Ασκήσεις από Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η Αγκυρα συντηρεί τη χαμηλή ένταση μέσα από την έκδοση Οδηγιών προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου. Μόλις χθες εξήγγειλε άσκηση με πραγματικά πυρά για το διήμερο 27-28 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου. Την προηγούμενη ημέρα, η Αγκυρα είχε εκδώσει μία ακόμα NAVTEX για την περιοχή του Καστελλόριζου, με στόχο να ακυρώσει την προαναγγελία ασκήσεων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Αγκυρα, μέσα από την υδρογραφική υπηρεσία της, επικαλείται τα συνήθη επιχειρήματα περί «αποστρατιωτικοποίησης» του Καστελλόριζου, μάλιστα με την επίκληση της Συνθήκης του Παρισιού του 1947. Η τακτική που ακολουθεί, σε περίοδο θεωρητικής μείωσης των εντάσεων, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί τη σύγκλιση με τη Δύση, είναι ενδεικτική και των πραγματικών τουρκικών προθέσεων για αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη για λίγες ώρες στο Ντίσελντορφ, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Λάσετ τονίζεται ότι οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Είναι ένα καλό σήμα το γεγονός ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία έχει σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Ετσι είναι και πάλι ανοιχτός ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο. Ο στόχος τώρα είναι να διευθετηθεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου για την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάσετ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα