Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ενισχύουν την εξουσία τους με τον αγωγό ΤΑΠΙ και την ηλεκτρική διασύνδεση ΤΑΠ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αφγανικού ΥΠΕΞ:

Ανώτατη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Mawlawi Amir Khan Muttaqi που επισκέπτεται το Ashgabat μετά από πρόσκληση του Τουρκμενιστάν, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν, Υπουργό Εξωτερικών κ. Rashid Muradov και άλλους Τουρκμένιους αξιωματούχους το Σάββατο.

 

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις διμερείς πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την έγκαιρη έναρξη των έργων TAPI και TAP, την ανάπτυξη του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, τις αυξημένες εξαγωγές μαρμάρου, νωπών και αποξηραμένων φρούτων και ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων στην Aqina. και Turghandi και επενδύσεις στην αιολική ενέργεια. Συμφωνήθηκε επίσης να χρησιμοποιηθεί το Αφγανιστάν ως οδός διέλευσης μεταξύ της Κεντρικής και Νότιας Ασίας και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορυκτών, τροφίμων και άλλων εμπορικών αγαθών μέσω αυτής της διαδρομής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι μια συνάντηση της τεχνικής ομάδας των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στην Καμπούλ στις 22 Ιανουαρίου και ότι οι εργασίες για την ηλεκτρική ενέργεια, το έργο TAPI και την επέκταση του σιδηροδρόμου θα εγκαινιαστούν και θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Η Τουρκμενική πλευρά δεσμεύτηκε να επιτρέψει σε δεκάδες φοιτητές που έχουν κολλήσει στην Καμπούλ λόγω του COVID-19 να ταξιδέψουν σταδιακά στο Τουρκμενιστάν στις αρχές Μαρτίου και συμφωνήθηκε ότι το Τουρκμενιστάν θα χορηγούσε εκπαιδευτικές υποτροφίες στους Αφγανούς φοιτητές στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των σιδηροδρόμων και άλλων τεχνικών τομέων.

 

Ο αγωγός ΤΑΠΙ (Τουρκμενιστάν – Αφγανιστάν – Πακιστάν – Ινδία)

Το έργο έχει αρχίσει να συζητείται από το 1995. Ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI θα μεταφέρει 33 δισεκατομμύρια υβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η βάση των πόρων είναι το Τουρκμενικό πεδίο “Galkynysh”. Θα περάσει από το Αφγανιστάν (Χεράτ και Κανταχάρ) και το Πακιστάν (Κέτα και Μουλτάν) μέχρι την Ινδία (Φαζίλκα). Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 8-10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ταλιμπάν παρείχαν ακόμη και εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατασκευών.

Οι πλευρές συμφώνησαν στην έναρξη του έργου το Μάρτιο του 2022.

Ηλεκτρική διασύνδεση ΤΑΠ και σιδηρόδρομοι.

Εξίσου μεγάλης σημασίας για την περιοχή είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκμενιστάν – Αφγανιστάν – Πακιστάν που επίσης ξεκινά το Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα ξεκινούν τα έργα σιδηροδρομικής διασύνδεσης του Τουρκμενιστάν με το Αφγανιστάν.

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά, οι Ταλιμπάν κινούνται για να διασφαλίσουν γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά τη θέση τους στην περιοχή με έργα που μόνο οφέλη μπορούν να προσφέρουν στους εμπλεκόμενους.

BLACK SEA NEWS με πληροφορίες από mfa.gov.af

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα