Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα: Χρέος και μεταρρυθμίσεις για να συμμετέχουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, χθες στις Βρυξέλλες, δεν προκύπτει καμία ένδειξη χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, τουλάχιστον με τα δεδομένα της χθεσινής μέρας, δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας MIGNATIOU.COM ενημερωμένες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Στο Ταμείο δεν είναι ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας και τελικά φαίνεται πως αποφάσισαν να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη της αξιολόγησης και να σπάσει το αδιέξοδο.

Στην Ουάσιγκτον καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, πρόοδος που εξασφαλίζει και την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ, υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την συνέχιση των συζητήσεων.

Δεν εξασφαλίζει όμως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτό διότι, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού, πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν στο Eurogroup, “δεν ήταν “κακός”, όπως άλλες φορές”, εν τούτοις έδειξε ξεκάθαρα τις διαθέσεις του. Ζήτησε “καθαρές λύσεις” και σεβασμό των θέσεων του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους.

Επί της ουσίας, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν κάνουν βήμα πίσω στις δύο προυποθέσεις που έχουν θέσει: Πρώτον: Απαιτούν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας και, Δεύτερον: Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Αυτό που ουσιαστικά έγινε στο Γιούρογκροπ ικανοποιεί την μια απαίτηση του Ταμείου περί μεταρρυθμίσεων, όχι όμως και την απαίτηση περί ελάφρυνσης χρέους και εν προκειμένω γίνεται λόγος για μεσοπρόθεσμα μετρα ελάφρυνσης, για τα οποία δεν αποφασίστηκε τίποτα.

Όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, θα γίνει μία συζήτηση για το θέμα αύριο Τρίτη, (σήμερα) χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται να συμβεί στην συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, και δημόσια, οτι για να καταστεί εφικτή η παρουσίαση πρότασης χρηματοδοτικής συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού, αυτή η πρόταση θα πρέπει να περιγράφει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι με την απόφαση του Eurogroup «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους παραμένουν ασαφή». Ασαφή τα είχε περιγράψει το ΔΝΤ και στην πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους στην οποία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά οτι δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένα ούτε εξιδεικευμένα στην συμφωνία του Μαίου, συνεπώς δεν μπορεί να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός της επίπτωσης που θα έχουν στην δυναμική του χρέους.

Με την λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκτιμάται οτι επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τα όσα συμφωνήθηκαν και να στείλει το μήνυμα οτι δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, ούτε να κάνει καμία ειδική συμφωνία, όπως άλλωστε είχε πει πρόσφατα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και εάν δεν επιβάλει τις απόψεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Πηγή: Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα: Χρέος και μεταρρυθμίσεις για να συμμετέχουν http://mignatiou.com/2017/02/anipochorito-to-dnt-gia-to-elliniko-programma-chreos-ke-metarrithmisis-gia-na-simmetechoun/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα