Ανεπιθύμητος από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Αλβανίας!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεκέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν, αν και όχι επίσημα, εντούτοις αθόρυβα, ως ανεπιθύμητο τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα από το 2019, όταν έκανε επίσημα μέτωπο με τον Σαλί Μπερίσα κατά της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, κύριας προτροπής στην Αλβανία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τελευταίες συναντήσεις του Ιλίρ Μέτα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ήταν τον Απρίλιο του 2018.

Μετά την άνοιξη του 2019, ο Ιλίρ Μέτα μπόρεσε μόνο να βγάζει φωτογραφίες με γερουσιαστές και βουλευτές, σε διεθνή φόρουμ.

Η απομόνωση του Ιλίρ Μέτα από την αμερικανική διπλωματία επισημάνθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά την επίσκεψη στα Τίρανα του Διευθυντή Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κοστελάντσικ. Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ απέκλεισε τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα από την ατζέντα των συναντήσεων.

Ο Κοστελάντσικ έδωσε και μήνυμα στον Ιλίρ Μέτα, καθώς υποστήριξε και εξήρε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, την οποία ο Μέτα είχε κηρύξει συνωμοσία της διεθνούς μαφίας.

Στις 30 Ιουνίου 2021, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις,  Φίλιπ Ρίκερ, έφθασε στα Τίρανα για μια επίσκεψη πολλών ωρών.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ράμα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, ενώ απέφυγε τον Ιλίρ Μέτα. Ο αποκλεισμός του Μέτα από την ατζέντα δεν ήταν πλέον έκπληξη. Ήταν περίεργο αν ο Ρίκερ συναντούσε τον Μέτα.

7 εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Ρίκερ, στις 23 Απριλίου 2021, ο Ιλίρ Μέτα έκανε κάποιες πολεμικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ως δολοφόνους και επιτέθηκε με χαμηλό λεξιλόγιο στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ.

Αυτές ακριβώς οι δηλώσεις έθεσαν σε κίνηση τη Συνέλευση για την παύση του Ιλίρ Μέτα από την προεδρία, απόφαση που δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Υπήρχε νευρικότητα στην Προεδρία καθώς διαδόθηκε μια εκδοχή ότι ο Ρίκερ είχε μια πολύ απασχολημένη ατζέντα. Όμως ο Ρίκερ είχε χρόνο για ένα γεύμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης στα Τίρανα.

Ο Ρίκερ μάλιστα συνάντησε τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Λέκα στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας, τονίζοντας την αποφυγή του Μέτα.

Διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα ξεκίνησε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την περιοχή των Βαλκανίων Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα έχει αποκλειστεί από την ατζέντα των συναντήσεων του ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου.

Η επίσκεψη του Γκάμπριελ Εσκομπάρ υπογραμμίζει περαιτέρω τον φαινομενικά τελικό διχασμό της αμερικανικής διπλωματίας από τον Ιλίρ Μέτα και τον σύμμαχό του, Σαλί Μπερίσα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν την ίδια αποστασιοποιημένη προσέγγιση με τον Σαλί Μπερίσα, προτού το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον κηρύξει non grata στις 19 Μαΐου 2021, για μεγάλη διαφθορά, εκβιασμό της δικαιοσύνης, υπονόμευση της δημοκρατίας και προστασία διεφθαρμένων συμμάχων από τη δράση της δικαιοσύνης.

Η στάση ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων σηματοδοτεί την κήρυξη του Ιλίρ Μέτα non grata, όπως στην περίπτωση του Μπερίσα, μετά την ενδεχόμενη απόλυση από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το τέλος της θητείας του ως προέδρου;

Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ προειδοποίησε σήμερα ότι μετά την εκδίωξη του Σαλί Μπερίσα, κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες θα κηρυχθούν non grata από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και οι καμπάνες φαίνεται να χτυπούν για τον Ιλίρ Μέτα.

Shqiptarja

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα