Αφγανιστάν: Άλλες έξι περιφέρειες έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από ακόμη έξι περιφέρειες της χώρας στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν συνεχίζουν να κερδίζουν εδάφη, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι χθες Δευτέρα.

Επρόκειτο για μία περιφέρεια στην επαρχία Χεράτ, μία στην Γορ, μία στη Σαρ-ι-Πουλ, μία στη Ζαμπούλ και δύο στη Φαρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που τελούσαν σε κατάσταση πολιορκίας στα κέντρα των περιφερειών αυτών για αρκετό καιρό, είτε αποχώρησαν και ενώθηκαν με άλλες δυνάμεις ή απομακρύνθηκαν από τις περιοχές τους με αεροπορική υποστήριξη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις άφησαν πίσω τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, ορισμένοι από τους στρατιώτες που υποχωρούσαν αγνοούνται.

Πέρα από τις έξι περιφέρειες που έπεσαν, άλλη μία, στην επαρχία Κουντούζ, καταλήφθηκε για μερικές ώρες από τους αντάρτες χθες Δευτέρα, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις την ανέκτησαν αργότερα.

Οι ισλαμιστές αντάρτες καταγράφουν σειρά στρατιωτικών νικών και εδαφικών κατακτήσεων. Από την επίσημη έναρξη της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 23 περιφέρειες έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν έχει 34 επαρχίες και περίπου 400 περιφέρειες. Τα κέντρα των περιφερειών βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από τις επαρχίες στη διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση σχολίασε ότι η αποχώρηση από περιφέρειες που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας έχουν σκοπό να αποτρέψουν πόλεις και περιφέρειες-κλειδιά να πέσουν στα χέρια των ανταρτών. Ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο οι δυνάμεις είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, το μεικτό στρατηγείο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά 50% και πλέον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Ταλιμπάν είχαν μπορέσει να καταλάβουν πέντε περιφέρειες πέρυσι, οι τέσσερις από τις οποίες όμως ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα σε μερικές ημέρες.

Παρότι τυπικά η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου -ίσως να έχει τελειώσει ακόμη νωρίτερα- κατά διαταγή του αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί πως είναι «καιρός» να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκη η χώρα του, αξιωματικοί στο Πεντάγωνο δεν κρύβουν ότι καταρτίζονται σχεδιασμοί για την πιθανή επιστροφή του αμερικανικού στρατού αν χρειαστεί.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα