Αρχαιολόγοι εντόπισαν την Εμμαούς: Τόπος της πρώτης εμφάνισης του Ιησού μετά την Ανάσταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ομάδα Γάλλων και Ισραηλινών αρχαιολόγων που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, πρόσφατα έφεραν στο φως ένα τμήμα οχύρωσης  1000 και πλέον ετών το οποίο τους κάνει να πιστεύουν ότι εντόπισαν την ακριβή τοποθεσία της βιβλικής κωμόπολης Εμμαούς. Είναι η κωμόπολη, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, την οποία επισκέφτηκε ο Ιησούς αμέσως μετά την Ανάστασή του.

Η Εμμαούς κατέχει σημαντική θέση στην βιβλική ιστορία, αφού εκεί πήγε ο Χριστός μετά την Ανάστασή του και εμφανίστηκε σε δυο μαθητές του, τον Λουκά και τον Κλεόπα.

Η πορεία του Χριστού προς την Εμμαούς αλλά και το γεύμα με τους μαθητές του στην κωμόπολη αυτή, έχουν εμπνεύσει σπουδαία έργα τέχνης, με επιφανέστερο ίσως όλων τον πίνακα του Καραβάτζο, “Δείπνο στους Εμμαούς”

Ο περίφημος πίνακας του Καραβάτζιο, “Δείπνο στην Εμμαούς”.

Στο σημείο των ανασκαφών  εντοπίστηκε τμήμα των τειχών που έχτισε γύρω από την Ιερουσαλήμ ο Σελευκίδης στρατηγός Βακχίδης,  μετά την ήττα και τον θάνατο του Ιούδα του Μακκαβαίου, το 160 π.Χ.

Όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η  Γαλλο-Ισραηλινή ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε το αρχαίο οχυρωματικό έργο στο Κιριάθ Γιαρίμ, έναν λόφο που βλέπει όλη την δυτική περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Τώρα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πράγματι αυτός ο λόγος είναι η τοποθεσία της Εμμαούς και η οχύρωση και το τμήμα των τειχών τους πείθει γι’ αυτό. Δεν υπάρχει στην βιβλιογραφία καμιά άλλη καταγραφή οχυρωματικού έργου στην περιοχή πέραν αυτής του Βακχίδη το 160 π.Χ.

Οι ανασκαφές επίσης ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός πύργου.

Από παλιά είναι γνωστές στους αρχαιολόγους οι  άλλες κωμοπόλεις στον δακτύλιο των οχυρωματικών έργων: με την εξαίρεση μιας τοποθεσίας στα δυτικά της Ιερουσαλήμ για την οποία ο Ιστορικός Ιωσήφιος έγραφε ότι ήταν η Εμμαούς.

Επομένως, η ανακάλυψη τείνει να σημαίνει ότι η Εμμαούς εντοπίστηκε τελειωτικά και είναι ο λόφος και η παρακείμενη κωμόπολη Αμπου Γκος. ‘Επίσης, οι αρχαιολόγοι επικαλούνται και το γεγονός ότι υπάρχουν αρχαίες παραδόσεις που συνδέουν τον Λόφο Κιριάθ Γιαρίμ και το Αμπου Γκος με την Εμμαούς, με τους σταυροφόρους να χτίζουν εκεί τον Ναό της Αναστάσεως τον 12ο αιώνα.

Τέλος, με βάση την Καινή Διαθήκη, οι μαθητές του Ιησού, Λουκάς και Κλεόπας στους οποίους εμφανίστηκε ο Χριστός και με τους οποίους δείπνησε στην Εμμαούς, έφυγαν με τα πόδια για να διαδώσουν στην Ιερουσαλήμ το νέο της Ανάστασης. Η πορεία τους διήρκεσε μια ώρα.

Ο λόφος απέχει περίπου επτά μίλια απ’ την Ιερουσαλήμ. Κι οι ερευνητές λένε πως οι δυο ενθουσιασμένοι μαθητές κάλλιστα μπορούσαν να φτάσουν σε μια ώρα με τα πόδια. Καμιά άλλη από τις κωμοπόλεις που κατά καιρούς έχουν θεωρηθεί πιθανοί τόποι εντοπισμού της βιβλικής Εμμαούς δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το κριτήριο.

Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Ισαάκ, επίτιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ζήτησε τα συμπεράσματα να βγουν προσεκτικά, επισημαίνοντας ότι έχουμε “μια καλή περίπτωση από αρχαιολογική, γεωγραφική και τοπογραφική άποψη”. Και οι αρχαιολόγοι κάνουν μια υπόθεση: “Προς το παρόν πρόκειται για υπόθεση” καλά τεκμηριωμένη.

Με πληροφορίες από Haaretz, Biblical Archaeology Review

Πηγή: Αρχαιολόγοι εντόπισαν την Εμμαούς: Τόπος της πρώτης εμφάνισης του Ιησού μετά την Ανάσταση https://hellasjournal.com/2019/10/archaiologoi-entopisan-tin-emmaoys-topos-tis-protis-emfanisis-toy-iisoy-meta-tin-anastasi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα