Αυτά (τα ενδιαφέροντα) είπε ο Καλίν για τη “νέα περίοδο” των ελληνοτουρκικών σχέσεων: “Ο Πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα, θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης”…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραϊμ Καλίν (İbrahim Kalın) παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu  απαντώντας σε ερωτήσεις για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Με την ευκαιρία μίλησε και για την Ελλάδα.

Ο κ. Καλίν απορρίπτει τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Λέει σχετικά:

“Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα”.

Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του Καλίν σε σχετική με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ερώτηση:

“Θεωρούμε ότι η δυναμική που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες [σ.σ. στις σχέσεις με την Ελλάδα] είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό. Είχαμε στήσει μηχανισμό. Υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες μονάδες και τα υπουργεία μας.

Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο αέρας [σ.σ. εναέριος χώρος]. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα.

Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον Πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτήν τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με τον σεισμό.

Ήρθε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Χθες έφτασε εδώ και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας [σ.σ. επίσκεψη ΥΠΕΘΑ στο Χατάι]. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτήν τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια.

Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε μάλιστα ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον άνεμο, το momentum.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους.

Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα.

[Πρέπει] να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο Πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό. Τώρα και οι δύο χώρες πηγαίνουν σε εκλογές. Εμείς στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα στις 21 Μαΐου. Ας περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη διαδικασία.

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή. Δεν είχαμε ποτέ ατζέντα να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοια προσπάθεια. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, την ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν.

Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Αλλά αυτός ο αέρας ηρεμίας είναι ευχάριστος. Να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτήν τη θετική ατζέντα. Να την μεταφέρουμε και σε άλλα πεδία – στον τουρισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις μας.

Αυτό (που συμβαίνει τώρα) να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά όταν αύριο υπάρξει ξανά μια κρίση ή ένταση.[…]”.

ΠΗΓΗ: Anadolu video news

hellasjournal.com/2023/04/afta-ta-endiaferonta-ipe-o-kalin-gia-ti-nea-periodo-ton-ellinotourkikon-scheseon-o-proedros-mas-echi-thelisi-se-afto-to-thema-thelisi-echi-ke-o-k-mitsotakis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα