Αντιδράσεις στη Λιβύη για τη Συμφωνία Τουρκίας-Κυβέρνησης Νταμπάϊμπα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Δηλώσεις μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υπογραφή τουρκολιβυκών μνημονίων συνεργασίας.
Ο Ezz El-Din Qwereb ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»: “Γι’ αυτό υπήρξε μια φυσική εσωτερική και περιφερειακή αντιπολίτευση, επειδή η τουρκική πλευρά σκόπιμα έβλαψε τα συμφέροντα άλλων και έβαλε τη Λιβύη στη μέση μιας διεθνούς σύγκρουσης και μιας κατάστασης έντονου ανταγωνισμού που παρακίνησε όλους τους άλλους να παρέμβουν ανοιχτά χωρίς έλεγχο και προκάλεσε ζημιά στη χώρα μεγαλύτερη από τα συμφέροντα που μπορεί να επιφέρει”.
Επεσήμανε ότι οι λιβυκές κυβερνήσεις, κυρίως στη μεταβατική φάση, δεν επιτρέπεται από το νόμο και την πολιτική συμφωνία να συνάπτουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και δεν ήταν στις προτεραιότητες της παρούσας κατάστασης. Επεσήμανε ότι η κατάσταση αδυναμίας του λιβυκού κράτους δεν του παρείχε διαπραγματευτική ικανότητα, ειδικά από τη στιγμή που οι τοπικές αρχές ενεργούσαν και εξακολουθούν να ενεργούν υποκινούμενες από τον κίνδυνο του διχασμού και τον ισχυρισμό της νομιμότητας της ύπαρξης τους και όχι με κίνητρο την αναζήτηση του αποκλειστικού συμφέροντος της χώρας. https://almarsad.co/2022/10/05/قويرب-الطرف-التركي-تعمد-وضع-ليبيا-في-أت/
Ο Mesbah Uhaida, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επέκρινε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας από την κυβέρνηση του Dabaiba με την Τουρκία θεωρώντας την ως «διεθνή εκφοβισμό».
Ο Mesbah Uhaida, δήλωσε σε tweet στο λογαριασμό του στο Twitter, ότι «όλες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με το λιβυκό κράτος αποτελούν τετελεσμένο γεγονός και διεθνή εκφοβισμό αναμεμειγμένο με εσωτερική απληστία». Πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα «είναι σύμφωνο με όλες τις διεθνείς συμβάσεις και τις συμφωνίες της Λιβύης, ξεκινώντας από το Skhirat, περνώντας από το Βερολίνο και την Τυνησία και καταλήγοντας στη Γενεύη». Κατέληξε, εξηγώντας ότι «η συνταγματική δήλωση της Λιβύης και η πολιτική συμφωνία είναι σαφείς παρά τον εκφοβισμό».
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης με την Τουρκία στον τομέα της εκπαίδευσης, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των μέσων ενημέρωσης, παρουσία του Dabaiba, γεγονός που ώθησε Ελλάδα και Αίγυπτο να ανακοινώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στις αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Αθήνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή που προτίθεται να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Η συμφωνία του 2020 μεταξύ Αθήνας και Αιγύπτου καθορίζει τα όρια της μεταξύ τους ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και Έλληνες διπλωμάτες είπαν ότι «η συμφωνία αυτή ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα ξεκαθάρισαν ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη δεν έχει την εξουσία να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεργασίας». https://www.alsaaa24.com/2022/10/05/أوحيدة-اتفاقية-الدبيبة-مع-تركيا-بلطجة/
Ο Saad bin Sharada, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, τόνισε ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την κυβέρνηση του Dabaiba με την Τουρκία είναι παράνομη επειδή είναι μια προσωρινή κυβέρνηση». «Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γενεύης, μια προσωρινή αρχή δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες ή να υποχρεώνει το κράτος σε οποιοδήποτε μνημόνιο κατανόησης», δήλωσε ο Saad bin Sharada σε δήλωση Τύπου.
Σε άλλο πλαίσιο, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους διευκρίνισε ότι συναντήθηκαν χθες, για να συζητήσουν μόνο τη ρήτρα του συνταγματικού κανόνα, αναφέροντας ότι «θα γίνει άλλη συνάντηση για να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα». https://www.alsaaa24.com/2022/10/05/بن-شرادة-الاتفاقية-التركية-غير-قانوني/
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα