Ανοίγει μακρά περίοδος αβεβαιότητας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

REUTERS ΑΝΑΛΥΣΗ

Από το γραφείο του στον Πύργο Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε επί τάπητος ένα «προσχέδιο» της εξωτερικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει μέσα από δύο συνεντεύξεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, επανέλαβε παλαιότερα σχόλια για ένα «απηρχαιωμένο» ΝΑΤΟ, συνδέοντας το τέλος των κυρώσεων στη Ρωσία με τον πυρηνικό αφοπλισμό και αντιμετωπίζοντας το Brexit ως «εξαιρετική κατάσταση» που δίνει την ευκαιρία στη Βρετανία να αποδράσει από μια Ευρώπη η οποία διοικείται από τη Γερμανία προς όφελος των Γερμανών. Είναι πολύ πιθανό να έχουν ξεχαστεί πολλές από αυτές τις δηλώσεις μετά την ορκωμοσία του, η οποία είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή. Υστερα θα είναι περικυκλωμένος από σειρά υψηλών αξιωματούχων και τα μέλη του Κογκρέσου. Αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Τραμπ υποδεικνύουν πόσο απρόβλεπτοι μπορεί να γίνουν οι επόμενοι μήνες ή και χρόνια για όσους θα συνεργαστούν στενά μαζί του.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλό τριμήνου λόγω της εκτίμησης ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδια για ένα «σκληρό Brexit». Το σκεπτικό είναι πως η κ. Μέι έχει ήδη χαράξει τις «κόκκινες γραμμές» της – δηλαδή, ο απόλυτος έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και η απαλλαγή από τη σφαίρα επιρροής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Kαι αυτοί οι δύο όροι που φαίνεται να θέτει η κ. Μέι αποκλείουν την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπροσθέτως, δημοσιεύματα θέλουν την κ. Μέι να μην επιδιώκει καν την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση – στην οποία, παραδείγματος χάριν, συμμετέχει η Τουρκία που δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, προειδοποίησε πως η Βρετανία μπορεί να εδραιωθεί ως φορολογικός παράδεισος με χαμηλή φορολογία στην Ευρώπη. Ενδεχομένως, η κ. Μέι να αποπειραθεί να διορθώσει ή να διαφοροποιήσει κάποιες από αυτές τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τη σημερινή ομιλία της, αλλά το επόμενο 48ωρο θα είναι περιπετειώδες για τη στερλίνα.

Πρόσθετες επιπλοκές, ίσως, να προκληθούν από τη Βόρειο Ιρλανδία. Η παραίτηση του αναπληρωτή αντιπροέδρου, Μάρτιν Μακ Γκίνες, ανατρέπει την κυβέρνηση. Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, προκήρυξε εκλογές διότι το κόμμα του κ. Μακ Γκίνες, Σιν Φέιν, δεν κατονόμασε αντικαταστάτη του μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.

Οι αγορές νομισμάτων ετοιμάζονται για ένα δύσκολο στάδιο διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με το σενάριο ενός «σκληρού» Brexit να διαφαίνεται περισσότερο στον ορίζοντα. Κυρίαρχο θέμα των αγορών τις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι, επίσης,ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και η ορκωμοσία του την Παρασκευή. Υπάρχουν προσδοκίες για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και ενίσχυση των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων. Αναμένονται, επίσης, περισσότερες πληροφορίες για το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Τραμπ. Αυτό το κλίμα επισκιάζεται, όμως, από τις απειλές του κ. Τραμπ στο διεθνές εμπόριο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε τη Γερμανία για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές των αυτοκινητοβιομηχανιών, φωτογραφίζοντας τις BMW, Volkswagen και Daimler. Αμφισβήτησε, επίσης, το μέλλον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ διμερών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για να την υποστηρίξει στο Brexit. Δηλώσεις για την επιβολή δασμών από τον κ. Τραμπ εντείνουν τους φόβους για αναδίπλωση του διεθνούς εμπορίου. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να ενωθούν οι Ευρωπαίοι σε ένα κρίσιμο έτος ενόψει εθνικών εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η πτώση της στερλίνας συνδράμει στην ενίσχυση του δείκτη του δολαρίου, ο οποίος αντανακλά την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού άλλων ισχυρών νομισμάτων. Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά λόγω υποβάθμισης της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS στην κατηγορία ΒΒΒ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα