Συγκλονιστικές εικόνες – Ένας νεκρός και δώδεκα τραυματίες

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στη Συρία όταν drone που χρησιμοποιούσαν ισλαμιστές αντάρτες έπληξε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή εγκαινίων της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην επαρχία Χάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα βάθη της ερήμου της Χάμα υπάρχει ακόμα παρουσία ισλαμιστών ανταρτών του ISIS, το οποίο αν και έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα και δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό άλλων εποχών, ωστόσο παραμένει επιχειρησιακό και επικίνδυνο.

Αρχικά, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε δύο νεκρούς και δώδεκα τραυματίες εξαιτίας «ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον θρησκευτικής συγκέντρωσης στην πόλη ας Σουκαϊλαμπίγια, κοντά στη Χάμα».

Σε νεότερο τηλεγράφημά του, ανέφερε πως η επίθεση διαπράχθηκε με drone παγιδευμένο με εκρηκτικά και στοίχισε τη ζωή σε έναν πολίτη ενώ τραυμάτισε άλλους δώδεκα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ το οποίο εδράζεται στο Λονδίνο και έχει άμεση διασύνδεση με την βρετανική MI6, επιβεβαίωσε την επίθεση, εκτιμώντας πως επρόκειτο για επίθεση με οβιδοβόλο ή drone από «αντάρτες» που δρουν σε κοντινή περιοχή. Έκανε επίσης λόγο για έναν πολίτη νεκρό και αρκετούς τραυματίες.

Περίπου η μισή επαρχία Ιντλίμπ και μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Μία οργάνωση η οποία άλλαξε όνομα για να μην δίνει «στόχο» σε ΜΜΕ που ψάχνουν την προέλευσή της και «χαλάνε» το αφήγημα στα υπόλοιπα mainstream δυτικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν τον Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ ως «Σατανά» και τους ισλαμιστές αντάρτες ως «μαχητές της ελευθερίας» (ειδικά το τελευταίο ήταν το βασικό αφήγημα των Αμερικανών από το 2011 μέχρι και σήμερα).

Στην περιοχή αυτή είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, που υποστηρίζονται λίγο ως πολύ από την Τουρκία, και άλλες παρατάξεις τζιχαντιστών, όπως η Χουράς αντ Ντιν.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία και η Τουρκία έκλεισαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αφορούσε την Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές. Η συμφωνία γενικά τηρείται, παρά τις σποραδικές επιθέσεις κι από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/syria-toulaxiston-enas-nekros-se-epithesi-me-uav-enantion-ekklisias-konta-sti-xama/