Αν δώσουμε δυναμικά τη μάχη!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Για καιρό η εθνική μας ρητορική συνοψίζονταν στο δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτε». Καθ΄ οδόν όταν πολλαπλασιάστηκαν και αγρίεψαν αυτοί που διεκδικούσαν, τότε αναγκαστήκαμε να αναπροσαρμόσουμε το δόγμα προσθέτοντας στο «δεν διεκδικούμε τίποτε» και το «δεν παραχωρούμε τίποτε».
Ο ακατανόμαστος  εξ ανατολών γείτων έχει λύσει προ πολλού τα βρώμικα χέρια του. Δεν τα έχει πλύνει, μην φαντάζεσθε!, τα συντηρεί εξεπίτηδες βρώμικα, για να μην ξοδεύει και σαπούνι…
Τουρκία- Αζερμπαϊτζάν- Πακιστάν, «στρατηγικό τρίγωνο». Όπως σχολιάζει ο τούρκος αναλυτής Νεντρέπ Ερσανέλ:
«Ο πόλεμος στην Αρμενία, η σημασία της Μαύρης Θάλασσας, η κρίση στο Αφγανιστάν, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ- Κίνας μετατρέπουν κάθε ίντσα αυτού του τριγώνου σε στρατηγικό χρυσό».
Εντάσσεται εδώ και η εκτίμηση από τις υπερφίαλες φιλοδοξίες της Άγκυρας; Ο χρόνος θα δείξει!..
Θρασύτατος πάντως ο εξ ανατολών:
«Δεν μας νοιάζει τι θα πουν όσοι μιλήσουν για την Κύπρο»! μονολογεί και, για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ο τούρκος κατέστησε σαφές ότι «μια νέα διαπραγματική διαδικασία στο κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει άμεσα σε δύο κράτη. Δεν έχουμε άλλα πενήντα χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο». Ο Τούρκος πρόεδρος εισήγαγε επίσης μια νέα, επικίνδυνη φραστική καινοτομία: «Δεν υπάρχουν πλέον Βορράς και Νότος στην Κύπρο, αλλά Τούρκοι και Έλληνες». Πώς μεταφράζεται αυτό, σύμφωνα με τον Ερντογάν; «Τα σύνορα στην Κύπρο γίνονται σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Άλλο ένα μέτωπο της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» γράφει η Ιταλική ιστοσελίδα γεωπολιτικής Limesonline.
Τι και αν «έτρεχε» μετά για να αντιδράσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και ασθμαίνων ακλούθησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζόζεφ Μπορέλ; Ο Ερντογάν σφυρίζει αδιάφορα. Γιατί βλέπει ότι απέναντί του έχει υποχωρητικούς πολιτικούς που ακολουθούν «πολιτική κατευνασμού»… Αχ αυτός ο κατευνασμός θα μας φάει!
Ο Τούρκος έχει εξαγγείλει επικείμενη επίσκεψή του σε Λευκωσία και Αμμόχωστο. Πόσο έτοιμοι όμως είναι οι δικοί μας για να αντιδράσουν; Δηλαδή σε ποιο σε βαθμό θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κακά τα ψέματα, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης κατά τις εκτιμήσεις των παρατηρητών δεν θα δυνηθούν να κινητοποιήσουν επαρκώς τις ΗΠΑ, την ΕΕ στο βαθμό που θα συγκρατήσουν τον Τούρκο.
Εγράφη ότι:
«Η Ελληνική κυβέρνηση διερεύνησε όντως τις δυνατότητες προσωπικής παρέμβασης του κυρίου Τζό Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο μόνος Αμερικανός Πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών με πολυετή γνώση του Κυπριακού και προσωπική ανάμειξη σε παλαιότερους χειρισμούς. Το κύριο συμπέρασμα όμως είναι ότι ο κύριος Μπάιντεν- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- δεν θα καταφέρει να συνετίσει τον Τούρκο ομόλογό του. Ενδεχομένως να αποτρέψει ορισμένες ακραίες τουρκικές ενέργειες αλλά όχι τον πυρήνα των σχεδίων της Άγκυρας»!
Αυτά είναι προς ώραν βαθύτατα απογοητευτικά. Αν τα αποδεχθεί κανείς αμαχητί. Αν αντιθέτως δώσουμε δυναμικά την μάχη, τότε θα την κερδίσουμε. Δυναμικά, όμως, στην κυριολεξία.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα