Ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δριμεία κριτική κατά της Κυβέρνησης από την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη
Η Ελένη Θεοχάρους προειδοποίησε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, καλώντας όσους διαφωνούν με την ακολουθούμενη στρατηγική σε συστράτευση

«Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ), ούτε συνιστά απελευθέρωση του τόπου μας, ούτε μας απαλλάσσει από την κατοχή. Τουναντίον, μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, παραχωρεί ελληνικούς τόπους στην Τουρκία με τη δική μας υπογραφή, εξαφανίζει για πάντα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από το νησί και θέτει γερές βάσεις για τον εκτουρκισμό ολόκληρου του νησιού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ομιλία της στο Παγκύπριο και Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος «Αλληλεγγύη» η Πρόεδρός του Ελένη Θεοχάρους, διαμηνύοντας ότι «η ΔΔΟ ούτε πατριωτική είναι, ούτε σώφρων, ούτε ρεαλιστική. Αν ήταν ρεαλιστική λύση, θα είχε επιτευχθεί μετά από 40 χρόνια συζητήσεων, συνομιλιών και υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς. Είναι μια παράλογη αναχρονιστική λύση διάλυσης του κράτους μας, υπονόμευσης της πορείας του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο, μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο και στη συνέχεια σε τουρκικό βιλαέτι», επεσήμανε.

Απαιτείται νέα στρατηγική
Παράλληλα, η κ. Θεοχάρους υπέδειξε πως «το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και δεν επιτρέπει να ελπίζουμε στην επιβίωση τού τόπου μας. Ελλοχεύουν, όμως, οι κίνδυνοι μιας κατάστασης χειρότερης από το status quo, με μια λύση ΔΔΟ, ειδικά μετά τα όσα έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος στον τομέα της διακυβέρνησης. Συνεπώς, οφείλουμε να αξιολογήσουμε εξ αρχής τα δεδομένα και να δούμε με ποιες πολιτικές επιλογές είναι δυνατόν να απαγκιστρωθούμε από την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει.

Πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικές προτάσεις, στηριζόμενες σε μια εξελικτική διαδικασία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη», σημείωσε λέγοντας πως «πρωταρχική ανάγκη είναι να απαγκιστρωθούμε από όσα εμφανίζονται ότι έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής». Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, «οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την ΕΕ για όσα πραγματικά έχουν συμφωνηθεί, διότι η ΕΕ είναι εντελώς παραπληροφορημένη ή της συμφέρει να προσποιείται ότι είναι παραπληροφορημένη».

Δριμεία κριτική κατά Κυβέρνησης
Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχει κάνει ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις και λάθη στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, έχει παραπληροφορήσει τον λαό, τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ και είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Η παρούσα διαπραγματευτική ομάδα και ο Πρόεδρος δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση όσο και αν επ’ εσχάτων αναζήτησαν στήριξη για την αλλαγή στρατηγικής από το Εθνικό Συμβούλιο.

Ούτε καν να απαγκιστρωθούν από τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις τους δεν μπορούν. Δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική, στρατηγική και μεθοδεύσεις, διότι στοχεύουν σε μια μη ρεαλιστική και τελείως απαράδεκτη και εξωπραγματική λύση», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «όσοι αντιτιθέμεθα στην αθλιότητα της σημερινής κατάστασης που ελάχιστα διαφέρει από την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα τής Τουρκίας, οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, να προχωρήσουμε δυναμικά, μαχητικά, αταλάντευτα και να εφαρμόσουμε πολιτική Εθνικής Σωτηρίας, βασιζόμενη στη χρηστή διακυβέρνηση, στη δημιουργία κράτους πρόνοιας και όχι κράτους παροχών, στην εξάλειψη της διαφθοράς, στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πληθυσμό.

Οι συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πρέπει να διεξάγονται με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται σε θέση ισχύος και όχι γονυπετής», εξήγησε.

Όλα εξαρτώνται από την Τουρκία
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στη δική του ομιλία και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η λύση του προβλήματος δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, «εξαρτάται μόνο από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «εμείς προσπαθούμε, αλλά είναι φανερό παρ’ όλες τις προσπάθειες που το οδηγεί η Τουρκία». Ανέφερε, επίσης, ότι «είμαστε όλοι δεσμευμένοι για τη διατήρηση του Ελληνισμού σε αυτόν τον τόπο» και ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί σωστά το Κυπριακό και να λειτουργεί καλύτερα το κράτος μας».

Υπέδειξε, ακόμη, ότι η δημιουργία και η λειτουργία ενός κράτους δικαίου που πρέπει να μεταρρυθμιστεί, για να γίνει σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αποτελεσματικό που θα είναι απαλλαγμένο από διαφθορά και διαπλοκή, είναι απόλυτα έργο δικό μας, εξαρτάται μόνο από εμάς.

«Σε αυτόν τον τομέα, της δημιουργίας ενός σωστού κράτους, μέχρι που να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό αλλά και μετά τη λύση του Κυπριακού, μπορούμε να συμβάλουμε όλοι με συναινέσεις, με σχεδιασμούς και με προγράμματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ας δημιουργήσουμε την Κύπρο που μας αξίζει, την Κύπρο που αντιπροσωπεύει την ποιότητα των ανθρώπων της Κύπρου».

«Η Αλληλεγγύη είναι εδώ»
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος τού Κινήματος Αλληλεγγύη αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα πορεία του κόμματος, λέγοντας ότι «δύναμή μας η εκρηκτική συμμετοχή εκατοντάδων μελών μας, η μαζική προσχώρηση εκατοντάδων ανένταχτων πολιτών, αλλά και των ενεργών μελών και σύσσωμης της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Προχωρήσαμε μαζί, με μια ψυχή, χωρίς οικονομική στήριξη από πουθενά, περάσαμε από τις κακοτοπιές από τις οποίες περνούν όλοι οι νεοφανείς κομματικοί σχηματισμοί, αντιμετωπίσαμε δυσχέρειες, χλεύη και κακόβουλες επιθέσεις».

Είπε ακόμη ότι το Κίνημα έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 και «είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, εκλέγοντας 13 δημοτικούς συμβούλους, ενώ στηρίξαμε επίσης την εκλογή 13 Δημάρχων, μεταξύ των οποίων και τους Δημάρχους Λεμεσού, Στροβόλου, Έγκωμης και Λευκωσίας». Ανέφερε, επίσης, ότι το Κίνημα έγινε αποδεκτό ως ισότιμο μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ισχυρή αντιπροσωπία του ECR ήλθε στην Κύπρο, για να στηρίξει την εκλογική του προσπάθεια, ενώ πρόσθεσε ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα διοργανωθεί στη Λευκωσία το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του ECR.

Ενωμένο το Κίνημα
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο Κίνημα, είπε ότι αυτό θα συνεχίσει τον πολιτικό πολιτισμό ανεξαρτήτως διαφορών και διαφωνιών που εμπλουτίζουν τη Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι, όταν ακούει αντίθετη άποψη, δεν θυμώνει, ούτε ενοχλείται. «Όταν μου λένε ότι κάνω λάθος, το ευχαριστιέμαι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε το ορθότερο», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην κ. Θεοχάρους, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το γεγονός ότι εκλέγεται άνευ ανθυποψηφίου δείχνει την ενότητα του Κινήματος, «αλλά και τη διάθεση όλων να σε στηρίξουν για την πολύ δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας και ως Κίνημα, και τους δύσκολους καιρούς που έρχονται για την Κύπρο, ώστε το Κίνημά μας να μπορέσει να προσφέρει στην Κύπρο».

«Είμαστε κάτι διαφορετικό»
Αναφέροντας ότι οι περισσότεροι στην Αλληλεγγύη προέρχονται από άλλα κόμματα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «στη λειτουργία μας στην Αλληλεγγύη πρέπει να αποδείξουμε, μη έχοντας τα βαρίδια που έχουν τα παλιά καθιερωμένα κόμματα, ότι ο λόγος που δημιουργήσαμε ένα καινούργιο Κίνημα ήταν για να δώσουμε κάτι το διαφορετικό.

Κάτι διαφορετικό στον κομματικό πολιτικό πολιτισμό, κάτι διαφορετικό στις πολιτικές προτάσεις, κάτι διαφορετικό στις συμπεριφορές. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι διότι δεν εξυπηρετήθηκε, για παράδειγμα, το προσωπικό μας συμφέρον για πολιτική, κομματική ανέλιξη και φύγαμε από τα κόμματά μας και δημιουργήσαμε την Αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

«Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπιστία μας»
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, η αξιοπιστία της πολιτικής, που χάνεται σήμερα, πρέπει να επανορθωθεί, ξεκινώντας από τη δική μας προσωπική συμπεριφορά.

«Πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε, ότι έχουμε ιδέες για τον τόπο μας και δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τον τόπο μας και πρέπει καθημερινώς να αποδεικνύουμε όλοι μαζί στην Αλληλεγγύη και ο καθένας ξεχωριστά ότι είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλο, για να δικαιολογείται το όνομα και να δικαιολογείται ότι είμαστε αλληλέγγυοι προς την κοινωνία και τον λαό της Κύπρου», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι αυτή ήταν η φιλοσοφία και η προσέγγιση τής ίδρυσης τής Αλληλεγγύης η οποία θέλει να στηρίξει αυτόν τον λαό και αυτήν την κοινωνία, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά.

Οι υποψήφιοι
Σημειώνεται πως κατά το χθεσινό συνέδριο έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων για τις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 19 Μαρτίου. Τη θέση του Προέδρου του Κινήματος, διεκδικεί άνευ ανθυποψηφίου η Ελένη Θεοχάρους, ενώ για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου υποβλήθηκαν τέσσερεις υποψηφιότητες από τους: Καρεκλά Κωνσταντίνο, πατέρα Μπαρούτη Παναγιώτη, Μπαρρή Κυριάκο και Παλλήκαρο Πόλυ. Για τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων, υποψηφιότητες υπέβαλαν οι: Βιολάρης Ιωάννης, Ιωάννου Ελλάδα, Παπαπαύλου Αντρέας, Τσαγγαρίδης Κώστας και Χριστοφόρου Κωστάκης.

Η Ιντερπόλ απέρριψε το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Κινήματος Αλληλεγγύη στην ομιλία της είπε, ακόμη, ότι εκπροσώπησε την Ομάδα Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο ΕΚ, της οποίας είναι Πρόεδρος, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις 20 Φεβρουαρίου, μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννη Σελινόπουλο.

Ανέφερε ότι σε αντίδραση τής συμμετοχής τόσο της ιδίας όσο και δύο άλλων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, το Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των τριών και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε χθες ότι η Ιντερπόλ απέρριψε το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν.

Επιμέλεια: Μάριος Αδάμου

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα