Ασφάλεια και εγγυήσεις στην ιστορική Διάσκεψη για την Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων
  Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στα ΜΜΕ, αυτή θα ξεκινήσει στις 11:15 το πρωί τοπική ώρα Ελβετίας (12:15 ώρα Κύπρου).

Όπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Χθες έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα φθάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φερντερίκα Μογκερίνι.
Χθες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ΈΕσπεν Μπαρθ Άιντα, αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν  το πολύ δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και αυτή θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα για να ολοκληρωθεί στις 20:00. Όλες οι συνόδοι της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 το πρωί ώρα Γενεύης ενώ στις 11:00 είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του ΓΓ με τους δυο ηγέτες.
Στο μεταξύ στις 09:30 τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον `Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Οι δυο άνδρες είχαν χθες μια σύντομη συνάντηση μετά την άφιξη του κ. Κοτζιά στη Γενεύη, στην παρουσία και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.
Συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και τον υφυπουργό ΕΕ της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, θα έχει το πρωί στις 09:35 ώρα Γενεύης ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με τ/κ πηγές
Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα