Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση Άγκυρας για Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση Άγκυρας για Κυπριακό

“Προφάσεις εν αμαρτίαις” χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Χουσεΐν Μουφτούογλου περί προσδοκίας της ‘Αγκυρας “να διασφαλιστεί μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς όρους”.

“Τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού; ” αναρωτιέται ο κ. Ευθυμίου επισημαίνοντας ότι  “για ακόμη μια φορά, η ‘Αγκυρα -για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι  προσχηματικά μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας”.

Ζητήματα,  όμως, τα οποία, όπως διαμηνύει “είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό”.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει επίσης ότι «η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και εγκαίρως -εδώ και ενάμισι χρόνο-  υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.philenews.com
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα