Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Καλαμαριάς: Κορονοϊός – Πανδημία COVID 19.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της υπεύθυνης, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, πραγματοποίησε με επιτυχία την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μμ την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: Κορονοϊός – Πανδημία COVID 19.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη, από μια σειρά τριών διαδικτυακών εκδηλώσεων-συζητήσεων και παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν.

Χαιρετισμό απύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, αναλύοντας επίσης τα Μέτρα και τις προφυλάξεις που έχουν ληφθεί στον Δήμο Καλαμαριάς.

Χαιρετισμό επίσης απύθυνε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας-Αθλητισμού – Πολιτισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Γιαννακός, ενημερώνοντας επίσης για τα μέτρα στον τομέα ευθύνης του.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις με τίτλους

α) Ο Γενότυπος, το Περιβάλλον και ο Φαινότυπος του κορονοϊού, από τον Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ Ζαχαρία Σκούρα. Παρουσιάσθηκε ο κορονοϊός, το γενετικό του υλικό, η μορφή του, ο τρόπος εισόδου του στα ανθρώπινα κύτταρα καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις μεταλλάξεις και τη μεταδοτικότητά του.

β) Η νόσος  COVID 19 – Παθολογία και προφυλλάξεις, από τον Στρατιωτικό Ιατρό, Ειδικό Παθολόγο με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία, Υπεύθυνο Κλινικής Κορωνοϊού ΙΙ 424 Γ.Σ.Ν.Ε. κ. Ευάγγελο Ψωμά. Αναπτύχθηκε η παθολογία της πολυσυστημικής νόσου COVID 19 που προκαλείται από την είσοδο του ιού στον άνθρωπο, τα συμπτώματα, οι τρόποι αντιμετώπισης καθώς και οι ατομικές και πληθυσμιακές προφυλλάξεις, που πρέπει να λαμβάνονται.

γ) Η δυναμική της χώρας για την αντιμετώπιση του ιού και της πανδημίας από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ – Δ/ντή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Γ.Ν.Θ Παπανικολάου, κ. Ιωάννη Κιουμή. Έγινε μία σύντομη αλλά ενδελεχής παρουσίαση της αρχής και της συνέχειας της πανδημίας με αναφορές σε πλήθος μελετών και παρατηρήσεων από τη διεθνή κατάσταση αλλά κυρίως από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με αναφορές στο σύστημα υγείας και τη δυναμική του. Πολύ ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας ήταν οι προτάσεις του κ. Κιουμή για την ενίσχυση και αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας στην κρίσιμη αυτή κατάσταση.

Ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους τηλεθεατές.

Όλοι οι ομιλητές συνέστησαν να ενημερώνεται ο κόσμος από αξιόπιστες πηγές, να δοθεί χώρος στην επιστημονική λογική και πράξη και να εμβολιασθούν όσοι περισσότεροι γίνεται ώστε να υπάρξει μία αποτελεσματική θωράκιση και ανοσία στον πληθυσμό.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν με τη:

2η εκδήλωση, την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης: 19.00΄, με θέμα Περιβάλλον και Πανδημία COVID-19 και την

3η εκδήλωση, την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης: 19.00΄, με θέμα Πανδημία COVID 19 – Εμβόλια – Εμβολιασμός

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς στις μέρες της πανδημίας COVID 19 είναι κοντά στους Πολίτες, στον Δήμο, στην Κοινωνία.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Δήμου Καλαμαριάς. Ενημερωθείτε. Πάρτε μέρος στις επόμενες εκδηλώσεις. Σας περιμένουμε.

Ζαχαρίας Σκούρας

Καθηγητής Γενετικής –

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς

E-mail: [email protected] 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα