Αντιδράσεις προκαλεί νέο κείμενο γάλλων στρατιωτικών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυτή τη φορά εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «στρατιώτες της φωτιάς», προκαλούν με κείμενό τους εκ νέου αντιδράσεις στην γαλλική κοινωνία.

    
Γαλλία, στρατιωτική παρέλαση

«Για την επιβίωση της χώρας μας»: Έτσι δικαιολογούν το κείμενο που δημοσίευσαν χθες στο περιοδικό «Valeurs actuelles» εν ενεργεία γάλλοι στρατιωτικοί. Με το κείμενό τους υποστηρίζουν έμμεσα την κίνηση των απόστρατων στρατιωτικών, πολλοί από τους οποίους απειλούνται με κυρώσεις ύστερα από τη δημοσίευση, στο ίδιο περιοδικό, του πρώτου δικού τους κείμενου στις 21 Απριλίου.

Το κείμενο των απόστρατων θεωρήθηκε πρωτοφανές για στρατιωτικούς. Ορισμένοι το ερμήνευσαν ως «παρότρυνση για πραξικόπημα» και τους αποκάλεσαν «οι φανατικοί με τις παντόφλες». Πολλοί Γάλλοι ωστόσο βλέπουν ότι επί της ουσίας και τα δύο κείμενα «θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» της γαλλικής κοινωνίας: Μιλούν για εγκατάλειψη των προαστίων, αύξηση της βίας, έξαρση των ισλαμιστικών κινημάτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων «που είναι γεμάτες μίσος, σαρκασμό και περιφρόνηση για τη Γαλλία».

Οι παλιοί μίλησαν για «αποσύνθεση» της γαλλικής κοινωνίας, κατάσταση στην οποία είχε αναφερθεί κατά την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2018, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και επιστήθιος φίλος του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζεράρ Κολομπ: «Σήμερα ζούμε διπλα-δίπλα, αύριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Κείμενο “ανώνυμων”, ανοιχτό για υπογραφές

Γαλλία, στρατιωτική παρέλασηΠρωτοφανής κίνηση στους κύκλους του στρατού

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί αναφέρονται στη δράση τους ως «στρατιώτες της φωτιάς» σε πεδία δράσης χωρών όπως το Αφγανιστάν, το Μάλι αλλά και την Κεντρική Αφρική. «Εκεί όπου σύντροφοί τους έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τους Ισλαμιστές, αυτούς στους οποίους εσείς κάνετε παραχωρήσεις στο δικό μας έδαφος», υπογραμμίζουν στο κείμενό τους.

Καλούν τους διοικούντες «να υπερασπιστούν τον πατριωτισμό», η υπουργός Άμυνας όμως Φλοράνς Παρλί τους κατέκρινε για «ακροδεξιές θέσεις». Την παγίδα των κυρώσεων την απέφυγαν, δημοσιεύοντάς το ως κείμενο «ανωνύμων», ανοιχτό όμως για υπόγραφες πολιτών.

Μέσα σε πέντε ώρες, μετά τη δημοσίευσή του χθες το πρωί, το κείμενο συγκέντρωσε 150.000 υπογραφές πολιτών. Ως επικεφαλής αρχηγός των στρατευμάτων στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει ακόμα εκφραστεί επί του θέματος.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση όμως που διενήργησε η Harris Interactive για το κανάλι LCI, το 58% των Γάλλων συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των στρατιωτικών για την κατάσταση στη γαλλική κοινωνία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα