Αξιωματούχος Ε.Ε. για Τουρκία: Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Στο τραπέζι» οι κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη Δευτέρα το κατά πόσο θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των «27» αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Οι ΥΠΕΞ δεν θα πάρουν αποφάσεις στο συμβούλιό τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι θα αντιμετώπιζε συνέπειες σε διαφορετική περίπτωση.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. λένε ότι η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα -ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά και ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό- έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά οργίστηκε όταν η Τουρκία ξανάρχισε τις έρευνες για κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τον Οκτώβριο.

«Το ότι εστάλη το πλοίο (Oruc Reis) ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες (…). Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε Eυρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τα σενάρια περί επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε., τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί πως δίνει στην Ε.Ε. λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, όπως επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον ο οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα