Α. Λάσετ: Ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ίσως επόμενος καγκελάριος μιλά στη DW για την Τουρκία και το προσφυγικό μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

    
Νίκος Δένδιας / Άρμιν Λάσετ / Ντίσελντορφ

Κόκκινο χαλί ξεδίπλωσε το πρωί (23.03) η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να υποδεχθεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο τοπικός πρωθυπουργός Άρμιν Λάσετ προϋπάντησε τον Νίκο Δένδια στο κατώφλι της καγκελαρίας για μια ανταλλαγή απόψεων μιας ώρας στο γραφείο του Λάσετ με την μαγευτική θέα προς τον Ρήνο. Η σημασία της επίσκεψης αυταπόδεικτη. Ο Άρμιν Λάσετ, εκτός του ότι είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία, είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Και με λίγη τύχη ίσως θα μπορούσε να γίνει και ο διάδοχος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Χρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν”

Ο Άρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο ΝτίσελντορφΟ Άρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ντίσελντορφ

Δεν είναι προφανώς η πρώτη τους συνάντηση. Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον σημερινό του οικοδεσπότη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Λάσετ. περνώντας από την Αθήνα, επισκέφθηκε τον τότε προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Στόχος του ήταν να δει την κατάσταση επί τόπου για να εξετάσει πώς το κρατίδιό του θα μπορούσε να βοηθήσει τα ασυνόδευτα ανήλικα από τον καταυλισμό. Τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 προσγειώθηκε στο Ανόβερο αεροσκάφος με 50 προσφυγόπουλα, παιδιά άρρωστα με τα αδέλφια και τους γονείς τους από την καμμένη Μόρια, τα 20 εξ αυτών βρήκαν στέγη σε καταλύματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η σημερινή συγκυρία ήταν άλλη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε ένα σύντομο χρονικό κενό ανάμεσα στο χθεσινό κρίσιμο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για μια επίσκεψη αστραπή. Και πάλι η σημασία της αυταπόδεικτη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά βάσης, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Βασιλίσσης Σοφίας, ούτε όμως και να αφεθεί στα χέρια άλλων παραγόντων που αρέσκονται στο να αναπαράγουν στερεότυπα για μια τόσο σημαντική για την Ευρώπη και την Ελλάδα χώρα ικανοποιώντας το εκλογικό τους ακροατήριο.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν τόσο έντονη, που ακόμη και στο κόκκινο χαλί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με τις μάσκες στο στόμα, συνέχιζαν να ανταλλάσσουν απόψεις πριν μπει ο κύριος Δένδιας στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Λάσετ, πάντα στο κόκκινο χαλί, συνέχισε τις “συνομιλίες” με την …. Deutsche Welle. „Ήταν μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα. Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη.Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με τα πάνω και τα κάτω τους” πρόσθεσε ο κ. Λάσετ υπερασπιζόμενος τη διαφορετική προσέγγιση της διένεξης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. “Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης. Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Είναι κάτι που η καγκελάριος φρόντισε να έχει. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς διατήρησε η Γερμανία”.

Θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες”

Ο Άρμιν Λάσετ στο κόκκινο χαλί στο Ντίσελντορφ. Θα πατήσει το κόκκινο χαλί και στο Βερολίνο;Ο Άρμιν Λάσετ στο κόκκινο χαλί στο Ντίσελντορφ. Θα πατήσει το κόκκινο χαλί και στο Βερολίνο;

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε και πάλι με μεγάλη έμφαση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, κυρίως γερμανικά υποβρύχια.Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση Μέρκελ για την επιλογή της να οπλίζει μια χώραμε έναν πρόεδρο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. “Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει τις ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες”. Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεσμεύτηκε ότι το κρατίδιό του θα συνεχίσει να υποδέχεται ανήλικα προσφυγόπουλα. “Χρειαζόμαστε όμως ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς συνεχίζει να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη συνολικά όλης της Ευρώπης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Στη μεταναστευτική πολιτική ανήκει και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων”. Ο Άρμιν Λάσετ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία από την Frontex συμμετέχουν και αστυνομικοί από τη Ρηνανία-Βεστφαλία.

Θα βρεθεί τελικά αυτός ο δρόμος που θα οδηγήσει σε έναν εποικοδομητικό και βιώσιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Ο Άρμιν Λάσετ πιστεύει ότι ο δρόμος έχει ανοίξει. “Τώρα απομένουν συζητήσεις για να διασαφηνιστούν βασικά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και συνθήκες ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών”. Αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα απασχόλησαν τους δύο πολιτικούς. “Οι Κινέζοι προσπαθούν τώρα με την πανδημία να ασκήσουν επιρροή μέσω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της νέας οδού του μεταξιού αλλά και στον Λίβανο, όπου κατά την άποψή μου η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην σταθερότητα της χώρας”.

Παρά τις ασχολίες του προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ταξίδι στην Ελλάδα; “Προς το παρόν είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει κανείς και επειδή είμαστε μέσα σε διαδικασία που θα μας οδηγήσει στις εκλογές”. Το ορόσημο είναι η 26η Σεπτεμβρίου, αλλά άγνωστο παραμένει εάν την κούρσα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο είναι πρόεδρος από τις αρχές του χρόνου, θα οδηγήσει και ως υποψήφιος καγκελάριος. “Ίσως να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και πάλι κύριε Λάσετ σε κόκκινο χαλί και στη γερμανική πρωτεύουσα”. Χαμογέλασε. “Θα δούμε”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Ντίσελντορφ

DW

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο εξοπλισμός της Τουρκίας από τους Γερμανούς είναι στην πραγματικότητα μια επιβράβευση της πολιτικής Ερντογάν στο σύνολό της. Οι απόγονοι των ναζί επενδύουν στην Τουρκία για να αντιπαρατεθούν στα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή. Για άλλη μια φορά, οι γερμανοί ξεκινούν έναν πόλεμο υποστηρίζοντας ότι πιο αυταρχικό υπάρχει στον κόσμο. Σημειωτέον ότι τα γερμανικά υποβρύχια δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον της Ελλάδος αλλά και κατά του Ισραήλ. Για να μην ξεχνιόμαστε…
    Το πιο πιθανό είναι ότι το επόμενο βήμα των Γερμανών είναι να πουλήσουν υποβρύχια U-214 στην Βόρειο Κορέα και το Ιράν.

    • Επειδή στά σοβαρότερα «προβλήματα μνήμης»
      περιλαμβάνεται καί η «επιλεκτική» τοιαύτη,
      τήν οποία χρησιμοποιούν οί προπαγανδιστές,

      Smith,

      αγαπητέ,
      καλού κακού,
      άς θυμηθούμε λίγα από τή βαριά καί διαχρονική εγκληματικότητα κατά τών Ελλήνων,
      τών εβραιων σταυρωτήδων τής Ζωής,
      αυτής τής αρχαίας μήτρας τού ναζισμού,
      israel über alles:

      α. γιά τή σφαγή τής Νάουσας, τόν Απρίλη τού 1822:
      «Πάμπολλοι δε Εβραίοι ένοπλοι και πολύδιψοι χριστιανικού αίματος παρηκολούθουν τον τουρκικόν στρατόν ως εκούσιοι δήμιοι. Ούτοι έλκοντες έξω της πόλεως τους Χριστιανούς τους ερροπάλιζαν κατακέφαλα, και πίπτοντας κατά γης τους έσφαζαν ως βόας».
      («Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως», τόμος Β’, κεφάλαιο ΚΘ, σελίδα 174)
      Σπυρίδων Τρικούπης

      «Οι δε θρασύδειλοι εχθροί του Χριστιανισμού Ιου­δαίοι της Θεσσαλονίκης τρέχοντες, αυθορμήτως εγένοντο δήμιοι, σφάζοντες ως ζώα τους ανθρώπους. Φρίκη κατελάμβανε πάσαν ψυχήν ζώσαν δια τας τρομερωτάτας ανοσιουργίας αυτών, και εν τούτοις ουδεμία των βαρβάρων εκείνων ψυχών ελάμβανε το ελάχιστον αίσθημα οίκτου».
      («Απομνημονεύματα αγωνιστών 1821», τόμος 6ος, σελίδα 91)
      Λάμπρος Κουτσονίκας

      «Κατά την καταστροφή της Νάουσας, τον Απρίλιο του 1822, από τον Αβδούλ Αμπούδ, εξακόσιοι Ε­βραίοι, που ακολουθούσαν το ασκέρι του αιμοβόρου Τούρκου πασά, αποτελέσανε πραγματικό σώμα δημίων και βασανιστών. Απερίγραπτα είναι τα όσα έ­καναν στον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικής αυτής πόλεως».
      («Λεξικό Ελληνικής Επαναστάσεως 1821», τόμος Β, σελίδα 65, λήμμα «Εβραίοι»)
      Χρήστος Στασινόπουλος

      «Όπως και στην Κασσάνδρα, η πρώτη σφαγή έγινε από τους Τούρκους μέσα στην ορμή της νίκης, αλλά μετά από αυτούς ήρθαν οι Εβραίοι οι οποίοι τους ξεπέρασαν σε φρικαλεότητες, έσφαζαν σαν μοσχάρια τους αιχμαλώτους οι οποίοι ήταν άοπλοι και ανυπεράσπιστοι. Χτυπούσαν τα θύματα με ρόπαλο και στη συνέχεια τους έκοβαν το λαιμό. Ούτε οι γυναίκες γλύτωσαν, τις μεταχειρίστηκαν όπως τους άντρες. Κάποιες βρήκαν τον θάνατο στις φλόγες, οι Εβραίοι έβαζαν φωτιά στα ρούχα τους για να έχουν ένα θέαμα σαν το μαρτύριο του πυρός κατά την Ιερά Εξέταση (μ’ αυτόν τον τρόπο είχαν πεθάνει πολλοί Eβραίοι κι έτσι έπαιρναν την εκδίκησή τους). Επινοούσαν απίστευτα μαρτύρια. Έβαζαν τη μητέρα κάτω από το δένδρο στο οποίο έκαιγαν το δεμένο της παιδί, έπειτα άναβαν φωτιά στα ρούχα της λέγοντάς της: “Άντε, αγία μάρτυρα, πήγαινε να βρεις το παιδί σου κοντά στον Ιησού σας”.».
      («Les Turcs et la Turquie contemporaine», σελίδες 285-286, έκδοση 1859, μετάφραση Δέσποινας Νάτσιου)
      Basil & Jean Nikolaidy

      β. Η μεγάλη σφαγή των Ελλήνων από τους Εβραίους 38-116 μ.Χ.

    • Οι Γερμανοί δεν υποστηρίζουν ό,τι αυταρσικό υπάρχει στον κόσμο, αλλά μόνο την τσέπη των. Όποιος πληρώνει, παίρνει.

      “Σημειωτέον ότι τα γερμανικά υποβρύχια δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον της Ελλάδος αλλά και κατά του Ισραήλ”

      Εναντίον τής Ελλάδος, σίγουρα. Με το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει και ισχυρό ναυτικό και εξελιγμένα υποβρύχια με πυρηνικές κεφαλές, τα πράγματα είναι διαφορετικά κι αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι, γι αυτό κάνουν τις πάπιες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα