Αυτή είναι όλη η συμφωνία θαλασσιών ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας: Τι έδωσε η Ελλάδα, τι πήρε η Ιταλία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη δημοσιότητα δόθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας  για τις θαλάσσιες ζώνες και υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση του pronews.gr, το οποίο έγγραφε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για «ξεπατίκωμα» της συμφωνίας για τις υφαλοκρηπίδες του 1997, που δεν επηρεάζει ούτε τη λιβυκή ΑΟΖ αλλά επιπλέον δίνει μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά.

Οι συντεταγμένες είναι ολόιδιες με αυτές του 1977 και σταματούν στο ύψος των Χανίων χωρίς να «ακουμπούν» την λιβυκή υφαλοκρηπίδα, ενώ δίνουν και μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά Στροφάδες (35%) και Διαπόντιες Νήσους (70%) .

Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται και από δύο παραγράφους της συμφωνίας οι οποίες αναφέρουν: 

«Η οριοθέτηση προς το παρόν δεν σκοπείται να επεκταθεί πέρα του σημείου 1 προς τον Βοράν και του σημείου 2 προς τον Νότο. Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντίστοιχων γειτονικών Κρατών, όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες», αναφέρει η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της συμφωνίας

Στο άρθρο 2 επισημαίνεται: «Όταν το ένα Μέρος λάβει την πρωτοβουλία να ανακηρύξει μία θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται μέχρι την οριοθετική γραμμή του άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, θα ενημερώσει σχετικά το άλλο Μέρος το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα των Ιταλών  ( τα οποία είναι «ιστορικά» σύμφωνα με τον Ντι Μάιο) η συμφωνία αναφέρει ρητά στο άρθρο 4 πως «η παρούσα Συμφωνία δεν θίγει: α. τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»

Έτσι, ουσιαστικά με τη συμφωνία η Ελλάδα έδωσε στην Ιταλία το δικαίωμα να ψαρεύει στα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές και η Ελλάδα πήρε την «επιβεβαίωση» ότι τα νησιά έχουν περιορισμένη ΑΟΖ…

Ούτε το λιβυκό μνημόνιο «ακυρώνεται», ούτε αποδεικνύεται κάτι για τα νησιά του Αιγαίου, ίσα-ίσα δημιουργείται ένα «προηγούμενο» μειωμένης επήρειας ελληνικών νησιών, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τα νησιά του οποίου μπορεί να αποκτήσουν 10, 5 η και… 1% επήρεια.

Επιπλέον δημιουργείται και το προηγούμενο της «συνδιαχείρισης» εντός ελληνικής θαλάσσιας ζώνης, αφού Ελλάδα & Ιταλία θα συνδιαχειρίζονται την αλιεία στην ελληνική ΑΟΖ μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Τα όρια της ελληνικής «ΑΟΖ» 

Ολόκληρη η συμφωνία: 

Οι συντεταγμένες του 1977 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/886852_ayti-einai-oli-i-symfonia-thalassion-zonon-elladas-italias-ti-edose-ti-pire-i
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ελλάδα πάντα δίνει, χωρίς να παίρνει τα ανάλογα. Φαίνεται ότι αυτό θεωρείται πλέον η φυσιολογική κατάσταση. Εγώ περιμένω και την τελική παράδοση στο Αιγαίο, που στην καλυτέρα των περιπτώσεων θα είναι η συνδιαχείριση.

    Τι ετοιμάζει η ΝΔ: το σχέδιο ξεπουλήματος του Αιγαίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα