Απάντηση στις βρετανικές τρικλοποδιές υπάρχει: Καμία διευκόλυνση για τις βάσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

British Prime Minister, Boris Johnson, (R), . EPA, MARTIAL TREZZINI

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα κατά την οποία η Τουρκία επιτίθεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προέλασή της στην ΑΟΖ, στη Νέα Υόρκη στήνεται ένα ακόμη παιχνίδι υπονόμευσης της Λευκωσίας.

Ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Πέμπτη, οι γνωστοί πρωταγωνιστές του παρασκηνίου, οι Βρετανοί, προωθούν φόρμουλες που παραπέμπουν στην εξίσωση Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους.

Το ψήφισμα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προσχέδια, προβλέπουν μηχανισμούς υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι στήνεται ένα παιχνίδι για αναγνώριση δυο διοικήσεων στο νησί. Πρώτο βήμα είναι η λειτουργία τους και η μεταξύ τους συνεργασία. Μετά θα εδραιωθεί η δίπλα- δίπλα συνεργασία και ύπαρξη.

  • Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, γίνονται μεθοδικά και συστηματικά τη στιγμή που η Κύπρος δέχεται επίθεση από την κατοχική Τουρκία, η οποία επεκτείνει την κατοχή και στη θάλασσα.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές αναφορικά με τα όσα τεκταίνονται στα Ηνωμένα Έθνη. Εργαλεία υπάρχουν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώτο, να αντιμετωπιστούν οι βρετανικές τρικλοποδιές:

 Α) Να δυσκολέψει η Λευκωσία τη ζωή των Βρετανών στις Βάσεις. Καμία διευκόλυνση και αναθεώρηση μέχρι σήμερα πρακτικών, που προσφέρονταν στα πλαίσια της «καλής συνεργασίας».

Β) Καμία διευκόλυνση σε Βρετανούς πολίτες, μετά την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι προβλέπει η συμφωνία για το καθεστώς των Βρετανών πολιτών σε χώρες της Ε.Ε. να ισχύει και στην Κύπρο. Ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα.

Δεύτερο, να σταλεί και σε άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν το θέμα χλιαρά και ακολουθούν τα βρετανικά τερτίπια πως δεν θα κάνει πίσω η Λευκωσία. Γιατί είναι προφανές πως βρίσκεται ενώπιον του εκβιασμού:

  • Σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί τις νέες υποχωρήσεις, δεν θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι ακόμη μήνες. Ναι, αλλά εάν αποδεχθεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος, τότε θα αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντί η λεγόμενη διεθνής κοινότητα να στηρίξει την Κύπρο από τις επιθέσεις που δέχεται από την κατοχική Τουρκία, την ενισχύει διαμορφώνοντας ένα παράλληλο, ταυτόχρονο κλοιό πιέσεων.

Σε όλα αυτά χρειάζεται αποφασιστικότητα. Υπάρχει ήδη ανοικτό δεύτερο μέτωπο με την ξεδοντιασμένη Βρετανία, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το ζητούμενο είναι εάν τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο μέτωπο αποτελεσματικά. Εργαλεία υπάρχουν, είναι πολιτική βούληση που χρειάζεται για να αξιοποιηθούν.

apopseis.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα