Αυτοδιασυρμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον Ερντογάν! Καμία κύρωση σε βάρος της Τουρκίας, αλλά κυρώσεις σε… βάρος προσώπων! Απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για νέα μέτρα, εάν συνεχίσει τις ενέργειές της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σε ό,τι αφορά στην Τουρκία- κατέληξε σε μια σειρά αποφάσεων, που συνιστούν πράξεις αυτοδιασυρμού της Ευρώπης απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν!

Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr από τις Βρυξέλλες στο τελικό κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αναφέρονται κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά κυρώσεις σε… βάρος προσώπων και εταιρειών, που σχετίζονται με παράνομες έρευνες, γεωτρήσεις κλπ. Βεβαίως, για να διασκεδαστούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου, μπήκε στο κείμενο της απόφασης και η… ‘τρυφερή’ προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι «αν συνεχίσει τις ενέργειές της, ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα».

Αυτό είναι το κείμενο των συμπερασμάτων στα Αγγλικά

Και τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων;
Λίγες ώρες νωρίτερα ανώτατοι διπλωμάτες ισχυρών Ευρωπαϊκών χωρών απεκάλυπταν στο Politico ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται ένα τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία.

Το τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατηρούσε την αναφορά προηγούμενου προσχεδίου στη Σύνοδο του Μαρτίου 2021, «σκληραίνει» κατά τι τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει «πινελιές» για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, καλούσε την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.

Η γλώσσα για τις κυρώσεις παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές -όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά του Μπορέλ θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης».

Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε ‘αν’ και ‘αλλά’» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – pacta sunt servanda.

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία -όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία του κ. Ερντογάν.

https://europost.gr/aytodiasyrmos-tis-eyropaikis-enosis-apenanti-ston-erntogan-kamia-kyrosi-se/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα