ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΔΟΓΜΑ-ΔΟΜΗ Ενόπλων Δυνάμεων και Έξυπνες Ιδέες αξιοποίησης οπλικών συστήματων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Μιχάλη Οικονομόπουλου*

΄΄ τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον ΄΄

Η προσέγγιση του σοβαρού θέματος της άμυνας, πρέπει να γίνει με βάση την γεωπολιτική, στρατηγική και στρατιωτική σκέψη και πρακτική όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία της ιστορίας και εκφράστηκε διεθνώς σε κάθε εποχή. Επίσης πρέπει να στηριχθεί στο ιδιαίτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας, τις απειλές εναντίον της και τα συμφέροντά της. Θα βοηθήσει ακόμη η μελέτη των διεθνών τάσεων και εξελίξεων καθώς η κριτική προσέγγιση των δημοσίως εκπεφρασμένων απόψεων για θέματα του χώρου αυτού.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ των Ενόπλων Δυνάμεων

Πέρα από την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της προστασίας της αξιοπρέπειας της πατρίδας, αποστολή των Ε.Δ. πρέπει να είναι και η εξασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων όπως αυτά βέβαια περιγράφονται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς. Συγκεκριμένα :

α) Η εφαρμογή της  συνθήκης  για το δίκαιο των θαλασσών, που ορίζει τα 12 ναυτικά μίλια ως εύρος των χωρικών υδάτων και για την ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη ελέγχου και οικονομικής εκμετάλλευσης των 200νμ,

β) Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, σε ξηρά και θάλασσα και σε όλη την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, επ’ ωφελεία του λαού της,

γ) Η προστασία του Κυπριακού κράτους στην άσκηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Η παρεμπόδιση της τουρκικής επιδίωξης για πολιτικό έλεγχο, υποδούλωση και τελικά οριστική εκδίωξη των ελληνοκυπρίων από την μεγαλόνησο, όπως έκαναν στην Κωνσταντινούπολη στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Η συμβολή  στην απελευθέρωση της μεγαλονήσου, ή ενός τουλάχιστον μεγάλου τμήματος των κατεχομένων εδαφών, με οποιονδήποτε πρόσφορο και καλά σχεδιασμένο τρόπο.

δ) Η εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στην πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, την απόδοση των κατασχεμένων περιουσιών τους καθώς και την ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία του Πατριαρχείου,

ε) Η ανάπτυξη των πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών σχέσεων με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και σε κοινό σύστημα ασφάλειας,

στ) Η συμμετοχή σε μεικτές στρατιωτικές αποστολές διάφορων οργανισμών σε μακρινά μέρη. Αυτή η συμμετοχή έχει σημασία την στιγμή που παράλληλα με το δίκαιο της αποστολής, εξυπηρετούνται και πολιτικές, οικονομικές  επιδιώξεις και στόχοι της χώρας μας και αναβαθμίζεται ο διεθνής της ρόλος,

ζ) θετική επίλυση προβλημάτων με γειτονικά κράτη.

  • ΔΟΓΜΑ ΕΘΝΙΚΟ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ

Ιστορικά ισχύει πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Γι’ αυτό ο προσανατολισμός των Ε.Δ. πρέπει να είναι επιθετικός. Επιβάλλεται να προσανατολίσουμε τις δυνάμεις μας επιθετικά, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως αν δεχτούμε επίθεση ή στρατιωτική παρέμβαση στα διεθνώς κατοχυρωμένα συμφέροντά μας τότε το πεδίο της αντιπαράθεσης δεν θα είναι ο δικός μας χώρος αλλά του αντιπάλου. Αυτό το δόγμα πέρα από στρατιωτική πρέπει να έχει και σαφή πολιτική διάσταση.

Είναι παραδεκτό ιστορικά σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δράσης ότι όποιος δεν έχει στην διάθεσή του επιθετικά στοιχεία καθώς και τον ανάλογο σχεδιασμό αξιοποίησής τους  (π.χ. θεωρία του κέντρου βάρους του αντιπάλου του Κλαούσεβιτς) στις περισσότερες των περιπτώσεων ηττάται . Πολύ χειρότερα βέβαια είναι τα πράγματα για αυτόν που λόγω φοβικών συνδρόμων (τα οποία συνήθως είναι ορατά από όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη) ακολουθεί πολιτική κατευνασμού του αντιπάλου στρουθοκαμηλίζοντας μια πολιτική που αποθρασύνει πάντα τον αντίπαλο  ( π.χ. σύνδρομο του Μονάχου ).

Όπως  είχε  γράψει ο  Κινέζος  Σουν  Τζου  το  500 πΧ. περίπου ‘‘ Το να πολεμάς και να νικάς σ’ όλες τις μάχες δεν είναι η ύψιστη τελειότητα. Η ύψιστη τελειότητα συνίσταται στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης χωρίς μάχη.’’ Στην εποχή μας αυτή η αρχή έχει μεγαλύτερη σημασία λόγω των διατιθέμενων τεχνολογικών μέσων, των παγκόσμιων δομών και του πολιτισμού γενικότερα. Με αυτή την θεωρία επικράτησε η Αμερική έναντι της Σοβιετικής Ένωσης την οποία και διέλυσε, το ίδιο προσπαθεί να κάνει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο, δυστυχώς χωρίς την αναγκαία αντίδραση από εμάς. Θα ήταν χρήσιμο να αντιληφθούμε ότι στις διενέξεις και αντιπαλότητες των κρατών αυτό που κρίνει τα αποτελέσματα είναι το ισοζύγιο ισχύος (όχι μόνο στις ΕΔ, αλλά και στην οικονομία, την διπλωματία, στο επίπεδο πολιτισμού και δημοκρατίας) και όχι το διεθνές δίκαιο.

Όπως έγραφε ο Θουκιδίδης στους διαλόγους Μηλίων και Αθηναίων ‘’Πρωταρχικό αίτιο πολέμου είναι η ανισότητα ισχύος και οι συνεπακόλουθες ηγεμονικές αξιώσεις που εγείρονται… το δίκαιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του κι ότι, όταν αυτό δε συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν ότι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύνατοι υποχωρούν και αποδέχονται’’ .

Αναλυτικά ουσιαστική στήριξη στην πιο πάνω θέση δίδει και ο σπουδαιότερος νεοέλληνας στοχαστής πολιτικός επιστήμονας, Παναγιώτης Κονδύλης ιδιαίτερα στο περίφημο Επίμετρο «Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου», του βιβλίου του «Θεωρία του Πολέμου», στο οποίο παραπέμπω.

Γενικά παρατηρείται ότι τα κράτη ενισχύοντας την εξωστρέφεια των Ε.Δ. με την συμμετοχή τους σε κοινές στρατιωτικές αποστολές των διεθνών οργανισμών ή δηλώνοντας ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή τους αλλά και μακριά απ’ αυτή, ενισχύουν το ειδικό γεωπολιτικό βάρος της χώρας τους, γίνονται υπολογίσιμοι σοβαρά από την διεθνή κοινότητα και επιτυγχάνουν πολιτικά και οικονομικά κυρίως οφέλη, βέβαια αυτό πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένους  και διακηρυγμένους εθνικούς στόχους και σχέδιο. Χρειάζεται δηλαδή να αναπτύξουμε τον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, σε γενικό επίπεδο θεμάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, σε επίπεδο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας αποτελεσματικότητας όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς  και βέβαια για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που μας απασχολούν.

  • ΔΟΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Στον τομέα της δομής των ενόπλων δυνάμεων επικρατεί παρωχημένη νοοτροπία, αναχρονισμοί, υπάρχουν πολλοί σχηματισμοί με πληθώρα περιττών διοικήσεων κατά βάση γραφειοκρατικών, οι οποίες πολλές φορές εξυπηρετούν μόνο συντεχνιακά ή τοπικιστικά συμφέροντα, άσκοπες επικαλύψεις, κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και οικονομικών πόρων.

Με βάση τα χαρακτηριστικά της εποχής μας, στη κοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, αλλά και εξυπηρετώντας την αποστολή τους οι Ε.Δ. πρέπει να έχουν λίγους, χρήσιμους και αποτελεσματικούς σχηματισμούς, διακλαδικότητα σε όλους τους ΜΕΣ (μείζονες επιχειρησιακούς σχηματισμούς), συγκεντρωτική υποστήριξη και εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα :

α) Τα γενικά επιτελεία ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, πρέπει να έχουν μόνο ρόλο

διοικητικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Το ΓΕΕΘΑ να έχει σταθερά τον επιχειρησιακό έλεγχο όλου του στρατεύματος, να είναι το υπέρτατο διακλαδικό στρατηγείο, ο αρχηγός του να έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο όλων των Ε.Δ., με επιτελείο  τους τρεις αρχηγούς των γενικών επιτελείων και τον υπαρχηγό του.

 β) Δημιουργία τεσσάρων βασικών διακλαδικών περιφερειακών διοικήσεων των Ε.Δ. κάτω από το ΓΕΕΘΑ, με ταυτόχρονη κατάργηση της              1ης στρατιάς των Ά, ΄Γ, ΄Δ σωμάτων στρατού. Βάση αυτού του σχεδιασμού είναι η απλούστευση της δομής διοίκησης , η εξοικονόμηση προσωπικού, μέσων και οικονομικών πόρων, η επιχειρησιακή αρτιότητα, η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας . Οι Ταξιαρχίες και οι Μεραρχίες να συγκροτούνται με τη νέα μορφή που περιγράφεται πιο κάτω.

-Ειδικότερα το ΄Δ σώμα στρατού να μετεξελιχθεί σε διακλαδική Διοίκηση Θράκης, ¨ Μέγας Αλέξανδρος ¨, με μια ενισχυμένη Ταξιαρχία προκαλύψεως στα σύνορα με την Τουρκία, μια ελαφρύτερη Ταξιαρχία στα σύνορα με την Βουλγαρία, δύο πλήρης, ενεργές Μεραρχίες με επιθετική συγκρότηση καθώς και δύο ή τρεις  επιστρατευόμενες Μεραρχίες. Στον επιχειρησιακό της  έλεγχο θα έχει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

– Η ΑΣΔΕΝ θα λειτουργεί ως διακλαδική διοίκηση Αιγαίου, ¨ Μιλτιάδης ¨, επίσης με συγκεκριμένες δυνάμεις ναυτικές και αεροπορικές καθώς και με μια ή δύο Ταξιαρχίες προκαλύψεως, δύο πλήρης, ενεργές Μεραρχίες με επιθετική συγκρότηση και δύο ή τρεις επιστρατευόμενες Μεραρχίες.

– Στην Κρήτη πρέπει να δημιουργηθεί η διακλαδική διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου, ¨ Κίμων ¨  με ναυτικές, αεροπορικές δυνάμεις  μία ενεργή Ταξιαρχία (αερομεταφερόμενη όταν εξοπλιστεί με τα αναγκαία μέσα) και μία επιστρατευόμενη Μεραρχία.

Η διοίκηση αυτή θα είναι σε πλήρη συντονισμό με την Εθνική Φρουρά, ¨ Αυξεντίου, ενώ το όλο σχήμα θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Θα πρέπει να αποσταλεί τουλάχιστον μια πλήρως εξοπλισμένη, μεικτής σύνθεσης ταξιαρχία στην Κύπρο , σε μόνιμη βάση. Οπλικά συστήματα και μέσα τουλάχιστον για την συγκρότηση μιας ενισχυμένης Μεραρχίας, αλλά και ναυτικά και αεροπορικά οπλικά συστήματα πρέπει να εγκατασταθούν και αποθηκευτούν στην μεγαλόνησο. Επίσης μια μικρή , αλλά αναγκαία ναυτική και αεροπορική δύναμη πρέπει να σταθμεύει μόνιμα στο νησί..

Η διοίκηση αυτή πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με άλλες δυνάμεις  για κοινές ασκήσεις και συνεργασία, τόσο με γειτονικές χώρες όσο και επιλεγμένες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ. Μπορεί ακόμη στην Κύπρο να δημιουργηθεί μια νέα αεροπορική και στρατιωτική βάση για την διευκόλυνση των επαφών και των ασκήσεων. Στο όλο πλέγμα διεθνών στρατιωτικών δραστηριοτήτων πρέπει να χρησιμοποιηθούν γενικά  βάσεις στην Κύπρο η οποία θα συνδέεται διοικητικά και επιχειρησιακά  με την Κρήτη. Με αυτόν τον τρόπο θα  ενισχυθεί  η γεωπολιτική ισχύς της χώρας, ενώ η Κρήτη και η Κύπρος θα αναδειχθούν σε  προνομιακούς  γεωγραφικούς  χώρους  πολυδιάστατων στρατηγικών διακρατικών συγκλίσεων.

– Τέλος να δημιουργηθεί η διακλαδική διοίκηση δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, για τον έλεγχο των συνόρων με τα Σκόπια και την Αλβανία, με δυνάμεις δύο Ταξιαρχίες προκαλύψεως και μία  επιστρατευόμενη Μεραρχία. Επίσης πρέπει να έχει ή να δανείζεται μικρές αεροναυτικές δυνάμεις για τον έλεγχο του αντίστοιχου χώρου της.

Το ΄Β σώμα στρατού, ¨ Κολοκοτρώνης ¨,  πρέπει να παραμείνει ως διοίκηση  ταχείας αντίδρασης για να βοηθήσει όπου  χρειαστεί. Ο ι δυνάμεις  θα κατευθύνονται ανάλογα με τις ανάγκες στις γεωγραφικές διοικήσεις και θα υπόκεινται επιχειρησιακά σ’ αυτές ή στο ίδιο το ΓΕΕΘΑ.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε επιχειρησιακές 4 βασικές περιφερειακές διακλαδικές διοικήσεις μαζί με 3 υποδεέστερες και απλές  που είναι η Διοίκηση  Ταχείας Αντίδρασης για τον στρατό ξηράς , το Αρχηγείο στόλου για το ναυτικό και το ΑΤΑ για την αεροπορία, που θα εντάσσονται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, ή θα κατευθύνουν τις δυνάμεις τους στις βασικές διοικήσεις.

Οι πολλές περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις που προβλέπονται στη δομή δυνάμεων να καταργηθούν, είναι τεράστια περιττή σπατάλη.

Από το νέο σχεδιασμό θα μειωθούν πολύ οι θέσεις των υψηλόβαθμων στελεχών, θα εξοικονομηθεί  προσωπικό και μέσα για την σωστή λειτουργία των ενεργών σχηματισμών και θα αποκτήσουν ξεχωριστό κύρος και προβολή οι Ε.Δ. διεθνώς.

Οι αξιωματικοί όλων των κλάδων, στις ανώτερες και ανώτατες στρατιωτικές σχολές θα μαθαίνουν να ασκούν διακλαδική διοίκηση. Έτσι οι ηγεσίες των πιο πάνω διακλαδικών μειζόνων επιχειρησιακών σχηματισμών ΔΜΕΣ θα αποτελούνται από εκπροσώπους και των τριών κλάδων, ενώ η αρχηγία θα δίδεται στον ικανότερο βάση κριτηρίων επιλογής ανεξαρτήτως κλάδου.

Η στελέχωση των ενεργών μονάδων μπορεί με αυτόν τον σχεδιασμό να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά  του  90  %.  Έμφαση να δοθεί στην συγκρότηση, περιοδική επανεκπαίδευση και οργάνωση της εφεδρείας, η οποία θα κληθεί να επανδρώσει βασικά τις επιστρατευόμενες μεραρχίες στις ασκήσεις και σε ώρες κρίσης καθώς και να αλλάξει η νομοθεσία για την επιστράτευση που δημιουργεί κατάφορες αδικίες στις διάφορες κατηγορίες εφέδρων.  .

γ) Η θητεία των στρατευσίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την σωστή λειτουργία των ΕΔ..

 Για λόγους εθνικούς, ηθικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς αλλά και ουσιαστικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν πρέπει να μετατραπεί ο στρατός σε πλήρως επαγγελματικό. Ο χρόνος διάρκειας της θητείας (εννέα μήνες) είναι ανεπαρκής για την  λειτουργία των ΕΔ, πρέπει να αυξηθεί σε 14 μήνες ως κατώτατο όριο, σε συνδυασμό με την κατάταξη των νέων στο στράτευμα αμέσως μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επανδρωθούν ικανοποιητικά οι έτσι κι αλλιώς μειωμένες επιχειρησιακές μονάδες.

Από τη στιγμή που οι Έλληνες νέοι της Κύπρου υπηρετούν μεγαλύτερη θητεία, είναι στοιχείο εθνικής αποσύνθεσης οι ομοεθνείς τους στην Ελλάδα να υπηρετούν 9 μήνες, ωσάν να μην μας  ενδιαφέρει για το τι συμβαίνει  συνολικά στην εν διαρκή κίνδυνο ευρισκόμενη μεγαλόνησο και βέβαια χωρίς να δείχνουμε έμπρακτα την αδερφική μας αλληλεγγύη.

Ακόμη θα πρέπει να υπηρετούν σε υπηρεσίες γραφείου ή διοικητικής μέριμνας, όλοι όσοι εξαιρούνται στράτευσης λόγω προβλημάτων υγείας, ακόμα και  οι Ι4,  Ι5 που στην ιδιωτική τους ζωή πολλές φορές ασκούν κοπιαστικά επαγγέλματα αλλά δεν θέλουν να προσφέρουν ένα οχτάωρο σε μια άοπλη στρατιωτική διοικητική υπηρεσία.

Ένα μέτρο που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η στράτευση των παιδιών των μεταναστών, όπως και των νέων μεταναστών πρώτης γενιάς, με δυνατότητα έμμισθης πολύχρονης θητείας και την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας αμέσως μετά την επιτυχή λήξη της στράτευσής τους.

Οι στρατεύσιμοι έχουν αποστολή να εκπαιδεύονται σωστά ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους αν χρειαστεί και όχι να γεμίζει ο χρόνος τους με ανούσιες αγγαρείες και σκοπιές.

Η έλλειψη των αναγκαίων στόχων και δομών, η ανεπάρκεια οράματος, συνοχής, δικαιοσύνης και ισότητας, η αναξιοκρατία, η δημοσιοϋπαλληλική κακώς νοούμενη νοοτροπία, είναι στοιχεία που συνυπάρχουν στην κοινωνία, στο κράτος αλλά και στο στράτευμα και καταρρακώνουν το φρόνημα που είναι ανάγκη να υπάρχει για να επιτελεστεί η αποστολή των ΕΔ. Γενικά στο στράτευμα πρέπει να ισχύσουν κανόνες πολιτικής ισότητας και δικαιοσύνης, με την κατάργηση του ρουσφετιού και του λεγόμενου ‘βύσματος’. Να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και αποστολή, σύγχρονη δομή και υλικά μέσα, στοχευμένη εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα επανέλθει το υψηλό φρόνημα και η περηφάνια στις ένοπλες δυνάμεις, θα αναβαθμιστεί η θητεία, θα αποκτήσει κύρος και κοινωνική καταξίωση στοιχεία αναγκαία για αυτόν το χώρο.

  • ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Όπως σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έτσι και σε εμάς πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην συγκρότηση όλης της πυραμίδας των μονάδων του στρατού ξηράς, έτσι ώστε να έχουμε απλή δομή και εύκολο έλεγχο, λίγες διοικήσεις, μεγαλύτερη ισχύ στις μάχιμες μονάδες, ορθολογισμό και οικονομίες σε όλους τους τομείς.

Οι Ταξιαρχίες να γίνουν μεικτές, δηλαδή να μην έχουμε άλλες μηχανοκίνητες πεζικού και άλλες τεθωρακισμένες. Να ενοποιηθούν σε μόνμη βάση και να λετουργούν ως μεικτά συγκροτήματα. Επίσης να περάσουμε στο λεγόμενο τετραδικό ή τετραγωνικό σύστημα. Έτσι θα έχουμε κάθε ταξιαρχία  με 4 μονάδες (τάγματα-επιλαρχίες) αντί για 3 μέχρι τώρα. Κάθε μονάδα (τάγμα-επιλαρχία ή αλλιώς συγκρότημα) που τώρα έχει 3 λόχους ή ίλες  θα αποτελείται από 2 μηχανοκίνητους λόχους πεζικού και 2 ίλες τεθωρακισμένων. Ακόμα και στις διμοιρίες πεζικού και στους ουλαμούς τεθωρακισμένων θα μπορούσε να γίνει μια αύξηση της δυνάμεώς των.

Περαιτέρω βήμα είναι η ενοποίηση των όπλων του πεζικού και των τεθωρακισμένων, όπως και στην Γερμανία.

Κάθε Ταξιαρχία πρέπει να έχει λόχο Αναγνωρίσεως και Διαβιβάσεων, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο λόχος τεχνικού και να ενοποιηθούν τα κλιμάκια συντήρησης σε κεντρικές βάσης-συνεργεία ή σε εργοστάσια. Το τάγμα μηχανικού πρέπει να υπάγεται στις μεραρχίες. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν και ελαφρές ταχυκίνητες & ευέλικτες ταξιαρχίες χωρίς άρματα μάχης αλλά με ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, οχήματα αναγνώρισης όπως τα VBL και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς αντιαρματικών, αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς και όλμων. Ακόμη πρέπει να προχωρήσουμε στην εποχή της ψηφιακής μονάδας και του ψηφιακού στρατιώτη. Την ψηφιακή διασύνδεση δηλαδή οπλικών συστημάτων, στρατιωτών, αισθητήρων και κεντρικής διοίκησης, με τεχνικές και μέσα που μπορούν να παραχθούν από ελληνικές εταιρίες

Για το ΠΝ και την ΠΑ , πρέπει οπωσδήποτε τα πλοία και τα αεροσκάφη να εντάσσονται σε μεικτούς σχηματισμούς των τύπων που έχουμε, με επιχειρησιακό σχεδιασμό για ασκήσεις και πολεμικές αποστολές . Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζονται τα διαφορετικά συστήματα που έχει κάθε τύπος για την μεγαλύτερη αξιοποίησή τους και για την συνολική αποτελεσματικότητά τους.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα άρματα μάχης. Οι αρματικοί ουλαμοί δηλαδή να απαρτίζονται από σύγχρονα τανκς με πυροβόλο 125 χιλ. , τα  παλιότερα τανκς με 125 χιλ. πυροβόλο και απο τα Leo A5 με το πυροβόλο των 105 χιλ. Όλα αυτά για ευνόϊτους επιχειρησιακούς λόγους , μέγιστης αξιοποίησης όλων των όπλων, ισόρροπης δύναμης  όλων των σχηματισμών, αλλά και γιατί δεν χρειάζονται για όλους τους στόχους τα πιο μεγάλα και σύγχρονα όπλα. Ο συνδυασμός όλων των τύπων που  διαθέτουμε έχουμε είναι η ΛΥΣΗ.

 Επίσης να ενοποιηθούν τα πολλά  Κέντρα Εκπαίδευσης που λειτουργούν σήμερα για τον στρατό ξηράς σε 4 και να βρίσκονται 1 στη Θράκη, 1 στο Αιγαίο και 1 στη Κρήτη, ενώ από τα υπάρχοντα να διατηρηθεί αυτό της Αυλώνας. Αναδιάρθρωση   πρέπει να γίνει και στις μεραρχίες και ταξιαρχίες υποστήριξης ΜΕΡΥΠ – ΤΑΞΥΠ,  όσον αφορά τον αριθμό τους , στην διάρθρωσή τους και στην λειτουργία τους.

Πέρα από τα πιο πάνω που είναι ανάγκη να διορθωθούν, ένα μέτρο που θα είχε στόχο την ανύψωση του φρονήματος στους κλάδους και στους ΜΕΣ των ΕΔ είναι η καθιέρωση αποκλειστικής δικής τους μουσικής σύνθεσης που θα τους διακρίνει και θα τους εμψυχώνει. Τέτοιες μουσικές συνθέσεις που να εκφράζουν την ιστορία μας, την εθνική ενότητα και προοπτική και να συνεγείρουν τους Έλληνες, μπορούν να επιλεγούν από τα κλασικά μουσικά έργα των νεοελλήνων μεγάλων συνθετών όπως κυρίως είναι ο Θεοδωράκης που συνέθεσε πάνω σε ποίηση μεγάλων ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Σικελιανός.. Στους μείζονες επιχειρησιακούς σχηματισμούς, αλλά και στις μεραρχίες μπορεί να δοθεί ένα διακριτό ιστορικό όνομα με εθνικούς και συνεκτικούς  συμβολισμούς, όπως γίνεται με τα πλοία του ΠΝ και σε κάποιες  μοίρες της ΠΑ.

Στην διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας με αγήματα, για την πιο ουσιαστική, συμβολική, εμψυχωτική ιδίως για την ομογένεια και εντυπωσιακή παρουσία του στρατού μας, πρέπει αποκλειστικά να εμφανίζονται και να παρελαύνουν οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς .

Επίσης θα πρέπει να ασκούνται ουσιαστικά στα όπλα και στις τακτικές, σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι έφεδροι καθώς και να αλλάξει η νομοθεσία για την επιστράτευση που δημιουργεί κατάφορες αδικίες στις διάφορες κατηγορίες εφέδρων.

  • Έξυπνες Ιδέες για οπλικά συστήματα

Η Φαντασία στην Άμυνα

Πέραν από πολύ χρήσιμες ιδέες και αναλύσεις , όπως αυτές του καθηγητή κ. Κώστα Γρίβα για αγορά φτηνών, προσιτών και έξυπνων όπλων, όπως πχ πυραυλικά συστήματα, υπάρχουν και λύσεις εκ των ενόντων.

Μπορούν να συνδυαστούν επιμέρους υπάρχοντα οπλικά συστήματα, με νέες πολύ χαμηλού κόστους προσθήκες, από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, για να επιτελέσουν αποστολές παρόμοιες με αυτές πανάκριβων, σύγχρονων εξ ολοκλήρου αντίστοιχων όπλων.

Τέτοιος συνδυασμός σαν παράδειγμα είναι η τοποθέτηση σε ένα Μ 113, ή  σε οποιοδήποτε άλλο όχημα που διαθέτουμε, δυο σε διάταξη πάνω – κάτω, διπλών πυροβόλων Ζυ 23, ή δυο Άρτεμης 30, ή δυο MK 20-MOD.RH, με την προσθήκη ενός μικρής εμβέλειας ηλεκροοπτικού συτήματος , με κόστος μικρότερο των 10.000 ευρώ.

Έτσι έχουμε ένα πρωτότυπο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα με 4 κάνες με πυροκροτητές προσέγισης στόχου, να βάλουν προς ένα επερχόμενο στόχο, κατευθυνόμενα με ακρίβεια από το ηλεκτροοπτικό σύστημα και αυτό της διεύθυνσης πυρός. Ένα τέτοιο σύστημα με τελικό κόστος το πολύ 15.000 ευρώ, μπορεί να δομηθεί στα εργοστάσια βάσης του ελληνικού στρατού και να καλύπτει τις ίδιες ανάγκες με ένα σύγχρονο , ξένο σύστημα αξίας 4 με 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα σύστημα σαν αυτό μπορεί να καλύπτει μηχανοκίνητα στρατιωτικά τμήματα, εν κινήσει ή στάση, εγκαταστάσεις, ακόμη και να τοποθετηθεί σε πλοία μικρά και μεγάλα του ΠΝ, για εγγύς αντιεροπορική και αντιπυραυλική προστασία. Πάντα βέβαια με αλλαγή βλημάτων μπορεί να αντιμετωπίζει και επίγειους στόχους.

Συγκριτικά στην ίδια κατηγορία ανήκει και το νέο απόκτημα του τουρκικού στρατού που σχεδίασε η εταιρία Aselsan, και αποτελεί σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, το Korkut, το οποίο βέβαια είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελείται  από ένα (1) σταθμό πρόσκτησης στόχων και ελέγχου πυρός και τρείς (3) αυτοκινούμενες μονάδες πυρός με δίδυμα πυροβόλα KDC-02 των 35 χιλιοστών.  Κοστίζει 38,5 το κάθε τέτοιο σύστημα.

Μπορεί να υπάρξουν δεκάδες τέτοιες ιδέες, που να καλύψουν όλα τα κενά του στρατού μας, και να προσφέρουν φτηνή αλλά  αποτελεσματική κάλυψη απένταντι στα χιλιάδες πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που θα εξαπολύσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίων μας, σε περίπτωση πολέμου.

Πρέπει σαν λαός να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση των ξένων επιβουλών κατά της πατρίδας μας, αλλά και  της εγκληματικής διαφθοράς που επικρατεί στο κράτος, με στόχο την όσο γίνεται πιο ομαλή και απρόσκοπτη πορεία μας προς ένα μέλλον που μας αξίζει.

‘’ Σε ότι αφορά την απραξία αυτή ποτέ δεν αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμβουλος για το μέλλον, γιατί η μείωση των κυριρχικών δικαιωμάτων έρχεται σταδιακά συνήθως, με μορφή παράλυσης από τα άκρα προς το κεφάλι ΄΄      Παναγιώτης Κονδύλης

Μιχάλης Οικονομόπουλος,

Σύμβουλος Επικοινωνίας, Θεσσαλονίκη

 email: aristο[email protected]

 

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ό Θεός νά μάς προστατέψει από τούς προδότες, καθώς
    οί θεσμοί,
    αντί γιά «έξυπνες ιδέες» γιά τήν προστασία τής Πατρίδας,
    ζέχνουν διάβρωση…,
    π.χ.:

    Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

    ΚΑΤΑΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΑΠΟ ΤΟ 1979 !!!) ΣΧΕΔΙΑΖΕ, ΑΝΕΠΤΥΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ UAVs (UNMANNED AERIAL VEHICLES) Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΤΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ», ΑΛΛΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ Α/ΓΕΑ ΛΥΤΖΕΡΑΚΟ (1999 – 2002) ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ… ΙΣΡΑΗΛ !!! ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΚΑΚΟΣ ΛΕΓΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ

    όρα: http://esxatianasxesi.blogspot.com/2019/12/1979-uavs-unmanned-aerial-vehicles-1999.html

    • διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων... διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων...

      Εγώ θά θυμίσω μόνον ότι πρίν από τριάντα χρόνια, η Ελλάδα, διά τού Πανεπιστημίου Κρήτης,
      προπορεύονταν διεθνώς στά λέϊζερ, κρισιμότατη χρήση τών οποίων ήταν καί παραμένει η αξιοποίησή τους ώς οπλικών συστημάτων.

      Ερώτηση κρίσεως: θά μπορούσε κάποιος(διεθνώς σεσημασμένος…) νά αρνηθεί στήν Ελλάδα τέτοια προπορεία, χρησιμοποιώντας μάλιστα αθέμιτα μέσα,
      προκειμένου νά τής ανακόψει τόν δρόμο αυτόν,
      επ’ ωφελεία του;

      Στή συνέχεια δέν θά κάνω καμιά αναφορά σέ λέϊζερ τού Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς
      αδυνατώ ακόμη καί νά παραθέσω ημερομηνία ιδρύσεως(καί ιστορικό τού έργου του, έκτοτε) τού
      Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής καί Λέιζερ, καθώς αποτυγχάνω νά εντοπίσω σχετικές πληροφορίες(κάπως παράξενο αυτό, έ;! πάντως ένας ερασιτέχνης τού Διαδικτύου είμαι κι όχι κανενός είδους ερευνητής, όθεν(σύνδεσμος κι όχι επίρρημα, έ;!) όποιος δύναται νά συμπληρώσει/διορθώσει, παρακαλείται νά τό πράξει),

      μπορώ μόνο νά παραθέσω κάποια γεγονότα, τά οποία υποβάλλω στήν κρίση τού Αναγνώστη
      γιά τά δικά του συμπεράσματα:

      α.
      «Οι επενδύσεις του υπουργείου Άμυνας τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει το Ισραήλ μεταξύ των κορυφαίων χωρών στα λέιζερ υψηλής ισχύος»,
      ταξίαρχος Γιανίβ Ροτέμ,
      επικεφαλής της διεύθυνσης ανάπτυξης όπλων του υπουργείου Άμυνας της χώρας,
      εφημ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 11:47
      κι άλλη ερώτηση κρίσεως: δέν υπήρξαν άλλου τύπου(π.χ. «δραστήριων μέτρων») “επενδύσεις” πού προηγήθηκαν αυτών στίς οποίες αναφέρεται τώρα ό εβραιος ταξίαρχος;

      β.
      1991 ήτανε, τέτοιες μέρες, όταν:
      «Ο δολοφόνος δεν συνελήφθη ποτέ. Διέφυγε στα βουνά της Κρήτης και λίγους μήνες αργότερα στις 9 Ιουλίου 1991 ο βοσκός Γεώργιος Τρευλάκης τον βρήκε απαγχονισμένο σε ένα δένδρο, 500 μέτρα από το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στα όρια νομών Λασιθίου και Ηρακλείου. Ο φοιτητής αυτοκτόνησε με τα ακριβή αίτια της πράξης του να παραμένουν άγνωστα…».

      Τί είδους πράξη ήταν πραγματικά, αυτή η δολοφονία τών δύο καθηγητών;

      https://www.ekriti.gr/sites/default/files/thumbnails/image/xan_6.jpg

      Ποιος ήταν ο Βασίλης Ξανθόπουλος

      Ο Βασίλης Κ. Ξανθόπουλος (Δράμα 1951– Ηράκλειο 1990) ήταν Έλληνας φυσικομαθηματικός, από τους κορυφαίους ειδικούς στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

      Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1973, και έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Εκεί υπήρξε μαθητής του μεγάλου Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (βραβείο Nobel Φυσικής 1983), γνωστού από το ομώνυμο Όριο Chandrasekhar, και πήρε το Master το 1976 και το διδακτορικό του στη Φυσική το 1978. Δίδαξε και ερεύνησε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Μοντάνα, Σύρακιουζ, Χάρβαρντ και Σικάγου. Επίσης, στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.

      συνέχεια από κάτω

      • διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων... διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων...

        συνέχεια

        Συνεισέφερε στη μελέτη των συγκρουόμενων επίπεδων βαρυτικών κυμάτων. Μαζί με τον Τσαντρασεκάρ ανακάλυψαν μία ακριβή λύση για τη σύγκρουση αυτή, κατά την οποία τα βαρυτικά κύματα αλληλεπιδρούν μη γραμμικά και δημιουργούν στη ζώνη αλληλεπιδράσεως μια καμπυλωμένη περιοχή του χωρόχρονου που είναι τοπικώς ισομετρική προς το Κενό Kerr. Η λύση αυτή ονομάζεται σήμερα «λύση Chandrasekhar-Ξανθόπουλου για συγκρουόμενο επίπεδο κύμα». Επίσης, ασχολήθηκε με θέματα Μαθηματικής Φυσικής, ιδίως σχετιζόμενα με την επίλυση μη γραμμικών διαφορικών εξισώσεων που βέβαια χρειάζονται πολύ στη Γενική Σχετικότητα.
        Συνέγραψε πάνω από 50 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και το μικρό εκλαϊκευτικό βιβλίο «Περί αστέρων και Συμπάντων» (Πανεπ.Εκδόσεις Κρήτης, 1η έκδ. 1986, 8η έκδ.2004).
        Μέχρι τον θάνατό του συνεργαζόταν επιστημονικά και συνδεόταν φιλικά με τον Τσαντρασεκάρ, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στην Κρήτη αρκετές φορές. Προς τιμήν του Βασίλη Ξανθόπουλου το μεγάλο αμφιθέατρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκε «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου – Σ. Πνευματικού» στη μνήμη τους, η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές “Xanthopoulos Award”, θεσμοθετημένο επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονεμόμενο μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, έχει απονεμηθεί μέχρι σήμερα στους Δημήτριο Χριστοδούλου, Gary Horowitz και Carlo Rovelli.

        https://www.ekriti.gr/sites/default/files/thumbnails/image/ne.jpg

        Ποιος ήταν ο Στέφανος Πνευματικός

        Ο Στέφανος Πνευματικός δημότης του Δήμου Χαλκιδέων, γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1957 στον Πειραιά. Πατέρας του ήταν ο Νίκος Πνευματικός από τις Στρόπωνες Εύβοιας, μαθηματικός με σημαντικό συγγραφικό έργο και προσφορά στην Παιδεία. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1979 και με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1982. Για την ερευνητική του συμβολή στη Μη Γραμμική Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης του απονέμεται το 1984 ο ανώτατος διδακτορικός τίτλος Φυσικών Επιστημών της Γαλλίας.

        Συνέχεια από κάτω

        • διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων... διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων...

          συνέχεια

          Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο του Los Alamos Αμερικής τον προσκαλεί αμέσως ως τακτικό μέλος και εκεί συνεχίζει τις έρευνες του στα μη γραμμικά φαινόμενα αναπτύσσοντας με επιτυχία μεθόδους Υπολογιστικής Φυσικής στηριγμένες στη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Οι εργασίες του δημοσιεύονται στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, ενώ Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια τον προσκαλούν να δώσει διαλέξεις πάνω στα ερευνητικά του αποτελέσματα: Παρίσι, Τουλούζη, Λωζάνη, Εδιμβούργο, Χάγη, Grenoble, Nice, Cargese, Washington, Los Angeles, Iowa, Dijon,Lyngby, Κοπεγχάγη, Μόσχα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ορλεάνη, Κίεβο, Τασκένδη,…Το παγκόσμιας εγκυρότητας επιστημονικό περιοδικό “Nature” γράφει: “ Από τις εργασίες του Στέφανου Πνευματικού αναδύεται ακτίδα ελπίδας για την ερμηνεία των προκλητικά ανεξήγητων φαινομένων αλληλεπίδρασης των μακρομορίων με το υδάτινο περιβάλλον τους…”(Nature, Vol. 33221, April 1988).

          Συνεργάζεται ερευνητικά με το νεοσύστατο Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης και αναλαμβάνει ως διευθυντής του Τομέα Υπολογιστικής Φυσικής του οποίου υπήρξε βασικός δημιουργός. Διοργανώνει σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Σοβιετική Ένωση και συντονίζει διεθνή ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα (Μη Γραμμικά Φαινόμενα), τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα (Δομικές και Δυναμικές Ιδιότητες των Μη Γραμμικών και Τυχαίων Συστημάτων), τη Σοβιετική Ένωση και την Ελλάδα (Φαινόμενα μεταφοράς στη Μη Γραμμική Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης). Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διδάσκει προχωρημένα μαθήματα Φυσικής και δίνει σειρές μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επιδίωξη του είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε οι Έλληνες φοιτητές να μπορούν να εκπαιδευτούν σε υψηλό επίπεδο στη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα των Μη Γραμμικών Εξισώσεων της Μαθηματικής Φυσικής. Δημιουργεί και καθιερώνει το ετήσιο θερινό μεταπτυχιακό Σχολείο Μαθηματικών και Φυσικής της Σάμου, από τα μαθήματα του οποίου σχηματίστηκε η σειρά επιστημονικών μονογραφιών με την ονομασία “ Τάξη και Χάος”.

          Συνέχεια από κάτω

          • διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων... διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων...

            συνέχεια

            Πλήθος φοιτητών από όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ λίγο αργότερα το Σχολείο της Σάμου αποκτά Πανευρωπαϊκή διάσταση με την προσέλευση φοιτητών από Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο Ουκρανία, Γεωργία, …Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμου θα εκδώσει ψήφισμα: “…Προσέφερε την επιστημονική του πείρα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές μεταλαμπα-δεύοντας σε αυτούς τις θετικές επιστημονικές γνώσεις του…Κατέστησε την πόλη μας πνευματικό κέντρο Μαθηματικής φυσικής Σκέψης διεθνώς αναγνωρισμένο. Τον Αύγουστο του 1990 ολοκληρώνει τα μαθήματα του Σχολείου της Σάμου με τη διδασκαλία του πάνω στη θεωρία των “Μοναχικών Κυμάτων” και αμέσως πηγαίνει στην Τασκένδη ως βασικός οργανωτής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μη Γραμμικής Φυσικής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έχει ήδη καθορίσει το περιεχόμενο της επόμενης σειράς προχωρημένων μεταπτυχιακών μαθημάτων Φυσικής που θα παρα-κολουθήσουν Έλληνες και ξένοι φοιτητές από την Ευρώπη, τη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική.

            Δείτε καί βίντεο
            μέ τόν Βασίλη Ξανθόπουλο νά παρουσιάζει τή Γενική Θεωρία τής Σχετικότητας
            στούς φοιτητές τού ΑΠΘ, στό σύνδεσμο απ’ όπου αντιγράφω:

            https://www.ekriti.gr/afieromata/28-hronia-apo-ti-dipli-dolofonia-sto-panepistimio-kritis

      • Τα λέιζερ τού ΙΤΕ:

        Μία πρωτοποριακή τεχνολογία καθαρισμού με λέιζερ χρησιμοποιείται για την συντήρηση των Καρυάτιδων στο Μουσείο της Ακρόπολης

        «Εξάγουμε» τεχνογνωσία ακόμη και στις ΗΠΑ

        Έκτοτε το σύστημα καθαρισμού μνημείων έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες. Βέβαια, δεν υπήρχε όταν οι Βρετανοί “καθάριζαν” τα Ελγίνεια και χρησιμοποίησαν … άλλες μεθόδους…, λιγότερο πρωτοποριακές.

  2. Αυτό τό ψευτορωμαίϊκο κράτος,

    πού τό αντιλαμβανόμαστε όλοι ώς προτεκτοράτο,
    φωτίζοντας μ’ αυτόν τόν τρόπο κάπως καί ταυτόχρονα συσκοτίζοντας αποτελεσματικά
    τήν βασανιστική 200ετία πού μεσολάβησε από τό ένδοξο ’21

    δέν είναι παρά κρυπτοεβραίϊκο

    καί μεριμνά μονίμως γιά τό σακάτεμα τής ιστορικής αλήθειας κι όχι μόνο,
    όπως καί τόν αφανισμό τών κεφαλών μας,
    από τόν Καποδίστρια, μέχρι τόν Θριαμβευτή τής Πίνδου, Δαβάκη
    -κι άλλες δύο χιλιάδες στρατιωτικούς ηγήτορες μαζί μ’ αυτόν τόν θαυμάσιο…, έ;!-
    παραμονές τής ιδρύσεως τού ανόμου κράτους τού ισραηλ καί…,
    λέω εγώ,

    πέτε κι εσείς,
    μέ τό χέρι στήν καρδιά!…

    Άς πέσει,
    νά πάνε κάτω τά φαρμάκια:

  3. διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων... διαφορικό χωρίς γρανάζι, UAV καί δολοφονία Ελλήνων επιφανών πανεπιστημιακών, παγκοσμίως αναντικατάστατων...

    @ Επισκέπτης 1.1.2

    άν βρείς ημερομηνία ιδρύσεως καί κυρίως ιστορικό τού έργου του έκτοτε,
    γιά τό Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής καί Λέιζερ(δέν γνωρίζω άν συνδέεται μέ τό Γενναίο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δέν μπορώ όμως νά τό φανταστώ χωρίς αυτό…)
    ανάφερέ τα,
    πρός τιμή αυτών τών άξιων λειτουργών τής Επιστήμης κι ακόμη γιατί
    είν’ επείγουσ’ ανάγκη ν’ αφήσουμε πίσω μας τό εντέχνως καλλιεργούμενο σύμπλεγμα
    τής τάχα μου ανημπόριας /ανικανότητας τών σημερινών Ελλήνων…

    από μένα γιά σένα,
    σπέσιαλ αφιερωμένο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα