Αυτογκόλ διαρκείας ο Πολάκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

H κρίση που προέκυψε εντός της εβδομάδας από την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δεν ήταν απλά «μία ακόμα κρίση» για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν το προκάλεσε ο αντίπαλος, ούτε προήλθε από τα συχνά πυκνά καταγγελλόμενα fake news. Αντίθετα ένας προβεβλημένος υπουργός αποδόμησε τόσο σε συμβολικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο ένα χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο έχει επενδύσει πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ: τη στήριξη στους αδυνάτους.

Το γεγονός πως ο πάντα «αψύς» –κατά Τσίπρα– χαρακτήρας του υπουργού Πολάκη αυτή τη φορά εκδηλώθηκε απέναντι σε έναν άνθρωπο με τετραπληγία, ο οποίος έχει δώσει πολλές και νικηφόρες μάχες στη ζωή του, ήταν για τα περισσότερα στελέχη της Αριστεράς μία «κόκκινη γραμμή» που δεν έπρεπε να είχε ξεπεραστεί από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν η «κομματική αλληλεγγύη» ή κατά άλλους ο «κομματικός πατριωτισμός», ένα βασικό γνώρισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση, αυτή τη φορά να καταρρεύσει με κρότο: ουδέποτε στο παρελθόν τόσο μεγάλος αριθμός στελεχών είχε σχολιάσει επικριτικά δήλωση «συντρόφου».

Η «λίστα» των πολιτικών προσώπων που κατέκριναν τον κ. Πολάκη είναι μακρά και επιβεβαιώνει το μέγεθος της εσωκομματικής δυσαρέσκειας. Ο υπουργός Υγείας και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Πολάκη, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε πως «ήταν μια ατυχής δήλωση» η οποία «έδωσε τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να αντεπιτεθεί σε μία περίοδο που φαινόταν να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά». Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πως ο αναπλ. υπουργός «δεν είχε καμία δουλειά να μπει σε αυτόν τον διάλογο».

Μπαράζ επικρίσεων

Ο Νίκος Φίλης, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει πάντα ο λόγος του, υποστήριξε πως «ο Παύλος Πολάκης δεν εκπροσωπεί το ήθος της Αριστεράς». Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, χαρακτήρισε τη δήλωση «ανοίκεια», ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε «να την πάρει πίσω». Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως «ο κ. Πολάκης βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και τώρα στην προεκλογική εκστρατεία». Ο επίσης προερχόμενος από το αναπηρικό κίνημα, Αντώνης Ρέλλας, είπε πως δεν «θα μπορούσα βέβαια ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιεύσει κάτω από τη δήλωση του Στέλιου το ΦΕΚ διορισμού του», ενώ και η Ελένη Αυλωνίτου χαρακτήρισε τη δήλωση «απαράδεκτη» και τον κάλεσε «να ζητήσει συγγνώμη».

Κορωνίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου, καθώς εκτός από κορυφαίος υπουργός ηγείται και της εσωκομματικής κίνησης των «53». Ο υπ. Οικονομικών σημείωσε πως «οι αριστεροί σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί είτε κεντρώοι είτε αριστεροί».

Στον αντίποδα μόνο οι κ. Παπαδημούλης και Κυρίτσης βρήκαν κάποιες υποστηρικτικές κουβέντες για τον κ. Πολάκη, που χάθηκαν μέσα στη γενική κατακραυγή. Σε όλη αυτή την κρίση, που ξεκίνησε το βράδυ της Μ. Δευτέρας και κράτησε ολόκληρη την εβδομάδα των Παθών, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να «πιάσει το κλίμα». Η πρώτη και μοναδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν απόλυτα υποστηρικτική έναντι του υπουργού του, χωρίς να αφήσει καν μία αιχμή για το άηθες του σχολιασμού. Η εξέλιξη της κρίσης έδειξε έναν πρωθυπουργό σε μεγάλη αναντιστοιχία με τα στελέχη του, τα οποία, το ένα μετά το άλλο, έπαιρναν σαφείς αποστάσεις από τις αμετροέπειες Πολάκη. Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Βουλή, ωστόσο το Μαξίμου ποντάρει για την εκτόνωση της κρίσης στη μεσολάβηση των εορτών αλλά και στον ελιγμό Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του υπουργού, σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.  Στο ίδιο πλαίσιο, όπως φάνηκε ήδη από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν να επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τις παροχές και τη σκανδαλολογία, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν ατζέντα και να μικρύνουν την ψαλίδα ενόψει ευρωεκλογών. Το βέβαιο είναι πάντως ότι, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε πλήρως με τον ασυγκράτητο Σφακιανό πολιτικό λίγο πριν από την τελική ευθεία των εκλογών.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα