Βέτο από την Πολωνία στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Πολωνία θα αντιταχθεί με τον πιο έντονο τρόπο σε οποιαδήποτε ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που σκοπεύει να στερήσει παράνομα κεφάλαια από οποιοδήποτε κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση ιδίως από την Ουγγαρία», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. [EPA-EFE/MARCIN OBARA]

Έπειτα από έξι μήνες ψυχρότερων σχέσεων, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου κατά της Ουγγαρίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή.

Επικαλούμενη ανησυχίες για τη διαφθορά στην Ουγγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανασταλούν τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στη χώρα, εάν οι μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες παραμείνουν ανεπαρκείς τους επόμενους δύο μήνες.

«Η Πολωνία θα αντιταχθεί με τον πιο έντονο τρόπο σε οποιαδήποτε ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που σκοπεύει να στερήσει παράνομα κεφάλαια από οποιοδήποτε κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση ιδίως από την Ουγγαρία», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Η κατάσταση θα μπορούσε να προαναγγείλει την επιστροφή στη συμμαχία μεταξύ του Πολωνικού Νόμου και Δικαιοσύνης και του ουγγρικού Fidesz, η οποία έχει παγώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι σχέσεις Πολωνίας-Ουγγαρίας ψυχράνθηκαν σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι Πολωνοί άρχισαν να υποστηρίζουν σθεναρά τους Ουκρανούς, ενώ η Βουδαπέστη έδειξε να παραμένει διστακτική στην επιβολή καυστικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην κανονική συνεργασία με την Ουγγαρία στο πλαίσιο της ομάδας Βίζεγκραντ, παρά τις διαφορές τους σχετικά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

EURACTIV.pl

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα