«Αποκαλύψεων συνέχεια για τις εκκαθαρίσεις του καθεστώτος Ερντογάν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] ,www.kalkis.eu

Δικάζεται σήμερα ο Tuna Altinel, λέκτορας γαλλικού πανεπιστημίου, για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αυτό κατήγγειλαν στις 21-1-2020 στην ηλεκτρονική έκδοση της  Libération τα ακόλουθα μέλη του Γραφείου του συνδέσμου Αλληλεγγύη (l’association Solidarité)  μαζί με πανεπιστημιακούς υπέρ της ειρήνης και της Προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (SUP-DDHT)  : Etienne Balibar, Hamit Bozarslan, Çagla Caglar, Claude Calame, Vincent Duclert, Selim Eskiizmirliler, Eric Fassin, Isabelle Saint-Saëns, Engin Sustam, Mehmet Tuncel.

Ποιο ήταν το «έγκλημα» του εν Γαλλία Τούρκου μαθηματικού ;

 

Όπως αναφέρει η καταγγελία τους,  ο Tuna Altinel (αριστερά), επί 20 χρόνια κάτοικος Γαλλίας, «ήταν ο διερμηνέας του ομιλητή, Faysal Sariyildiz, πρώην βουλευτή του HDP (του Δημοκρατικό Κόμματος των Λαών). Πρέπει να τονιστεί ότι, αντίθετα από το PKK, που είναι μια ένοπλη οργάνωση, το HDP όχι μόνο λειτουργεί εντελώς νόμιμα, αλλά είναι σήμερα και το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Τουρκία». Κι αφού, ως γαλλομαθής Τούρκος, έκανε τον διερμηνέα, στην «δημοκρατία του Ερντογάν» συνέβαλε στην «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πού, πότε και ποιο ήταν το θέμα της ομιλίας ;

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με άδεια της Νομαρχίας της Λυών σε αίθουσα του δημαρχείου του Villeurbanne στις 28 Φεβρουαρίου 2019 από τον σύνδεσμο Φίλων των Κούρδων στην περιοχή της  Lyon-Rhône-Alpes, του οποίου είναι μέλος και ο Tuna Altinel. Ο τίτλος της βραδιάς ήταν : «Cizre, η ιστορία μιας σφαγής» – που διαπράχθηκα από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στις αρχές του 2016, κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του κουρδικού αστικού αντάρτικου, που έχει γίνει το σύμβολο των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο πρώην βουλευτής Faysal Sariyildiz έζησε από κοντά αυτές τις τυφλές φρικαλεότητες και ως τέτοιος κλήθηκε να μιλήσει στην εν λόγω εκδήλωση.

Μπορεί η «δημοκρατία του Ερντογάν» να ανεχθεί την ενεργό συμμετοχή ενός εκπατρισμένου Τούρκου, όπως του Tuna Altinel, σε μια τέτοια σύναξη ; Εδώ ο ίδιος κατηγορεί τον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ «ως Δικτάτορα», ενώ ο ίδιος μονστράρεται «για Δημοκράτης»!

Τι έγινε μετά την εκδήλωση ;

Ο μαθηματικός λοιπόν Tuna Altinel, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Claude-Bernard Lyon-I, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 1 έως 7,5 χρόνια. Ένας δημόσιος υπάλληλος στη Γαλλία,  Τούρκος υπήκοος, που κρατήθηκε στη χώρα του από τις 12 Απριλίου 2019. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όταν επισκέφθηκε τους συγγενείς του κατά τις εορταστικές διακοπές του.

Στη συνέχεια συνελήφθη στις 10 Μαΐου 2019, φυλακίστηκε και διώχθηκε ότι δήθεν «ανήκει σε μια τρομοκρατική ομάδα» (το ΡΚΚ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, απαγορευμένο στην Τουρκία). Πέρασε σχεδόν τρεις μήνες στη φυλακή προτού απελευθερωθεί στις 30 Ιουλίου μετά από μια πρώτη δίκη. Βεβαίως, τότε δεν απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, αλλά δεν του επέστρεψαν  το διαβατήριό του. Κατά τη δεύτερη δίκη του στις 19 Νοεμβρίου 2019 η αρχική κατηγορία που τον βάρυνε μειώθηκε σε απλή «προπαγάνδα» (και όχι πλέον ότι «ανήκει στο ΡΚΚ»). Κι έτσι σήμερα θα εκδικαστεί η τελευταία φάση της δίκης του στο Balikesir με άγνωστο το αποτέλεσμα.

Αντί λοιπόν να μελαγχολούμε για τις τουρκικές απειλές, ας διαδώσουμε όσο πλατιά γίνεται αυτά τα κατορθώματα της «δημοκρατίας του Ερντογάν». Τον πονάνε, να είστε βέβαιοι, και δεν μας κοστίζουν τίποτα εμάς τους πολίτες. Μην τα περιμένουμε όλα από τα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα