Απειλές πολέμου και χυδαίες επιθέσεις, ακόμα και κατά των ΗΠΑ, από τους Τούρκους μετά τις προκλήσεις με το Oruc Reis και τα Βαρώσια: «Έτοιμοι να απαντήσουμε στο πεδίο της μάχης – Βλακώδης η ανακοίνωση του State Department»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ακόμη μια προκλητική δήλωση για την παράνομη επανέναρξη των ερευνών του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ ενώ χαρακτήρισε «βλακώδης» την ανακοίνωση του State Department και τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ.Μάας, που καταδίκαζαν την αποστολή του Oruc Reis στο Καστελόριζο.

Ο Τσελίκ σχολίασε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέντευξη Τύπου και αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τη Συμφωνία της Σεβίλλης.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ανέφερε: «Φαίνεται ότι όλες οι δηλώσεις διαφόρων χωρών μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων του Oruc Reis γράφτηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με εκφοβισμούς και επιβολές.

Εάν εναντιωνόμαστε σε μια δύναμη που δεν εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες και με συνεχείς απειλές προσπαθεί να παραβιάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, τότε είμαστε έτοιμοι να της απαντήσουμε τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο (της μάχης)».

Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ σχολίασε ότι δεν υπάρχει άδικη μεταχείριση. «Υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ, πήραν τη σωστή απόφαση. Αυτή η περιοχή ανήκει στους Τουρκοκύπριους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει».

Σχετικά με τη νέα τουρκική Navtex δήλωσε τα παρακάτω:

«Εμείς κάνουμε έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι προσηλωμένo στην αρχή του Ατατούρκ «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο».

“μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στα καθήκοντά του, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησής τους, έρχονται δηλώσεις η μία μετά την άλλη”.

Είναι, είπε, “δυνατόν να γίνονται τόσο ανόητες δηλώσεις χωρίς νομική βάση; Κοιτάξτε τις δηλώσεις των διαφορετικών χωρών σαν να γράφτηκε η κάθε μια από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Είναι όλες ίδιες σαν να έγινε copy paste. Εμείς κάνουμε τις έρευνές μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Είναι σε απόσταση 15 χλμ από την ηπειρωτική χώρα. Επιμένουν με προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την κοινή λογική σαν να υπάρχει πάντα ένα στοιχείο αστάθειας στην Τουρκία

. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με την αρχή του Ατατούρκ ‘Ειρήνη στην Πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’. Εάν υπάρχει δύναμη που δεν γνωρίζει την αξία των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας και συνεχώς θέλει να αρπάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ με επιβολές εναντίον μας, είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε την απάντηση”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκφοβισμού και της επιβολής.

“Η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χλμ επί του Καστελλόριζου φέρνοντας ένα κουρέλι – χαρτί κατοχής που αποκαλείται Χάρτης Σεβίλλης. Μπορεί να γίνει ένα τόσο γελοίο πράγμα. Όλοι όσοι λένε πως είναι η Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση ξέρουν καλά πως είναι η Ελλάδα που την αυξάνει αλλά παρόλα αυτά βρίσκονται εντός μιας αλληλεγγύης του μαχαλά”.

Είπε στη συνέχεια πως ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα είναι η πλευρά που θα εγκαταλείψει το τραπέζι. “Αντί αυτού έχουμε αρκετή διπλωματική εμπειρία για να παραβλέψουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται το τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Έχουμε απάντηση να δώσουμε στο πεδίο της δράσης σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τη διπλωματία για να ετοιμάσουν διοργανώσεις εναντίον της Τουρκίας. Κάνουμε έρευνες εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “η Τουρκία βλέπει το τραπέζι τον διαπραγματεύσεων ως το πιο ισχυρό έδαφος αλλά είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε στο πεδίο της δράσης με εκείνους που δεν θέλουν διαπραγματεύσεις”.

https://europost.gr/apeiles-polemoy-chydaies-epitheseis-akoma-ton-ipa-toys-toyrkoys-tis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα