Από το σεξουαλικό σκάνδαλο στις καταχρήσεις κοινοτικών πόρων από τους κολλητούς του Βίκτωρος Ορμπάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Και η κοινοτική προοπτική στον αέρα από το επαπειλούμενο ουγγρο-πολωνικό βέτο

Δεν πρόλαβα να αφήσω το πληκτρολόγιό μου στις 5-12-2020 για την αποδειχθείσα συμμετοχή στις 27 Νοεμβρίου 2020 του Ούγγρου ευρωβουλευτή Jozsef Szajer, κολλητού του Βίκτωρος Ορμπαν, σε παρτούζα ομοφυλοφίλων στις Βρυξέλλες. ΕΔΩ

Σήμερα είμαι υποχρεωμένος, από την καυτή επικαιρότητα της Συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, να επικαλεστώ τα φρέσκα στοιχεία του JeanBaptiste Chastand στις 9-12-2020 στον ηλεκτρονικό Le Monde με τίτλο : «Πώς οι κολλητοί του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban πλουτίζουν χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους» (Comment les proches du premier ministre hongrois Viktor Orban s’enrichissent grâce aux fonds européens). «Για την ουγγρική ΜΚΟ KMonitor που είναι ενάντια στη διαφθορά, αυτός ο πλουτισμός μπορεί να εξηγήσει την ουγγρική άρνηση της αιρεσιμότητας που προβλέπει το «Σχέδιο ανάκαμψης» για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου», για να καταβάλλονται οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στη συνέχεια. Και πράγματι, πώς ο Orban, με την διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική διοίκηση που ασκεί, να αποδεχθεί αυτόν τον κανόνα, όταν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), οι οικονομικές παρατυπίες  αφορούν  σχεδόν το 4% των πληρωμών της ΕΕ στην Ουγγαρία, δηλαδή πολύ μπροστά από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 0,36% ; Δηλαδή υπέρ-πολλαπλάσιες παρατυπίες από τον κοινοτικό μέσο όρο.

 Τι λένε τα νέα στοιχεία του JeanBaptiste Chastand ;

Με την πρώτη ματιά, το χωριό Felcsut, μισή ώρα απόσταση με αυτοκίνητο από τη Βουδαπέστη, μοιάζει με οποιοδήποτε από τα ουγγρικά χωριά με τα προσεκτικά διατηρημένα σπίτια του. Όμως, από το 2010, οι 1.800 κάτοικοί του ήταν αρκετά τυχεροί για τις περιποιήσεις που έτυχαν από τους κολλητούς του Viktor Orban. Με το γήπεδό του των 4.500 θέσεων, την ακαδημία ποδοσφαίρου και σύντομα με την τεχνητή λίμνη του, το χωριό του εθνικιστή πρωθυπουργού έχει γίνει πράγματι το σύμβολο του θεαματικού πλουτισμού των αυλικών  του με ευρωπαϊκά κονδύλια. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Felcsut θα έρθει στο μυαλό πολλών ηγετών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όταν θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και την Πολωνία, ώστε να άρουν το βέτο τους για το σχέδιο προϋπολογισμού και το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο προβλέπει την αναστολή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για το βέτο του Ορμπάν», λέει ο Sandor Lederer, διευθυντής της μη κυβερνητικής ΜΚΟ KMonitor, η οποία ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες ακινήτων, τα τελευταία χρόνια, των κολλητών του «αφέντη της Βουδαπέστης» στο εν λόγω χωριό. «Κάθε φορά που πηγαίνω πεζοπορία σε αυτήν την περιοχή, θα ρίξω και μια ματιά. Ποτέ δεν θα περίμενα ότι στο χωριό του πρωθυπουργού, που μοιάζει με του Τσαουσέσκου (πρώην ρουμάνου δικτάτορα)», λέει, ιδίως για το μεγάλο μέγεθος του γηπέδου που χτίστηκε ακριβώς δίπλα στο μικρό σπίτι που επίσημα ανήκει στον πρωθυπουργό, μεγάλο  ποδοσφαιρόφιλο. Αν και αυτό είναι μόνο 63 τετραγωνικά μέτρα, τούτο δεν είναι η περίπτωση του μεγάλου αρχοντικού Habsburg, που ανήκει στον πατέρα του Ορμπάν, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Στις αρχές Δεκεμβρίου, εικόνες από drone, που μεταδόθηκαν από τον ιστότοπο Atlatszo, https://english.atlatszo.hu/2020/12/04/demolished-monuments-an-expanding-quarry-and-a-golf-club-drone-videos-of-gyozo-orbans-estates-in-fejer-county/ έδειξαν ένα τεράστιο εργοτάξιο που «σίγουρα δεν είναι ένα μικρό οικογενειακό σπίτι διακοπών», όπως το συνοψίζουν οι δημοσιογράφοι. Ο 80χρονος Gyozo Orban έκανε περιουσία εκμεταλλευόμενος ένα λατομείο δολομίτη, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, και τώρα πουλάει επίσης θρυμματισμένη πέτρα ή σκυρόδεμα σε κατασκευαστικά εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα. «Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα εργοτάξια χρηματοδοτούνται τουλάχιστον εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», θυμίζει ο Andras Petho, διευθυντής του ιστότοπου έρευνας Direkt36, ο οποίος ακολούθησε τα φορτηγά που έφυγαν από το λατομείο και ξεφύλλισε σχεδόν 100.000 σελίδες έγγραφα για να το αποδείξει. Η επιχείρηση του πατέρα του  Ορμπάν δεν εμφανίζεται ποτέ στην πρώτη γραμμή σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με απαίτηση που εξέφρασε ο γιος του το 2001, κατά την πρώτη θητεία του στην Ουγγαρία. Βρίσκεται σε απόσταση από τα «δημόσια έργα». «Ωστόσο, είναι μια από τις πιο κερδοφόρες του κλάδου», υπολόγισε ο Petho, σύμφωνα με τον JeanBaptiste Chastand.

Η ΕΕ στερείται αποτελεσματικών επιτόπιων ελεγκτικών μέσων

Η υπόθεση του Istvan Tiborcz, 34 ετών, γαμπρού του Viktor Orban, παντρεμένου από το 2013 με την κόρη ου Rahel, είναι ακόμη πιο σκοτεινή. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) υπολόγισε, τον Ιανουάριο του 2018, ότι ήταν πίσω από ένα «σύστημα οργανωμένης απάτης» που πούλησε οδικούς λαμπτήρες  σε 35 δήμους της Ουγγαρίας μετά από έναν στημένο διαγωνισμό για μεροληπτικές προσφορές. Παρά την καταδικαστική έκθεση της OLAF, η ουγγρική εισαγγελία έβαλε στο αρχείο την υπόθεση των δημοτικών λαμπτήρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να της επιστρέψει τα 43,7 εκατομμύρια ευρώ για αμφισβητούμενες επιδοτήσεις, αλλά η Βουδαπέστη απάντησε, αποσύροντας αυτό το έργο από αυτά που χρηματοδοτήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Μια κλασική διαδικασία για την αποφυγή κυρώσεων. Αποσυρθείς από τους λαμπτήρες το 2015, ο Istvan Tiborcz  διευθύνει έκτοτε μια επιτυχημένη επιχείρηση στον τουρισμό, αγοράζοντας δεκάδες εκτάρια γης γύρω από το χωριό Felcsut του πεθερού.

Μόνο αυτή η υπόθεση συνοψίζει τα όρια των ευρωπαϊκών αρχών που δεν διαθέτουν τα μέσα επιτόπιας έρευνας, που συχνά ενεργούν πολύ αργά και με ένα οπλοστάσιο κυρώσεων εύκολα παρακαμπτόμενο. Ο μηχανισμός που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει την αναστολή ολόκληρης ή μέρους της ευρωπαϊκής βοήθειας, εάν η Ουγγαρία δεν μπορεί να αποδείξει «την ορθή λειτουργία της εισαγγελικής υπηρεσίας σε υποθέσεις διαφθοράς που συνδέονται με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Σε μια χώρα, όπως η Ουγγαρία, όπου τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιπροσωπεύουν το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, η απειλή είναι σοβαρή.

Με εντολές της εξουσίας

Όμως, ο  Orban υποστηρίζει ότι ο πραγματικός στόχος της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό για να «ακυρώσει τη αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», αν και δεν εμφανίζεται ούτε μια φορά ο όρος «μετανάστευση»  στο σχέδιο κανονισμού. Όταν ρωτάται ακριβώς για τις ακμάζουσες επιχειρήσεις των κολλητών του, ο Orban είναι   πάντα κοφτός : διαβεβαιώνοντας ότι δεν παρεμβαίνει.

Ακόμα μια άλλη περίπτωση είναι εύγλωττη : αυτή του Lorinc Meszaros, ο οποίος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Orban έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουγγαρία, και ο οποίος ήταν ο πρώην συμμαθητής του. Αυτός ο 54χρονος τεχνικός θέρμανσης είναι τώρα επικεφαλής ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που κυμαίνονται από τις κατασκευές έως τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, εξελέγη δήμαρχος του Felcsut, έως το 2018. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, που δόθηκε το 2014, συμφωνεί ότι «ο καλός Θεός, η τύχη και ο Βίκτορ Ορμπάν έχουν παίξει σίγουρα έναν ρόλο σε αυτόν για να το φέρουν μέχρι εδώ», αλλά διαβεβαιώνει ότι «ποτέ δεν έκλεψε τίποτα». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τον ουγγρικό ιστότοπο Atlatszo, το 2018, οι εταιρείες που ανήκαν σε αυτόν κέρδισαν 828 εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια έργα, εκ των οποίων το 93% προήλθε από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε αντάλλαγμα, ο Meszaros είναι χορηγός στον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Felcsut και έχει επενδύσει πολλά χρήματα στα μέσα ενημέρωσης, θέτοντάς τα έτσι κάτω από τις εντολές της ουγγρικής εξουσίας.

Ωστόσο, παρά αυτά τα ενοχλητικά στοιχεία, οι Ούγγροι φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι με την επιτυχία των έργων υποδομής, σε αντίθεση με τη γειτονική Ρουμανία. Για να μην αναφέρουμε ότι οι σοσιαλιστές που προηγήθηκαν του Ορμπάν στην εξουσία είχαν επίσης τη δική τους συλλογή σκανδάλων. «Οι Ούγγροι πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα, αλλά ο Βίκτορ Ορμπάν έχει δημιουργήσει έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό για να τους πείσει ότι τους προστατεύει από τους μετανάστες», καταγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής και μεγάλος καταπέλτης της ουγγρικής διαφθοράς Akos Hadhazy, ο οποίος είναι απελπισμένος διότι «η ΕΕ δεν αντέδρασε νωρίτερα».

Στο Felcsut, ο Viktor Orban είχε κατασκευάσει ένα έργο πρόκληση για την ΕΕ: ένα μικρό τουριστικό τρένο που διανύει 6  χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού στο γήπεδο για να θαυμάσει το προπύργιό του. Πολύ συχνά άδειο, λόγω έλλειψης τουριστών, κόστισε στον Ευρωπαίο φορολογούμενο 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τι να περιμένουμε αύριο-μεθαύριο, εμείς οι Έλληνες για τα εθνικά μας θέματα, από αυτόν τον αμοραλιστή ηγέτη που είναι κολλητός του Πούτιν, του Ερντογάν και των λοιπών αυταρχικών ηγετών του κόσμου; Το προφανές : την υποστήριξη των συμφερόντων των ομοίων του.

*Επί του ψηφιακού πιεστηρίου : πρωινές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεταξύ η Ουγγαρία και η Πολωνία ήραν το βέτο που είχαν επισείσει μέχρι τώρα, έναντι σοβαρών ανταλλαγμάτων από την γερμανική προεδρία.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα