Αποδοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της «συνεκμετάλλευσης» Αιγαίου και ελληνικής ΑΟΖ με Τουρκία – Πρωτοφανείς δηλώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Όμως η ιδέα της συνεκμετάλλευσης δεν σταματάει μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά προχωράει και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις «ευχές» Αντώνη Λιάκου «να ναυαγήσει ο EastMed γιατί αποκλείεται η Τουρκία από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου»!

Η αποδοχή της παράδοσης στην θέληση της Τουρκίας λοιπόν είναι… διακομματική.

Ο Μ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «ο αγωγός EastMEd είναι ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας. Ευχή όλων είναι να μπει το πετρέλαιο της Ανατολικής Μεσογείου και να μεταφερθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θέλει να φτιάξει έναν κόσμο στα μέτρα της, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Δηλαδή να εκμεταλλεύεσαι μαζί με την Τουρκία τα κοιτάσματα της Μεσογείου δεν είναι κακό πράγμα. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και να γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια ειρηνική περιοχή, χωρίς απειλές…».

Όμως σε παρόμοια δήλωση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς άφησε ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεις!

Ο κ.Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ, για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο -όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου- επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να εξεταστούν παρόμοια ζητήματα, που προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προηγηθεί η νομική διευθέτηση του μόνου ζητήματος που υπάρχει, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Δηλαδή υπό άλλες συνθήκες το συζητάμε!

Εδώ αξίζει να προσθέσουμε και την άποψη του έτερου πόλου εξουσίας της χώρας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε μία απίστευτη ανάρτηση του εύχεται το «ναυάγιο» του EastMed, επειδή αφήνει εκτός… την Τουρκία!

Με ανάρτησή του στο Facebook τις προηγούμενες ώρες, που έφερε τίτλο: «Η ευγενής μας τύφλωσις», ο κ. Λιάκος εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την εξέλιξη, που τη χαρακτήρισε «Έωλη και τυχοδιωκτική».

Ο καθηγητής νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία ανέφερε:

«Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού East-Med θα αποδειχθεί μοιραία. Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα, δεν μπορεί να ελέγξει.

Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Οπότε το έκαναν το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως το συγκεκριμένο ποστάρισμα δεν εμφανίζεται το πρωί της Παρασκευής στο προφίλ του κ. Λιάκου στο Facebook.

Το συμπέρασμα όμως ποιο είναι; Ότι το κυβερνών ή εν δυνάμει κυβερνών πολιτικό σύστημα θεωρεί πλέον ως «μονόδρομο» την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους.

Μόνο που ο όρος δεν είναι σωστός. Σε πράγματα δικά μας δεν υπάρχει συνεκμετάλλευση αλλά αρπαγή του… 50%.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/834499_kyvernisi-den-einai-kaki-idea-i-synekmetalleysi-ypo-proypotheseis

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από καιρό φαινόταν το πράγμα. Το είχα επισημάνει με την επανέναρξη τής συζητήσεως για προσφυγή στην Χάγη, η οποία εδώ και δύο μήνες περίπου, έχει φουντώσει για τα καλά. Θα περνούσαν το “καζάν-καζάν” στον λαό μέσω Χάγης. Η Χάγη θα χρύσωνε το χάπι. Τώρα δεν χρειάζεται πια. Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν βλέπει καμμία σκοπιμότητα να τρέχει στην Ολλανδία, καθ’ ην στιγμήν παίρνει αυτά που θέλει με την φοβέρα και ίσως την δωροδοκία. Η Τουρκία δωροδοκεί αμερικανικούς παράγοντες, στην Ελλάδα θα σκοντάψει;

    Όσοι πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις συμμορίες, που αυτοαποκαλούνται κόμματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα εθνικά μας θέματα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Με τέτοιο πολιτικό προσωπικό, η Ελλάδα είναι χαμένη από χέρι. ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα