Αν. Μπέρμποκ: Φεμινιστική πολιτική έναντι του Ιράν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Υπέρ μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής τάσσεται η Γερμανίδα υπΕξ Αναλένα Μπέρμποκ. Της ασκείται ωστόσο κριτική για τη χλιαρή αντίδραση στα όσα συμβαίνουν εκεί.

    Αφίσες ιρανών διαδηλωτών μπροστά στην έδρα των Πρασίνων στο Βερολίνο

Αν υπήρχε μια στιγμή, κατά την οποία θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική, τότε αυτή θα ήταν τώρα, υποστηρίζει η αντιπολίτευση στη γερμανική Βουλή. Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν η ιδανική αφορμή να γίνει πράξη μια τέτοια πολιτική, δήλωνε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της ΚΟ των γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Χαρτ.

Απαντώντας η φιλελεύθερη Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, ειδικός σε ζητήματα αμυντικής πολιτικής, κάνει λόγο για μια συζήτηση χωρίς νόημα. Η Γερμανίδα πολιτικός παραδέχθηκε βέβαια πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντέδρασε πιθανότατα κάπως καθυστερημένα στα τεκταινόμενα στο Ιράν, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία στηρίζει τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι δεν κάνει αρκετά.

Εξόριστοι Ιρανοί ωστόσο επικρίνουν τη γερμανική κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της στον θάνατο της 22χρονης Τζίνα Μαχσά Αμινί. Έχουν μεγάλες προσδοκίες, κυρίως από την πράσινη υπουργό Εξωτερικών. «Μιλούν για φεμινιστική εξωτερική πολιτική, αλλά πού είναι οι πράξεις;» ρωτά η 35χρονη εξόριστη Ιρανή Παριζά Καγιαμντάρ. Εδώ και μέρες διαμαρτύρεται με 12 περίπου διαδηλωτές μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των Πρασίνων στο Βερολίνο. Θεωρεί ότι η υπουργός Εξωτερικών είναι μια «γυναίκα δυνατή και μαχητική». Η 35χρονη δηλώνει ότι ήταν εντυπωσιασμένη από την προσωπικότητα της υπουργού, προσθέτει όμως ότι πλέον έχει απογοητευθεί.

Υπέρ της διεθνούς απομόνωσης του καθεστώτος

Αναλένα Μπέρμποκ, ΟΗΕΗ υπΕξ Αναλένα Μπέρμποκ μιλά στον ΟΗΕ

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι για τη Γερμανία προτεραιότητα έχουν τα πολιτικά συμφέροντα, όπως είναι πχ. η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Είναι πεπεισμένοι ότι ο διάλογος δεν έχει νόημα και τάσσονται υπέρ της απομόνωσης του καθεστώτος. Ο Γερμανοϊρανός συγγραφέας Ναβίντ Κερμάνι προτείνει να συνδεθούν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με πολιτικά ζητήματα, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι γενικά και αόριστα για ζητήματα ασφάλειας με την Τεχεράνη,», δήλωσε ο συγγραφέας σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών αντικρούει την κριτική. Επισημαίνει πως δύο φορές ο Ιρανός πρεσβευτής κλήθηκε για επείγουσες διαβουλεύσεις με σκοπό «να κατατεθούν τα γερμανικά αιτήματα με τον πλέον σαφή τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου. Παράλληλα η Γερμανία είχε υπογράψει κοινή δήλωση με άλλες 56 χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταδικάζοντας τις βάναυσες ενέργειες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Το Βερολίνο κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και υποστηρίζει την εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Ειδικό Εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε ιρανούς αξιωματούχους

Βερολίνο, Ιρανοί, διαδηλωτές, Πράσινοι, Βερολίνο Περίπου δώδεκα Ιρανοί έχουν κατασκηνώσει μπροστά στα γραφεία των Πρασίνων

Την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε έντεκα Ιρανούς αξιωματούχους και τέσσερις ιρανικές οργανώσεις για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Για εβδομάδες η Αναλένα Μπέρμποκ κατέβαλλε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρώσεις επιβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, στον επικεφαλής της αποκαλούμενης αστυνομίας Ηθών Μοχάμεντ Ροσταμί, υψηλόβαθμα στελέχη των αρχών ασφαλείας και των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και κατά του υπουργού Πληροφοριών Έισα Ζαρεπούρ για τον αποκλεισμό του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Χάιντι Ράιχινεκ, εκπρόσωπος της πολιτικής έναντι των γυναικών στο κόμμα Η Αριστερά, ζητά περισσότερη χρηματική στήριξη εκ μέρους του Βερολίνου για τις αντιπολιτευτικές ομάδες στο Ιράν, καθώς και το πάγωμα των απελάσεων από τη Γερμανία. Τη θέση αυτή στηρίζουν και μέλη της κυβέρνησης, όπως η εντεταλμένη για τη μετανάστευση Ριμ Αλαμπάλι Ράντοβαν, αλλά και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Οι απελάσεις στη Γερμανία εμπίπτουν ωστόσο στη δικαιοδοσία των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι αποφάσεις των 16 κρατιδίων αναμένονται τέλη Νοεμβρίου. Ουδείς γνωρίζει αν ένα ενδεχόμενο πάγωμα των απελάσεων θα έχει παγγερμανική ισχύ. Προς το παρόν κρατίδια, όπως Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Κάτω Σαξονία, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Βερολίνο, έχουν αναστείλει τις απελάσεις. Άλλα κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Σαξονία-Άνχαλτ, έχουν τις επιφυλάξεις τους για το πάγωμα. Ας σημειωθεί ότι σήμερα ζουν στη Γερμανία σχεδόν 12.000 προς απέλαση Ιρανοί.

Ροζάλια Ρομάνιες

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα