Από τη Γεωμυθολογία στις Γεωεπιστήμες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο προϊστορικός άνθρωπος της Ανατολικής Μεσογείου υπήρξε μάρτυρας βιαίων φυσικών φαινομένων, όπως σεισμών, κατακλυσμών, καταποντισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, κατολισθήσεων, ανόδου της στάθμης της θάλασσας, εμφάνισης νησιών κ.ά. Αδυνατώντας να ερμηνεύσει τα φαινόμενα αυτά και, πολύ περισσότερο, να τα ελέγξει, τα κατέγραψε στη συλλογική μνήμη προσωποποιώντας τα στοιχεία τους και δημιουργώντας μύθους οι οποίοι μεταφέρονταν επί χιλιάδες χρόνια από στόμα σε στόμα μέχρι να καταγραφούν τελικώς από τους μεγάλους ποιητές, ιστοριογράφους και γεωγράφους της αρχαίας Ελλάδας.
Από την άλλη μεριά, η επιστημονική γνώση που έχουμε αναπτύξει στις μέρες μας, μάς οδηγεί στην κατανόηση των μεταβολών που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία δεκαοκτώ χιλιάδες χρόνια, όταν το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος των θερμοκρρασιών επέτρεψε την ανάπτυξη των μεγάλων πολιτισμών γύρω από τη Μεσόγειο. Η ανασύνθεση της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής επιτρέπει την ανάγνωση των αρχαιοελληνικών μύθων με τρόπο που αναδεικνύει τα φαινόμενα τα οποία αυτοί είχαν ως αφετηρία και αποκωδικοποιεί τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται.
Στην εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 12-3-2021, στις 9 μμ, ο Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα φιλοξενήσει τον Ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρο Παυλίδη και τη Φιλόλογο και μελετήτρια του αρχαιοελληνικού μύθου κα Δήμητρα Μήττα, οι οποίοι θα αναφερθούν σε σημαντικούς Μύθους, όπως στους τρεις κατακλυσμούς, στις τιτανομαχίες και τις γιγαντομαχίες, στον Ήφαιστο κ.ά. και θα αναδείξουν το πραγματικό τους περιεχόμενο.
Η προσέγγιση στους μύθους και τα φαινόμενα που υπήρξαν οι αιτίες των μύθων θα γίνει μέσα από τις μαρτυρίες σημαντικών αρχαίων συγγραφέων και βεβαίως υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, διατρέχοντας την απόσταση από τη Γεωμυθολογία στις Γεωεπιστήμες. Παρέμβαση θα κάνει ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ηλίας Μαριολάκος, γνωστός για τις έρευνές του στο πεδίο της Γεωμυθολογίας.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα