Ανοίγουν τα στόματα για το παζάρι Ερντογάν-Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 
Ο Ρεζά Ζαράμπ την ημέρα της πρώτης σύλληψής του στις ΗΠΑ (φωτ.: medium.com)

Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία αρχίζουν να «σκαλίζουν» την υπόθεση Ζαράμπ, το μυστικό ταξίδι των δικηγόρων του, Τζουλιάνι και Μουκάσεϊ, στην Άγκυρα και των συνομιλιών που είχαν με τον ίδιο τον Ερντογάν, την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον που ακολούθησε και τις αντιδράσεις της Άγκυρας σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sözcü

Ήδη άρχισε να αναφέρεται μια «συμφωνία» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία που θα βγάλει τον Ρεζά από τη φυλακή. Την ανακοίνωση έκανε ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, τον οποίο προσέλαβε ως δικηγόρο ο Ζαράμπ. Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, που διετέλεσε δήμαρχος της Νέας Υόρης και είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της δίκης είναι να «εξασφαλίσει μια συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία που θα είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τη φράση «συμβατή με τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι δήλωσε ευθέως ότι ήρθε στην Άγκυρα για τα «συμφέροντα» των ΗΠΑ και του Ζαράμπ, και έκανε «παζάρια» με το κορυφαίο όνομα της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο Ερντογάν.

Και τα «συμφέροντα της Τουρκίας;»
Αυτό το σημείο έμεινε στο σκοτάδι. Η τουρκική πλευρά δεν έκανε καμία ανακοίνωση για το «τι θα γίνει με τα τουρκικά συμφέροντα» ή « το εάν η Τουρκία θα έχει κάποιο συμφέρον» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται σε υψηλό επίπεδο.

Όχι μόνο δεν έγινε καμία ανακοίνωση, αλλά ο αρμόδιοι στην Τουρκία δεν ανάφεραν καν ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους δικηγόρους του Ζαράμπ.

Αφού ο Τζουλιάνι ανακοίνωσε επίσημα ότι «διαπραγματεύεται» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, μένει τώρα να μας εξηγήσει ο πρόεδρος Ερντογάν «με ποιο τρόπο διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Τουρκίας σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Μας τελείωσαν οι λεονταρισμοί του Ερντογάν, τύπου «άκουσε να σου πω YPG», και άρχισε το «άκουσε να σου πω Ιράν»
Αν ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις, είναι πιθανό να βρούμε τα σημάδια για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τον Τζουλιάνι. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Κούρδους στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε αυτή την εβδομάδα βοήθεια 295 εκατομμυρίων δολαρίων για όπλα και προμήθειες για τους Κούρδους Πεσμεργκά του Μπαρζανί που πολεμούν στη Μοσούλη. Τώρα γίνεται συζήτηση ότι μια παρόμοια βοήθεια θα δοθεί στους Κούρδους μαχητές του YPG/PYD στη Συρία. Το μόνο εμπόδιο για το επιτελείο του Τραμπ είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το YPG/PYD.


(Φωτ.: kurdishdailynews.org)

Οι ΗΠΑ οργανώνουν στη διπλωματία τους για να παρακάμψουν το βέτο της Τουρκίας.
Η τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τίλερσον στην Άγκυρα, το γεγονός ότι ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα και μίλησαν στο τηλέφωνο, το ότι κάλεσαν τον Ερντογάν τον Μάιο στην Ουάσιγκτον και ορίστηκε συνάντηση με τον Τραμπ, ακόμη και το γεγονός ότι ο Τζουλιάνι, που έχει στενές σχέσεις με τον Τραμπ, ήρθε στην Άγκυρα με τον φάκελο του Ζαράμπ, και «κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τον Ερντογάν, όλα αυτά είναι τμήμα της αμερικανικής διπλωματίας. Επίσης, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί τα πήγαν καλά στο διπλωματικό διάβημα, καθώς τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα έπαψε να διαμαρτύρεται πολύ για το YPG/PYD, έπεσαν οι τόνοι της κριτικής απέναντι στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι το YPG/PYD έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην επιχείρηση στη Ράκα, σε συνεργασία με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, αποσιωπήθηκε από την Άγκυρα.

Δεν πρέπει να ξαφνιαστεί κανένας αν ο Τραμπ υπογράψει το διάταγμα για παροχή βοήθειας στο YPG/PYD, σε συνάρτηση με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Υπάρχει και το σκέλος που αφορά το Ιράν στις διαπραγματεύσεις;
Αλλά το διπλωματικό διάβημα της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει μόνο με το YPG/PYD, υπάρχει και το κομμάτι του Ιράν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ, έδωσε βάση σε δύο ζητήματα:

  • την υπόσχεση ότι θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή,
  • την υπόσχεση ότι θα τερματίσει το συμβιβασμό του Ομπάμα με το Ιράν.

Τώρα η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ θεμελιώνει της πολιτική της στη Μέση Ανατολή πάνω σε αυτούς τους δυο παράγοντες. Η Ουάσινγκτον φυσικά και δεν θα διεξάγει τη μάχη με το Ιράν «ευθέως» αλλά θα χρησιμοποιήσει μια «ισχυρή χώρα».


Κάποτε Ιράν και Τουρκία έδιναν τα χέρια. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει (φωτ.: aljazeera.com)

Ο ΥΠΕΞ Τίλερσον, το είπε ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα. «Εμείς πείσαμε για μικρό χρονικό διάστημα το Ιράν με δωροδοκίες. Μετά από κάποιο διάστημα, θα αναγκαστούν άλλοι να ασχοληθούν μαζί τους».

Μην είναι η Τουρκία η χώρα «που θα ασχοληθεί με το Ιράν;»

Είναι αξιοσημείωτο ότι παράλληλα με τις σκληρές δηλώσεις του Τίλερσον για το Ιράν, και ο πρόεδρος Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της Τεχεράνης. Στις πρώτες δηλώσεις μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν δήλωσε: «Έχει αρχίσει να προκαλεί έντονο πονοκέφαλο η περσική επεκτατικότητα του Ιράν»!

Υπάρχει μια έκφραση που την παίρνω πολύ σοβαρά. Είναι αυτή που λέει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ και το Ιράν του Χομεϊνί, μετά από μάχες που διήρκεσαν οκτώ χρόνια, έληξε το 1980  με την καταστροφή και των δυο χωρών και την ενδυνάμωση των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες πουλούσαν όπλα και στις δυο πλευρές, αλλές φορές φανερά και άλλες κρυφά. Μια τέτοια διαμάχη ανάμεσα σε Ιράν και Τουρκία, θα έχει το ίδιο περίπου αποτέλεσμα.

Τι έλεγε ο πρόεδρος Ερντογάν και οι οπαδοί του για τις μεγάλες δυνάμεις; «Το μεγάλο μυαλό που σχεδιάζει στην περιοχή…» Τώρα «το μεγάλο μυαλό» είναι σε λειτουργία.

Επαναλαμβάνω ξανά την έκκληση που έκανα στην αρχή: Για να σώσουμε την Τουρκία από το «μεγάλο μυαλό, θα πρέπει να ανακοινωθεί το περιεχόμενο «των διαπραγματεύσεων για τον Ζαράμπ» μεταξύ του σαραγιού (σ.σ. Ερντογάν) και των ΗΠΑ.

Η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν κινδυνεύει ένα άτομο, αλλά ολόκληρη η Τουρκία.

Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί (Zeynep Gürcanlı), εφ. Sözcü.

Η Γκιουρτζανλί κάνει διπλωματικό ρεπορτάζ χρόνια και είναι προφανείς οι πηγές και η προέλευση των πληροφοριών στις οποίες στήριξε το άρθρο της.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.

Επιμέλεια, σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα