Απαιτεί και εκ περιτροπής προεδρία ο Ερντογάν: Ανυποχώρητος, θέλει έλεγχο όλης της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

erdogan-TURKEY05 Το δίκαιο είναι να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία για τους Ε/κ για δύο περιόδους και μια περίοδος για τους Τουρκοκυπρίους και όχι μία περίοδος για τους Τ/κ και τέσσερις για τους Ε/κ, είπε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής.

«Εμείς θέλουμε (στην Κύπρο) μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη και αυτό είναι το δίκαιο μέτρο που ζητούμε. Αυτό το έχουμε διατυπώσει και προηγούμενα, το έχουμε πει και στους φίλους μας τα ΗΕ και στον κ. Μπαν» συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αναφοράς στο σχέδιο Ανάν «γιατί αυτό αποτελεί παρελθόν και τώρα υπάρχει μπροστά μας μια νέα διαδικασία”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και είπε ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων». Συνεχίζοντας είπε ότι η «ε/κ πλευρά είναι αυτή που πάντα αποχωρεί (από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων)» και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκεστοκ λέγοντας ότι για τέσσερις ημέρες οι διπλωμάτες εργάστηκαν εντατικά και στην συνέχεια, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο . Υποσχεθήκαμε στον κ. Ανάν ότι «εμείς δεν θα είμαστε η πλευρά που θα αποχωρήσει. Άυτοί που θα αποχωρήσουν θα είναι η ελληνική πλευρά» είπε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι μετά τις υπογραφές στην εν λόγω διαδικασία άρχισε μια άλλη διαδικασία «αυτή του δημοψηφίσματος». Δημοψήφισμα στο οποίο η «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος) απάντησε με ΝΑΙ με ποσοστό 65% ενώ οι Ε/κ με ποσοστό 75% απέρριψαν το σχέδιο είπε και πρόσθεσε ότι «εντούτοις η ‘ΤΔΒΚ’ δεν εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ η ε/κ πλευρά έγινε μέλος της ΕΕ. Υπάρχει αυτή η μη ειλικρινής εφαρμογή».

Ανάφερε ακόμα ότι η “ΤΔΒΚ” συνεχίζει την ειλικρινή προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις) ενώ «η νότια Κύπρος και η εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα έχουν ακόμα άλλες προσδοκίες για παράδειγμα στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας» είπε προσθέτοντας παράλληλα ότι «μην αναμένετε να μην υπάρχει η Τουρκία ως εγγυήτρια». «Θα είμαστε πάντα παρόντες» σημείωσε ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων «και αυτό το θέσαμε και προηγούμενα.Να αποσυρθεί από εκεί ο τουρκικός στρατός δεν υπάρχει περίπτωση. Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά. Αν σκέφτονται με έναν τέτοιο τρόπο, τότε και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποσύρουν τους στρατιώτες τους”, είπαμε. “Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο”, ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των Βαρωσίων λέγοντας ότι «γνωρίζετε ότι υπάρχει η κλειστή περιοχή στο Βαρώσι και η ανοικτή περιοχή στο Βαρώσι. Από την άλλη υπάρχει τα Κόκκινα με την Μόρφου. Αυτά υπάρχουν. Τους το έχω ξεκαθαρίσει και αυτό είπε και ο κ. Ακιντζί. Εάν θέλετε να δώσετε πλήρως το Βαρώσι τότε εμείς έχουμε μια πρόταση για εσάς. Να ενωθεί η περιοχή Κόκκινα με Μόρφου και να δοθεί στην τ/κ διοίκηση και με τον ίδιο τρόπο η ανοικτή πόλη των Βαρωσίων και η κλειστή να δοθεί  στους Ε/κ. «Το Καρπάσι να μας δοθεί,  να μας δοθεί και αυτό και το άλλο.. Αυτό δεν γίνεται” είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ε/κ πλευρά.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Πηγή: Απαιτεί και εκ περιτροπής προεδρία ο Ερντογάν: Ανυποχώρητος, θέλει έλεγχο όλης της Κύπρου http://mignatiou.com/2017/01/apeti-ke-ek-peritropis-proedria-o-erntogan-anipochoritos-theli-elegcho-olis-tis-kiprou/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα