Αποκάλυψη Nordic Monitor: Απόρρητη έκθεση δείχνει ότι ο στρατός της Τουρκίας πάσχει από μεγάλες ελλείψεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις / Φωτογραφίες αρχείου: AP
19/10/2022  20:37
Μεγάλες ελλείψεις στον τουρκικό στρατό αλλά και δυσκολία επιστράτευσης σε περίπτωση πολέμου, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Στην απόρρητη τουρκική στρατιωτική έκθεση, αποκαλύπτεται ότι οι στρατιωτικοί διοικητές εμφανίζονται ανήσυχοι για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων και προτείνουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των δυνάμεων.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη»
«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη – μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η μεγαλύτερή μας προτεραιότητα, ως Χερσαίες Δυνάμεις, θα πρέπει να είναι να βρούμε μία λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με έγγραφο των τούρκων επιτελών, υπάρχει πρόβλεψη οι χερσαίες δυνάμεις να κληθούν να αναπτυχθούν, σε περιορισμένης κλίμακας εμπλοκή, κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Επίσης, υπήρξε πρόβλεψη για συνέχιση της αστάθειας στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τη Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα σε ξένες χώρες.

«Οι στρατευμένοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες»
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να λύσουν προβλήματα. Επίσης, αναφέρεται το ζήτημα της έλλειψης εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας, συστημάτων ακρίβειας καθοδήγησης ή πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί νέο πλήγμα για τις χερσαίες δυνάμεις.

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατευμένοι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Η κατάσταση δεν φαίνεται δυνατόν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι:

«Αντίθετα, οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η συντόμευση της [υποχρεωτικής] στρατιωτικής θητείας, η οποία έγινε με πολιτικά κίνητρα εκτός εμπλοκής του TAF [Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις] και [η εισαγωγή] πρακτικών όπως π.χ. η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».

Αναφέρεται επίσης ότι σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές που προκύπτουν από τη φύλαξη των συνόρων και τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων, γεγονός που δυσκολεύει τα σχέδια του στρατού για αναδιάρθρωση. Προτείνεται ότι τέτοια καθήκοντα μπορούν να μεταφερθούν στην αστυνομία των συνόρων και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να αποδεσμευτούν στρατεύματα για τις Χερσαίες Δυνάμεις.

Η έκθεση παραδέχτηκε την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων στις χερσαίες δυνάμεις που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα μεταξύ των μονάδων και την αποτροπή των απαιτούμενων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Αναδιαμόρφωση 35 ταξιαρχιών πλην αυτής που βρίσκεται στην Κύπρο
Στην έκθεση προτείνεται η αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών των χερσαίων δυνάμεων, μαζί με μία που σταθμεύει στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ειδικότερα, προτείνεται ο ανασχεδιασμός 15 ταξιαρχιών -πέντε καταδρομέων και δέκα τεθωρακισμένων – για να είναι ετοιμοπόλεμες στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες οπλίτες.

Για τις υπόλοιπες πέντε ταξιαρχίες, η έκθεση προτείνει αναδιάρθρωση που να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης που θα είναι έτοιμες για μάχη σε διάστημα 3-6 μηνών. Σε αυτές εκπαιδεύεται ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ή αναδιάρθρωση στρατιωτικών δυνάμεων για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη, που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.

Πότε συντάχθηκε η έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση, η συρρίκνωση του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Χερσαίων Δυνάμεων. Δεν αναγράφεται ημερομηνία στην έκθεση, αλλά εκτιμάται ότι χρονολογείται από το 2015, επειδή αναφέρει ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές θα υποβληθούν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015. Η έκθεση συντάχθηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και, μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσες αλλαγές έγιναν στις Χερσαίες Δυνάμεις από τότε. Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν. Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ, ενώ περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή υπήρξε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και στον Καύκασο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

nordicmonitor.com

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα