Αυξάνεται ο κίνδυνος πραξικοπήματος από την FSB κατά του Πούτιν -Τι υποστηρίζει Ρώσος πληροφοριοδότης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
24/03/2022  09:05
Κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ο κίνδυνος πραξικοπήματος κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν από την FSB αυξάνεται, υποστηρίζει πληροφοριοδότης στην καρδιά της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ξεσπάσει χάος και δυσαρέσκεια στις τάξεις της διαδόχου της KGB λόγω των αποτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα στην Ουκρανία και ότι η θέση του Πούτιν στο τιμόνι της χώρας ολοένα και περισσότερο κλυδωνίζεται – σημειωτέον ότι προ ημερών οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εκθρόνισης και πιθανώς δολοφονίας του Ρώσου προέδρου από ομάδα ανθρώπων με επιρροή που αντιτίθενται στον Πούτιν και η οποία σχηματίζεται στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της Ρωσίας.

Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή πριν από έναν μήνα, μια γρήγορη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας φάνταζε πιθανή, αλλά καθώς συμπληρώνονται σήμερα τέσσερις εβδομάδες πολέμου, τα πράγματα εξελίσσονται αντίθετα με τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου στα μέτωπα.

Μιλώντας στους Τάιμς ο καταζητούμενος από τις ρωσικές Αρχές για τις αποκαλύψεις του για ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ρωσικές φυλακές Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, αποκάλυψε νεότερα στοιχεία από την πηγή του στην FSB, που δείχνουν ότι φουντώνει στις τάξεις της η οργή κατά του Ρώσου προέδρου.

Στελέχη της FSB δεν θέλουν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια της ΕΣΣΔ
Ο Πούτιν φέρεται να ρίχνει στις μυστικές υπηρεσίες την ευθύνη για την αποτυχία ταχείας κατάληψης της Ουκρανίας, αλλά αξιωματούχοι της FSB απογοητεύονται από τις ολοένα και πιο σαρωτικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία. Επικαλούμενος την πηγή του ο Οσέτσκιν είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας δεν μπορούν να πάνε «στις βίλες τους στην Ιταλία» ή «να πάνε τα παιδιά τους στη Disneyland στο Παρίσι».

Οι μισθοί των στελεχών της FSB είναι πολύ υψηλότεροι από τον μέσο όρο στη Ρωσία, ενώ το κράτος τους παραχωρεί και διαμερίσματα. Ο ίδιος ο Πούτιν, πρώην κατάσκοπος της KGB, ήταν στο τιμόνι της FSB τη διετία 1998-1999 προτού παραλάβει την προεδρία της χώρας από τον Μπόρις Γιέλτσιν.

«Επί είκοσι χρόνια ο Πούτιν έφερε σταθερότητα στη Ρωσία κι οι άνθρωποι του συστήματος – στελέχη της FSB, εισαγγελείς και αστυνομικοί – ζούσαν καλή ζωή», είπε ο Οσέτσκιν. Αλλά με τις δυτικές κυρώσεις όλα αυτά χάθηκαν, η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται, το ρούβλι έχει καταποντιστεί κι έχουν συνηθίσει σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο οι πράκτορες της FSB «δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στα χρόνια της ΕΣΣΔ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι απογοητευμένοι πράκτορες είναι πρόθυμοι να αλλάξουν ολόκληρο το σύστημα αν χρειαστεί. «Κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα που συνεχίζεται ο πόλεμος αυτός, η πιθανότητα μιας ανταρσίας εκείνων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας αυξάνεται», τόνισε.

O πόλεμος του Πούτιν θα εξελιχθεί σε «πλήρη αποτυχία»
Ο Οσέτσκιν δεν κατονόμασε την πηγή του για προφανείς λόγους, είπε όμως ότι πρόκειται για κάποιον επικεφαλής ενός μικρού τμήματος αναλυτών εντός της FSB κι ότι ξεκίνησε την επαφή μαζί του τον περασμένο Οκτώβριο, αφότου η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net του Οσέτσκιν ανήρτησε βίντεο από φυλακή στο Σαράτοφ της νοτιοδυτικής Ρωσίας που κατέγραφε τον βασανισμό κρατουμένου από στελέχη της FSB.

Δύο 24ωρα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο πληροφοριοδότης είπε στον Οσέτσκιν ότι στελέχη της FSB προσπαθούσαν να προκαλέσουν εξέγερση σε φυλακές της Ουκρανίας, που θα οδηγούσαν σε γενικευμένες ταραχές στη χώρα.

Το όνομα του Οσέτσκιν έκανε το γύρο του κόσμου αυτό το μήνα όταν δημοσίευσε στις 4 Μαρτίου μια αναφορά της πηγής του, που εκτιμούσε ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα εξελιχθεί σε «πλήρη αποτυχία» συγκρίσιμη με την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας.

Η έκθεση πρόσθετε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν επιλογές για νίκη, μόνον για ήττα», λόγω της λυσσαλέας αντίστασης των Ουκρανών, που σύμφωνα με ειδικούς έχει αιφνιδιάσει πολλούς στη Μόσχα, περιλαμβανομένου και του Πούτιν.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα