Από το Γούντστοκ στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Πλάμεν Τόντσεφ.
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

 
 22 Μαρτίου 2015. Συρμός του μετρό μετά την έκρηξη στον σταθμό Μααλμπέκ των Βρυξελλών.@alxdm/twitter
H τρομοκρατία (όπως και οι πόλεμοι) δεν είναι κάτι που σταματά με την επίκληση της ανάγκης για παγκόσμια ειρήνη. Το Γούντστοκ και το κίνημα των χίπηδων είναι παρελθόν. Οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν με τρόπο τραγικό το πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας. Και υπογραμμίζουν το πόσο επιτακτικό είναι να αλλάξουν και κάποιες αντιλήψεις.

Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, διαβάζω στο facebook την εξής ανάρτηση (δεν έχει σημασία το όνομα του ανθρώπου, αλλά η αντίληψη που εκφράζει):

Είτε στο Αλέπο και στη Βαγδάτη, είτε στο Παρίσι.

Στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη ή στις Βρυξέλλες.

Στο Κομπάνι, στην Καμπούλ ή στον πάτο του Αιγαίου.

Ο πόλεμος είναι ΕΝΑΣ.

Οι μπίζνες είναι μπίζνες.

Οι νεκροί άνθρωποι είναι νεκροί άνθρωποι.

Και είναι ΑΘΩΟΙ, ό,τι χρώμα κι αν είναι το δέρμα τους, σε όποιον Θεό κι αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν.

Και τα ΤΕΡΑΤΑ, πλουτοκράτες, εξουσιαστές και φανατικοί, που τον συντηρούν (από τρέλα ή από συμφέρον) είναι πάντα οι ίδιοι.

Και είναι συνολικά και καθολικά υπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος αθώων που χύνεται.

Η λύση είναι μια:

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΜΑ.

Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα! Μακάρι να σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι μετά από μια τέτοια δακρύβρεκτη έκκληση που θα τη ζήλευε τόσο η Βουλή των Εφήβων όσο και το κίνημα των χίπηδων (Make love, not war)! Πόσο εύκολο είναι να τα βάλει κανείς με τα «τέρατα» και τους «πλουτοκράτες» (όποιοι κι αν είναι αυτοί) και να κηρύξει την παγκόσμια ειρήνη!

Ωστόσο, οι ρομαντικές απλουστεύσεις και οι ασπρόμαυρες «αναλύσεις» δεν βοηθούν. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πρωτίστως ψυχραιμία. Αλλά και να το πάρουμε απόφαση ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή. Μια νέα εποχή για τον κόσμο ολόκληρο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Προφανώς, μια νέα εποχή και για την Ελλάδα, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θέλει να βρίσκεται υπό κάποια συλλογική ομπρέλα ασφαλείας ή αν προτιμά να αρμενίζει μόνη της σαν καρυδότσουφλο σε έναν ωκεανό ανασφάλειας.

Μια νέα εποχή που θέτει εν αμφιβόλω δεδομένα του παρελθόντος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε πολλά απ’ αυτά που ξέραμε ώς τώρα. Μια νέα εποχή που θα φέρει νέες προτεραιότητες, νέα διακυβεύματα, νέες συμπεριφορές, μια διαφορετική καθημερινότητα (π.χ. με αυξημένα μέτρα ασφαλείας), έως και μια νέα ηθική. Μια νέα εποχή που απαιτεί νέα εργαλεία ανάλυσης και δεν σηκώνει παρωχημένες προσεγγίσεις.

Μια νέα εποχή που δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Υπήρχαν πολλά συμπτώματα χρόνια τώρα, με τελευταία παραδείγματα τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι και την Τουρκία, αλλά αγνοήθηκαν ή υποβαθμίστηκε η σημασία τους, επειδή ακριβώς εξακολουθούν να ισχύουν αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, μισό αιώνα μετά το Γούντστοκ, οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν με τρόπο τραγικό το πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας. Και υπογραμμίζουν το πόσο επιτακτικό είναι να αλλάξουν και κάποιες αντιλήψεις. Τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πόσο μάλλον θέσφατο.

http://booksjournal.gr/slideshow/item/2006-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ” Και υπογραμμιζουν το ποσο επιτακτικο ειναι να αλλαξουν και καποιες αντιληψεις. Τιποτε πια δεν ειναι δεδομενο , ποσο μαλλον θεσφατο”. Αυτα γραφει ,εν κατακλειδι, ο αρθρογραφος κ. ΤΟΝΤΣΕΦ, μονο που δεν γραφει συνεχιζοντας ”που λεμε την κουβεντα”, ποιες αντιληψεις ειναι επιτακτικο-οπωσδηποτε- να αλλαξουν. Να τον βοηθησουμε λιγο , μηπως επανελθει με προτασεις. Κατ’αρχας θα εχει αντιληφθει οτι ο ”τιτιβισας στο φαιησμπουκ” κυριος βλεπει τον κοσμο μονο με τον αριστερο οφθαλμο , γιατι μονο αυτοι οι μονοφθαλμοι απαλλασσουν καθε ευθυνης και κατηγοριας τους αυτουργους των τρομοκρατικων επιθεσεων και θεωρουν αποκλειστικα υπευθυνους , μονον-εστω -τους ηθικους αυτουργους (πλουτοκρατες , εμπορους οπλων κοκ), χωρις να εξηγουν, γιατι ολοι οι αλλοι -πλην των αυτουργων- συνανθρωποι τους παγκοσμιως δεν διεγειρονται και δεν εξεγειρονται για αυτοδικες θανατηφορες παρεμβασεις, χωρις δικαστικες αποφασεις. Τετοια εποχη επαυσε να ζει η ανθρωποτητα , μολις οι ανθρωποι εκαναν κοινωνιες και καταργησαν την αυτοδικια με νομους, αυστηρους στην αρχη τυπου ”οφθαλμον αντι οφθαλμου”( ξερουμε που ισχτει ακομη) , αλλα τωρα εδω και πενηντα κοντα χρονια καταργησαν την θανατικη ποινη -υπακουοντας (για πρωτη φορα) στην χριστιανικη ηθικη , που εκφραζεται οτι ”ζωη , που δινει Ο Θεος δεν μπορει να την αφαιρεσει ο ανθρωπος και με δικαστικη αποφαση ακομη”. Εκτιμουμε ,εν τελει οτι τις νεες αντιληψεις θα μας τις μαθουν οι αποφασισμενοι να μειωσουν το προβλημα ηγετες , τυπου ΤΡΑΜΠ ,Λεπεν , Πουτιν , Ερντογαν και χωρες , οπως Κινα , Ιραν και Ισραηλ , τους οποιους ηγετες και χωρες σε μια 5ετια θα μιμηθουν ολοι οι ηγετες των χωρων, με τους ”πλουτοκρατες”,μπλα,μπλα κατοικους τους , που θελουν να επιβιωσουν οι χωρες τους και μετα τον 21ο αιωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα