Απολογισμός της πενταμερούς στη Γενεύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο Κυπριακό – Η ανακοίνωση νέας πενταμερούς ερμηνεύεται ως μία τεχνητή παράταση προς αποτροπή της κατάρρευσης των συζητήσεων.

    
Schweiz Genf | Zypern-Verhandlungen

Ως μια τεχνητή παράταση για αποτροπή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των συζητήσεων για επίλυση του Κυπριακού, ερμηνεύεται η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παραπέμψει την διαδικασία σε μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη σε δύο με τρεις μήνες.

Πάντως, παρά την ανακοίνωση από πλευράς Γκουτέρες για την πραγματοποίηση μιας νέας πενταμερούς, το τοπίο του Κυπριακού παραμένει εξαιρετικά θολό, καθώς οι διαβουλεύσεις τις Γενεύης κατέδειξαν πως πλέον τις δύο πλευρές χωρίζει χάος. Ενδεικτική είναι η δυσκολία για αποτέλεσμα έστω στον καθορισμό οδικού χάρτη αλλά και στην επίτευξη συμφωνίας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Αναστασιάδης, Γκουτέρες, ΓενεύηΘετικό υπό τις περιστάσεις το αποτέλεσμα της Πενταμερούς για τον Αναστασιάδη

Παρά τις προσπάθειες που θα καταβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για αποτελέσματα σε περίπτωση σύγκλισης μιας νέας διάσκεψης, η ουσία είναι ότι για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχει διαδικασία για το Κυπριακό. Η όποια εξέλιξη αναβάλλεται για μετά το ορόσημο της 24ης Ιουνίου και το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο το όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ικανοποιημένοι, παρά το αδιέξοδο

Παρά την έλλειψη προόδου στις εργασίες τις πενταμερούς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποτίμησε ως θετικό υπό τις περιστάσεις το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μια επιτυχή διαχείριση των αξιώσεων της άλλης πλευράς, αφού όπως είπε αποφεύχθηκαν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία. Από την άλλη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλά για επιτυχία ιστορικού χαρακτήρα, αφού υλοποίησε έστω και ατύπως την δέσμευσή του για κατάθεση ιδεών για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ πάντως φέρεται να ξεκαθάρισε στην τουρκική και τ/κ πλευρά πως η λύση δύο κρατών είναι ανέφικτη για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα