Ανησυχία Ερντογάν για την επιστροφή του Γκιουλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια νέα εξέλιξη που έρχεται να ταράξει τα νερά στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας απασχολεί τις τελευταίες ώρες την τουρκική πρωτεύουσα. Ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.

Με αφορμή έναν νόμο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στα πλαίσια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που δημιουργήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Αμντουλλάχ Γκιουλ εμφανίζεται ενώπιον της τουρκικής κοινωνίας και πραγματοποιεί παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ διαφωνεί με τον νέο νόμο της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο οποίος παρέχει ασυλία σε πολίτες που την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 και την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος έλαβαν στα χέρια τους τον νόμο και αντιμετώπισαν με όπλα και κάθε διαθέσιμο μέσο τους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ μια τέτοιου είδους ασυλία επισκιάζει την αρχή του μονοπωλίου βίας του κράτους καθώς και το ίδιο το κράτος δικαίου. Αυτήν την άποψη υποστηρίζουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ, κυρίως πρώην μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου, όπως λ.χ. ο Μπουλέντ Αρίντς.

Η ηχηρή παρέμβαση του κ. Γκιουλ προκαλεί δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και στο τουρκικό Προεδρικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να τροποποιήσει τον επίμαχο νόμο ύστερα από το νέο κύμα διαμαρτυριών στο εσωτερικό της χώρας. Ο δε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η ασυλία αφορά μονάχα την περίοδο 15-16 Ιουλίου 2016.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2019

Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές τα πυρά του κ. Γκιουλ κατά της κυβέρνησης σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Ο Αμντουλλάχ Γκιουλ μελετά διάφορα σενάρια σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 2019. Ο ίδιος επιθυμεί να κατέβει στις εκλογές ως εκπρόσωπος ολόκληρης της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Πρώην συνεργάτες του κ. Γκιουλ δεν αποκλείουν την ανακοίνωση μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας από τον κ. Γκιουλ και τους συνεργάτες του εντός των επόμενων μηνών.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα