Ενταση έχει προκληθεί στις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Βουλγαρία με αφορμή τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας στο Μποσίλεγκραντ της νότιας Σερβίας.

«Ο εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς»

Ολα ξεκίνησαν, όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς μίλησε επιθετικά στη σερβική κρατική τηλεόραση ενάντια στη Βουλγαρία.

«Ο πρώην εκπρόσωπος του δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» – όπως χαρακτήρισε το πρακτορείο τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας – σχολίασε τη σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας για τις εντάσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες δέκα ημέρες λόγω του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου περί της θρησκείας στο Μαυροβούνιο».

Εξαιτίας αυτού, υπήρξαν διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, κατά τις οποίες σέρβοι εθνικιστές έκαψαν τη σημαία του Μαυροβουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τη Βουλγαρία, αναφέρεται στο δημοσίευμα του BGNES.

«Οι υποθέσεις μας στην ΕΕ»

«Μεταφέρουν σήμερα τις εσωτερικές υποθέσεις μας για να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ναι, έχουμε Βούλγαρους στο σερβικό κράτος, οι οποίοι δεν ξεπερνούν το 0,26% του πληθυσμού (περίπου 20 χιλιάδες).

»Τόσοι πολλοί είναι οι Βούλγαροι στη Σερβία και σε κάθε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Βουλγαρία θέτει θέμα δικαιωμάτων της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας», σχολίασε ο Ντάτσιτς.

Αυτή είναι μια ακόμη εχθρική δήλωση του Ιβιτσα Ντάτσιτς εναντίον της χώρας μας, έκρινε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιτέθηκε πέρυσι σε υπερβολικό τόνο κατά του πρωθυπουργού μας, Μπόικο Μπορίσοφ, για τις δηλώσεις του στο Πόζναν σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Μάλιστα, συνέχισε το δημοσίευμα, τον περασμένο Νοέμβριο, σέρβος αξιωματούχος κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι κατασκοπεύει μαζικά τη Σερβία. Εξαιτίας αυτού, κλήθηκε ο πρεσβευτής της Σερβίας στη Σόφια για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις, όπως σημειώνεται.

«Η Βουλγαρία είναι το σκιάχτρο»

«Για πάνω από 100 χρόνια, το κύριο σκιάχτρο στη Σερβία είναι η Βουλγαρία», είπε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, μιλώντας στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση bTV, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα δικαιώματα των, βουλγαρικής καταγωγής, κατοίκων στη νότια Σερβία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι μεγαλύτερη χώρα και πάντα ήταν ανταγωνίστρια.

«Οι συμπατριώτες μας στο Μποσίλεγκραντ και στο Τσάριμπροντ είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική της σερβικής κυβέρνησης όσον αφορά την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας και άλλων δικαιωμάτων.

»Μέρος της ηγεσίας της λεγόμενης μειονότητας είναι άνθρωποι που αισθάνονται άνετοι με το Βελιγράδι και την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τόσο ενεργοί όσο θέλει ο πληθυσμός», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στις χαλαρές αντιδράσεις της ηγεσίας της βουλγαρικής μειονότητας στη Σερβία.

«Μια τάση κατά της Βουλγαρίας»

Ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι υπάρχει μια τάση στη Σερβία κατά της Βουλγαρίας.

«Στο Μποσίλεγκραντ, για να πάνε τα παιδιά από τα γύρω χωριά στο σχολείο χρειάζονται μεταφορικό μέσο, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Διάφορες ενώσεις, μεταξύ των οποίων από τη Βουλγαρία, υποστηρίζουν οικονομικά τη μεταφορά των παιδιών από τα χωριά στην πόλη για σπουδές», υπογράμμισε ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του.

Πηγή: btvnovinite.bg, news.bg, echedoros-a.gr