Ανοικτά μαθήματα για όλους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εποχή της πανδημίας ευνόησε την ανάπτυξη της διαδικτυακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Η δύσκολη συγκυρία ώθησε τους ιδιωτικούς και δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς να διευρύνουν, μέσω της τεχνολογίας, τους τρόπους μετάδοσης της γνώσης. Αυτού του είδους η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει σαφώς αρκετό καιρό πριν από την πανδημία, όχι μόνο στο εξωτερικό, μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες εκπαιδευτικού περιεχομένου Coursera  και Edx, αλλά και στη χώρα μας.

Το τμήμα διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), αποτελεί ένα κορυφαίο ελληνικό παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην Ελλάδα και η εξαίρετη πλατφόρμα «Ανοικτά μαθήματα οpencourses.gr», μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία αρκετών φορέων και ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για ελεύθερη, δωρεάν, πρόσβαση σε μαθήματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που διδάσκονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα μαθήματα έχουν διαμορφωθεί ψηφιακά, και διατίθενται στο Διαδίκτυο με ανοικτές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons (CC).

Τα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα επιτρέπουν την αυτόνομη μάθηση. Απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να διευρύνει ή να αποκτήσει νέες γνώσεις, ενώ οι φοιτητές και οι μαθητές μπορούν να τα αξιοποιήσουν για επανάληψη, για την προετοιμασία της παρακολούθησης του μαθήματος στον φυσικό χώρο, και στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Συνολικά διατίθενται 4234 μαθήματα από 26 ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι θεματικές τους περιοχές περιλαμβάνουν τις Θετικές και Φυσικές Επιστήμες (στο πεδίο αυτό υπάρχουν 173 μαθήματα για τα μαθηματικά, 139 για τη φυσική και 393  για τις επιστήμες υπολογιστών κ.ά.) και φτάνουν μέχρι τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με μαθήματα ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στην πλατφόρμα opencourses.gr, εδώ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα