Βεργίνα: Εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζοντας, σήμερα το απόγευμα, το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

«Συγχρόνως οφείλουμε ν’ αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα, γιατί έχουν δικαίωμα ζωής και οι σύγχρονοι και οι επόμενοι. Ο πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο», υπογράμμισε η υπουργός, προσθέτοντας: «Αν κάπου πρέπει να επενδύσει η χώρα είναι ο πολιτισμός της. Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό».

Στην ανάγκη υποστήριξης του πολιτισμού ως αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε το αρχαιολογικό έργο και τον πολιτισμό του τόπου μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού.

«Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη με την προβολή της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Ο πολιτισμός είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα.

Το πάρκο δημιουργήθηκε στον αχανή χώρο της νεκρόπολης. «Ο τόπος των νεκρών είναι μεγάλος γιατί οι Μακεδόνες δεν συνήθιζαν θα κάνουν ταφές τη μια πάνω στην άλλη», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ξενάγησε στο χώρο την υπουργό.

Στο αρχαιολογικό πάρκο, που περιφράχτηκε συστηματικά, φυτεύτηκαν 7.500 δένδρα -«όλα ντόπια για να έχουν τα πουλιά να τρώνε όλο το χρόνο», όπως σημείωσε η κ. Κοτταρίδη- και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας “των Τημενιδών”» (2012-2015).

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, βουλευτής Ημαθίας, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Άγγελος Τόλκας.

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Άη Δημήτρη

Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Άη Δημήτρη των Παλατιτσίων στις Αιγές. Η υπουργός εντυπωσιάστηκε από το ναό, ο οποίος είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και μνημείο UNESCO.

Τη σημασία του μνημείου είχε συλλάβει πρώτος ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος, το 1940, όταν φοιτητής τότε Αρχαιολογίας, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έρευνα, με ένα μικρό άρθρο για μία από τις πολλές επιγραφές του μνημείου.

Ο ναός παρέμεινε κλειστός και σε κακή κατάσταση για δεκαετίες. Ωστόσο, αφού εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης της ΕΦΑ Ημαθίας και από το 2017 μέχρι και το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, στερεώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.

Μετά την επίσκεψη στον Άη Δημήτρη, όπου στάθηκε σε κάθε λεπτομέρεια των εντυπωσιακών τοιχογραφιών, η κ. Μενδώνη, μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα πήγαν στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο έτος, με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ένα μουσείο «εφάμιλλο εκείνου της Ακρόπολης».

Το πρωί του Σαββάτου, η κ. Μενδώνη είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου και με τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ενώ πραγματοποίησε αυτοψία στο Βαρόσι και σε μνημεία της πόλης και αυτοψία στο Λόγγο.

Με την παρουσία της στα σημερινά εγκαίνια στη Βεργίνα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή της σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Ημαθία.

της απεσταλμένης του ΑΠΕ- ΜΠΕ Δήμητρας Κεχαγιά

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα