Ανεπιτυχής η διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Η Ιταλία, το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος που δέχθηκε την επίθεση από τον κορωνοϊό, πριν από λίγες ημέρες επέτρεψε σε φαρμακεία να προσφέρουν εμβόλια. Αν και είναι περισσότερο από δύο μήνες πίσω από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά. Και είναι, ως εκ τούτου, ατυχές να βλέπουμε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να ξοδεύει τόσο μεγάλο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου, προτείνοντας ένα άλλο εκπληκτικό μέτρο στο όνομα της προστασίας των ανθρώπων από τον ιό. Και αυτό είναι η καραντίνα 5 ημερών για αφίξεις από άλλα κράτη της Ε.Ε. με στόχο να κατευνασθεί η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, η οποία διαμαρτύρεται για την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ περιοχών της Ιταλίας, όταν επιτρέπεται σε πολίτες από το εξωτερικό να μετακινούνται κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα – και ανάλογα μέτρα να ισχύουν σε Ελλάδα και Ισπανία.

Η επιστημονική αιτιολόγηση της απόφασης ήταν ασαφής. Η λογική μιας καραντίνας 5 ημερών για πολίτες από ευρωπαϊκά κράτη είναι περίεργη. Ορισμένα έχουν ποσοστά κρουσμάτων υψηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ με καραντίνες 14 ημερών. Επιπλέον, οι επιτυχημένες προσπάθειες εμβολιασμού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία τις έθεσαν εκτός των καταλόγων με τα κράτη των οποίων οι πολίτες υπόκεινται σε καραντίνα, όταν μετακινούνται. Κι αυτό το αποφάσισαν ορισμένες χώρες, μία εκ των οποίων και η γειτονική της Ιταλίας, Ελβετία. «Είναι ένα ακατανόητο διάταγμα που δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση και δεν ωφελεί κανέναν», ήταν η λακωνική απάντηση της Ιβάνας Τζελίνιτς, ιδιοκτήτριας ταξιδιωτικού γραφείου. Εχει δίκιο. Αλλά δεν είναι απλώς ένα ιταλικό φαινόμενο. Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη να αλλάζει γραμμή πλεύσης και να θέτει και πάλι τη χώρα υπό κατάσταση σοβαρής καραντίνας, οι μεταβολές αυτές ουσιαστικά ισοδυναμούν δυστυχώς και με την πορεία της πανδημίας.

Οι Γερμανοί υποφέρουν από παρόμοια δεινά. Η χώρα ενεργοποιήθηκε και κατόπιν καθηλώθηκε και μετά επανεκκίνησε τη διαδικασία με τη διανομή των εμβολίων AstraZeneca, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Τώρα η χρήση τους εγκρίθηκε για ασθενείς άνω των 60 ετών. Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία από νωρίς είχε ενστάσεις για τα εμβόλια AstraZeneca, διαφωνεί με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ακόμα και με τον Αρμιν Λάσετ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος πρόκειται να τη διαδεχθεί.

Υπάρχουν λόγοι για τις κυβερνήσεις να περιορίσουν και πάλι τις πολιτικές ελευθερίες, όπως η σοβαρή εκτίναξη κρουσμάτων στη Γαλλία. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά τις πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω κραδασμών στην οικονομία. Ακόμα, έτσι αναζωπυρώνεται μία ογκούμενη λαϊκιστική αντίδραση, που θα διατάρασσε την πολιτική τάξη της Γηραιάς Ηπείρου.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα