Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hellas Journal

του Θόδωρου Καρυώτη

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. EPA, JULIEN WARNAND


Σεβαστέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να επισκεφτείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε την σημασία αυτής της επίσκεψης, ίσως της πιο σημαντικής στην πολιτική καριέρα σας.

Ελπίζω ότι θα είστε  έτοιμος να δώσετε στο Λευκό Οίκο την πιο σημαντική μάχη από την εποχή που ο Πρόεδρος Τζόνσον ήρθε σε ρήξη με τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου στις 24 Ιουνίου 1964.

  • Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Σήμερα είμαστε ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μετά το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ουδέποτε οι Αμερικανοί μας έδειξαν την αμέριστη υποστήριξή τους όπως πράττουν με τους Ισραηλινούς. Η οικονομική, η στρατιωτική και η επενδυτική τους βοήθεια δεν ήταν ποτέ ανάλογη με τη στρατηγική μας σημασία και τις ανάγκες μας. Όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μια τεράστια αμερικανική επένδυση, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ενοχλείται με τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλες τις διπλωματικές σας ικανότητες, όταν η συζήτηση στραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στους κινδύνους που εγκυμονεί  για τη διεθνή σταθερότητα στην κρίσιμη και για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή,  η αναθεωρητική πολιτική και οι παράνομες διεκδικήσεις  της Τουρκίας. Ελπίζω πως όταν θιγεί η ελληνοτουρκική διένεξη για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας) στην Ανατολική Μεσόγειο, θα επισημάνετε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 37 ετών, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα, που εμμένει στην πάγια θέση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.

Ισχύει ακόμα, δυστυχώς, η δήλωση του Αμερικανού Υφυπουργού  Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, στις 27 Ιουλίου 2011, στην Αθήνα:

  • «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».           

Ευελπιστώ ότι θα ζητήσετε από τον Αμερικανό Πρόεδρο με την δέουσα πολιτική δεξιότητα, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, να ανακαλέσει την παραπάνω δήλωση του Φίλιπ Γκόρντον και επιστρέφοντας στην Αθήνα να ανακηρύξετε ΑΟΖ. Μπορείτε, εάν το επιθυμείτε, να αντιγράψετε το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν στις 10 Μαρτίου 1983, όταν ανακήρυξε την αμερικανική ΑΟΖ.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπενθυμίσετε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας. Καυτηριάζει τις κινεζικές παραβιάσεις στην Σινική Θάλασσα αλλά δεν κάνει το ίδιο με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμείς επί 37 χρόνια αδρανούμε, και όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά παρακολουθούμε άφωνοι τις ανακηρύξεις των ΑΟΖ των άλλων κρατών, που σήμερα έχουν φτάσει στις 131.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από τον λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές της.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω την δήλωση που έκανε ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης στην Ουάσιγκτον στις 23 Ιανουαρίου 2013 ο προκάτοχός σας Αλέξης Τσίπρας:

  • «Στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός για μια, σχεδόν, πενταετία αλλά ξέχασε αυτή του την δήλωση, όταν μπήκε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Εύχομαι όταν εσείς μπείτε στο αεροπλάνο της επιστροφής να μη έχετε ξεχάσει την ΑΟΖ, όπως εκείνος.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Θεόδωρος Καρυώτης
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί δεν του γράφει ο κ. Καρυώτης του Πρωθυπουργού αυτό που κατήγγειλε πέρυσι στις 30.10.2019 σε workshop στην Αθήνα, ότι τάχα έχει αποφασίσει η Αμερική σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου και την συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευσή τους; Δεν ισχύει πιά; Ή δεν ίσχυσε ποτέ; Ή δεν είναι τόσο σημαντικό; Διότι, αν ισχύει, τι νόημα έχει να πάει ο Κυριάκος να ζητήσει την άδεια του Τραμπ να κηρύξει μόνος του μιαν ΑΟΖ που, στην ουσία, θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να αποκλείσει την συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευσή αυτή, την οποία τάχα οι Αμερικανοί αποφάσισαν, κατά Καρυώτη, να επιβάλουν;

    • Εγώ θα περιμένω από τον ίδιο τον κ. Καρυώτη να αντιδράσει. Εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που κατήγγειλε στις 30.10.2019 στην Αθήνα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα