Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης ,στη συνέντευξη του στο militaire.gr μίλησε μεταξύ άλλων και για τον “σουρεαλισμό” με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ελληνοτουρκική κρίση… Δεν έχει άδικο. Μία ακόμη επιβεβαίωση της άποψης του καθηγητή Μάζη, είναι το γεγονός ότι την ώρα που η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και ειδικά ο Α/ΓΕΕΘΑ δέχεται …πυρά!

Για τον Α/ΓΕΕΘΑ δεν θα βρείτε κανένα “ύμνο” στο militaire.gr. Δεν θα βρείτε ούτε τη περίφημη δήλωση του περί πυρπόλησης των εχθρών της χώρας, τους οποίους “πρώτα θα κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε ποιοι είναι”. Δεν τη μεταδώσαμε όχι επειδή είχαμε την άποψη ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν την πίστευε. Απλά έχοντας ζήσει 30 χρόνια στο ΥΠΕΘΑ είχαμε “ξαναζήσει το έργο”. Οι στρατιωτικοί να λένε αυτό που πρέπει -και να το πιστεύουν- και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να κάνουν ότι ΔΕΝ πρέπει ,θέλοντας μάλιστα να μας πείσουν ότι “μας έσωσαν από τα χειρότερα”! Κάπως έτσι έγινε και με το σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ…

Ακόμη και η δήλωση περί “καψίματος” έκανε κάποιους “κυβερνητικούς” να “στραβομουτσουνιάσουν”. Αλλά η αποδοχή της δήλωσης από την κοινή γνώμη δεν επέτρεψε αυτή η “δυσαρέσκεια” να εκδηλωθεί. Η επικοινωνία πάνω απ΄ όλα…

Ωστόσο όταν τα πράγματα …δυσκόλεψαν , το καλοκαίρι, δεν υπήρχαν περιθώρια… Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη πρώτη φάση της κρίσης αντέδρασαν αστραπιαία αναπτύσσοντας το Στόλο , τις αεροπορικές δυνάμεις αλλά και θέτοντας όλο το στρατό σε κατάσταση επιφυλακής μέσα σε λίγες ώρες.

Στο ΚΥΣΕΑ της 10ης Αυγούστου διαβάσαμε κι ακούσαμε τα πρώτα σχόλια: κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε στο ΚΥΣΕΑ με στολή εκστρατείας! Όπως έπρεπε δηλαδή, αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι στην Αθήνα τρόμαξαν περισσότερο από τους Τούρκους…

“Ενόχληση” υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες και για την εισήγηση που έκανε ο Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν είπε κάτι μη αναμενόμενο. Παρουσίασε ότι έπρεπε να παρουσιάσει ένας Α/ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν “διπλωματία,διπλωματία,διπλωματία”.

Παρόλα αυτά η σχέση πρωθυπουργού-Α/ΓΕΕΘΑ ήταν και απ΄ όσο γνωρίζουμε παραμένει σταθερά καλή. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Θα μπορούσαν να αποδοθούν στις κρίσεις που έρχονται. Η κοινή λογική βεβαίως λέει ότι σε μια τέτοια συγκυρία θα είναι ανόητο και παρακινδυνευμένο ακόμη και να σκέφτονται στο Μαξίμου για αλλαγές. Πλην ίσως του Α/ΓΕΑ που συμπληρώνει διετία, αλλά και σ΄ αυτόν μπορεί να δοθεί παράταση. Πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι Αρχηγοί Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην κρίση. Αυτά όμως τα λέει η κοινή λογική που στην Ελλάδα πάντα αναζητείται.

Πρόκειται για κάποιο κυβερνητικό-κομματικό παιχνίδι; Θα δείξει σύντομα. Δεν θα το παίξουμε, γιατί όπως διαπιστώσαμε και διαπιστώσατε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό υπάρχουν και επαγγελματίες “ψεύτες” στο Μαξίμου που μία ώρα πριν “έτρωγαν” υπουργούς για να τους πάρουν μετά και να τους διαβεβαιώσουν ότι “τους έσωσαν”!

Υπάρχουν απόψεις του Α/ΓΕΕΘΑ που πιθανόν χαλάνε τα σενάρια ορισμένων; Δε θέλουμε να το πιστέψουμε,ότι αυτός είναι ο λόγος των επιθέσεων.

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι πιο άσχημη από ποτέ. Το γεγονός ότι δεν “παίζει” ψηλά στα ΜΜΕ δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρίση. Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διέξοδος. Μπορεί να αποδειχτούν απλά η “γέφυρα” που θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Γι΄ αυτό ας σοβαρευτούμε όλοι μας και πρώτα απ΄ όλα εκείνοι που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Χωρίς να ΄ναι τρομαγμένοι ελπίζουμε….

https://www.militaire.gr/anti-na-quot-kapsoyme-toys-echthroys-quot-fainetai-oti-kapoioi-theloyn-na-quot-kapsoyn-quot-ton-a-geetha-kai-ti-logiki/