Αν ο Ερντογάν διώξει τους S-400 θα μπορούσε να αγοράσει και τα F-16 και τα F-35: Παραμένουν οι όροι, προβληματισμός για το αν θα διεξαχθούν ή όχι οι τουρκικές εκλογές…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Οι διαρροές στα τουρκικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τουρκικές κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τυχαίες. Γίνονται:

Πρώτον, πριν από τις εκλογές του Μαϊου, εάν αυτές πραγματοποιηθούν τελικά και

Δεύτερον: πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στείλει στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών F-16. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει “ζυγίσει” τα υπέρ και τα κατά και σκέφτεται να επιχειρήσει τη σύγκρουση με το Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλους βουλευτές και γερουσιαστές.

Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ακυρώσει τις εκλογές εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να είναι αρνητικές και να δείχνουν ότι χάνει από τον άνευρο, άχρωμο και άοσμο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αίφνης πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη το ρωσικό σύστημα S-400!!! Οπότε; Τι σημαίνει αυτή διαρροή που γίνεται από αξιωματούχους της τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας… Απλή και εύκολη η απάντηση: ότι είναι έτοιμος ο Ερντογάν να «θυσιάσει» το ρωσικό σύστημα για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Αυτόματα, αν στείλει τους S-400, ας πούμε στο Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ, ακυρώνονται οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA και ικανοποιείται το βασικό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης αφαιρείται ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών: και των F-16 αλλά -προσέξτε αυτό- και των F-35.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά τις τελευταίες δύο ημέρες, ότι δήθεν οι Αμερικανοί χρωστάνε στους Τούρκους ένα ποσό κοντά στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν η προκαταβολή για την αγορά των αμερικανικών F-35, που ακυρώθηκε μετά από τον μεγάλο αγώνα όλων των δυνάμεων της Ομογένειας. Και ακόμα, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαίος ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δικαιούται να παραλάβει τα πέντε πρώτα F-35 που είχε παραγγείλει και είχαν κατασκευαστεί.

Τα πέντε αυτά αεροπλάνα, έχουν υποστεί αλλαγές και έχουν μεταφερθεί στον στόλο των F-35 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Οπότε, σύμφωνα με τους Αμερικανούς δεν τα δικαιούται η Τουρκία.

Ο Ιμπραϊμ Καλίν, εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την Τρίτη την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Ξαφνικά, σήμερα, πηγές στην Άγκυρα διέρρευσαν στο πρακτορείο Reuters ότι τις επόμενες 48 ώρες θα ανακοινωθεί η άρση του τουρκικού εμπάργκο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Παραμένει φυσικά μέγα πρόβλημα η συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας για την ένταξη και της Σουηδίας.

Ο κ. Σάλιβαν ήταν απόλυτος στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ανάγκη ένταξης και των δύο χωρών.

Όλα αυτά τα βήματα, εάν βεβαίως πραγματοποιηθούν -διότι Ερντογάν είναι αυτός και ότι θέλει κάνει- θα αλλάξουν το κλίμα στο Κογκρέσο, αν και έχουν τεθεί και άλλοι όροι προς την Τουρκία από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλους νομοθέτες.

Συγκεκριμένα υπάρχουν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και τους Κούρδους της Συρίας, για τα θέματα της Αρμενίας και λοιπά. Αλλά, αν διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με την αποδοχή των άλλων όρων, όπως η επιστροφή των S-400 στη Ρωσία ή η μεταφορά τους στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν, θα αλλάξει το σκηνικό και η δουλειά των υγιών δυνάμεων της Ομογένειας θα γίνει πιο δύσκολη.

Γι’ αυτό απαιτείται ενότητα των δυνάμεων αυτών -οι τύποι της Αστόριας ας σταματήσουν να ρίχνουν …πέτρες, διότι επιστρέφουν στα μούτρα τους. Είναι η ώρα της μάχης, εφόσον -όπως προανέφερα- δεν τα πάρει ο Ερντογάν στο κρανίο με τους Αμερικανούς, όπως συνηθίζει.

Εάν μία σύγκρουση με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες τον εξυπηρετεί, θα την επιχειρήσει. Εάν η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τον συμφέρει προεκλογικά, οπωσδήποτε θα την επιλέξει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον Ερντογάν να ακολουθεί τον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης προκαλεί έκδηλη ανησυχία σε κύκλους αξιωματούχων, διπλωματών και αναλυτών, στην Αμερική. Όλο και περισσότερο αυξάνεται ο φόβος ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας θα ακυρώσει τις εκλογές, που όρισε για τον Μάιο. Άλλωστε δικαιολογίες έχει πολλές.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα