Εγκαταλείποντας τη συνήθη κάπως διακριτική γλώσσα των διπλωματών ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση της Αθήνας για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο που βρέθηκαν ποτέ στην ιστορία, ουσιαστικά δεν υφίστανται, υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, λέγοντας ότι η σημερινή ελληνική ηγεσία κατέστρεψε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ελληνικές οβίδες πυροβολικού σκοτώνουν τους πολίτες στο Ντονμπάς, είπε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μάσλοφ (σ.σ. στο Ντονμπάς ζει και μια σημαντική ελληνική κοινότητα).

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στους εορτασμούς για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, ούτε σε αυτούς για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, δύο γεγονότα που δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη συμμετοχή της. Το μόνο παρήγορο μέσα σε αυτή την κατάσταση είναι ότι πολλοί ‘Ελληνες καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Ελλάδας.

Και ο κ. Μάσλοφ κατέληξε λέγοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι προσωρινή, η ιστορική μνήμη αιώνια. Κάποτε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει, θα γίνει δυνατή η επανάληψη των σχέσεων.

Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Μάσλοφ έκανε μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ελληνορωσική λέσχη “Διάλογος” με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της “Valdai – 2022: ΄Ενας μετα-ηγεμονικός κόσμος με ειρήνη και ασφάλεια για όλους”.

Το βιβλίο περιέχει υλικά και κείμενα από τη διεθνή διάσκεψη της λέσχης Βαλντάι που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στη Μόσχα με τη συμμετοχή μιας πλειάδας διανοουμένων από τις πέντε ηπείρους. Στη διάσκεψη παρευρέθη επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν και μια σειρά αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης.

Πηγή: kosmodromio.gr