Αναμονή του μοιραίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Αρχές του μήνα, στο «Σπίτι της Κύπρου», η Αννα Μαραγκού παρουσίασε το βιβλίο της «Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού» με φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή, Εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Επιγραμματική πληροφόρηση: Η Αννα Μαραγκού ήταν, για μερικές δεκαετίες, η ψυχή (αστραφτερή παρουσία ακατάπαυστα δημιουργική) στις δραστηριότητες «πολιτισμού» του Δήμου Λευκωσίας. Ο Γιώργος Πανταζής, αρχιτέκτονας και ταλαντούχος φωτογράφος. Πεδιαίος, ο αφανής πια ποταμός που διασχίζει τη Λευκωσία. Και «Το Ροδακιό» είναι το καύχημα («βασιλικός στ’ αφτί μας») της βιβλιόφιλης Αθήνας.

Θα αδικούσε το βιβλίο και η πιο ευφυής, συντομογραφική απόπειρα αποτίμησης, αξιολόγησής του. Οι «31 ιστορίες για τη Λευκωσία» είναι κομψοτεχνήματα γλωσσικής εκφραστικής, η χάρη τους ανυπότακτη σε χαρακτηρισμούς. Η πόλη, τα χτίσματα, οι άνθρωποι και η συνύπαρξή τους είναι ένα παρελθόν αιώνων, που επιμένει να συνιστά παρόν – ομορφιά που αντιστέκεται, αρχοντιά που επιμένει. Λέμε «πολιτισμό» την αλλοτινή σοφία που αβίαστα κοινωνείται διαρκώς, την απομνημείωσή της σε οικοδομές, ρυμοτομία, αισθητική του χώρου – ό,τι αποτυπώνει πρώτιστα ήθος κι ύστερα ανάγκη.

Τα κείμενα φωτίζουν το κληροδότημα, οι φωτογραφίες υπηρετούν την πρόκληση να αξιωθείς κάποτε την άμεση θέαση του εραστού τεχνήματος. Οσοι ζουν σαν λιμό την έκλειψη της αριστείας («άριστου έργου»), μπορούν να έχουν, για πολύν καιρό, το βιβλίο αυτό στο προσκεφάλι τους.

Η σημερινή επιφυλλίδα γράφεται και για να προφυλάξει τον αναγνώστη. Να του πει: προσοχή! το βιβλίο της Μαραγκού πληγώνει! – όπως πάντοτε η «μέσα Ελλάδα», όπου κι αν ταξιδέψεις. Οταν το τελειώσεις, θα ξέρεις πολύ καλά, χωρίς κανείς να σου το έχει βεβαιώσει, ότι η μοίρα της Λευκωσίας είναι, νομοτελειακά, μοίρα και κάθε «ελληνίδος πόλεως» σήμερα. Μετά την ανεμπόδιστη αρπαγή της μισής Κύπρου από τους Τούρκους, ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε σοφά και επιγραμματικά αποφανθεί: «Το άδειο μας το πρόσωπο η Κύπρος το πληρώνει». Οσοι διαχειρίζονται την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων, εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται το κενό ταυτότητας, το άδειο πρόσωπο.

Ελληνίδες πόλεις, με ιστορία πολλών αιώνων, που τις κατάπιε οριστικά και αμετάκλητα η τουρκιά, ποιος τις μνημονεύει πια σήμερα; Κερύνεια, Αμμόχωστος, Μόρφου, όπως και Σμύρνη, Τραπεζούντα, Σηλυβρία, Σούρμενα, Εφεσσος, Φώκαια, Νικομήδεια, Σινασός, Μουδανιά, Σαμψούντα, Καισάρεια, Αττάλεια, Αλικαρνασσός, Λαοδίκεια, Πέργη – πλήθος τα ονόματα. Η λογική των ιστορικών δεδομένων, ψυχρά και ανελέητα, βεβαιώνει τις επερχόμενες προσθήκες στον κατάλογο: Πόλεις της «γαλάζιας πατρίδας» που τη δηλώνει ιταμότατα «δική του» ο Ερντογάν, δηλαδή οι πόλεις της νησιωτικής Ελλάδας, γιατί όχι και της Δυτικής Θράκης, ίσως και της Μακεδονίας, γενέτειρας του Κεμάλ, αλλά και το στρατηγικό «κλειδί» του Βόλου, με αυτονόητο αντιστήριγμα την Κρήτη.

Αυτό που είναι σήμερα η Λευκωσία και το αποτυπώνει με ειδυλλιακό σπαραγμό η Αννα Μαραγκού στο βιβλίο της, θα είναι σε λίγα χρόνια, νομοτελειακά, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, γιατί όχι η Λάρισα, τα Γιάννενα, τα Χανιά.

Είναι ορθολογικά προβλεπτή η επερχόμενη κατάποση. Οχι επειδή οι Τούρκοι είναι ογδόντα εκατομμύρια και οι Ελληνώνυμοι οκτώ. Οχι επειδή είναι εκσυγχρονισμένα πάνοπλοι και εμείς με τα χρήματα του εξοπλισμού τρέφουμε ένα πελατειακό κράτος. Αλλά μόνο επειδή οι Τούρκοι είναι περήφανοι να είναι Τούρκοι, ενώ οι Ελληνες θέλουν, με οποιοδήποτε τίμημα, να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι: Να γίνουν, επιτέλους, Ευρωπαίοι! Εστω «επιτροπευόμενοι» από αδίστακτης τοκογλυφίας «εταίρους» με υποθηκευμένα τα «χρυσαφικά» της χώρας, σαδιστικά, στο διηνεκές. Παραμένουμε συνεπαρμένοι οι Ελληνώνυμοι από τον άξεστο καραμανλισμό της συλλογικής συμπλεγματικής μας μειονεξίας: Να γίνουμε Ευρωπαίοι, οπωσδήποτε, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Ολα τα «κόμματα εξουσίας» είναι στη σημερινή Ελλάδα «προοδευτικά», που θα πει: μάχονται για την «πρόοδο», δηλαδή για τον αφελληνισμό. Αφελληνισμό της γλώσσας, της ιστορικής συνείδησης, της Τέχνης, της λαϊκής παράδοσης. Είναι κοινό πολιτικό πρόγραμμα ο αφελληνισμός, γι’ αυτό και δεν διαφέρει σε προσανατολισμό και στόχους η πολιτική Γαβρόγλου από την πολιτική Κεραμέως. Είναι προϋπόθεση του εξευρωπαϊσμού ο αφελληνισμός, δηλαδή προϋπόθεση της «προόδου», επομένως έχουν τη «λογική» τους οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη: Απέναντι σε έναν αδίστακτο τολμητία Ερντογάν, που εισβάλλει αυθαίρετα στη Συρία, απειλεί να κατακλύσει με πρόσφυγες την Ευρώπη, διακηρύσσει προκλητικά τουρκικό το Αιγαίο, απέναντι σε μια τέτοια λαίλαπα, στήνει υπουργό Εξωτερικών έναν ευπρεπή, αλλά παντελώς ανεπαρκή, δίχως την πείρα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας πολιτικό. Με αναπληρωτή, μια σκανδαλώδους ανεπάρκειας, παρουσία.

Αυτή η προσωποποιημένη αναφορά στη σημερινή φαρσοκωμωδία του υπουργείου Εξωτερικών δεν συνιστά, προφανώς, αντικυβερνητική, κομματική κριτική, είναι μόνο οιμωγή έσχατου πια απελπισμού – ας το καταλάβουν όσοι βλέπουν την πραγματικότητα μόνο με τα ματογυάλια της πόλωσης Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. Κατρακυλάμε κυριολεκτικά στην άβυσσο και το μόνο που μας ενδιαφέρει, μέσα στον ίλιγγο της πτώσης και πριν τον διαμελισμό του πτώματος στα βράχια, είναι το αφιόνι μιας χωρίς αντίκρισμα εξουσίας.

Βέβαια, το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν θα θελήσουν ποτέ να το κατακτήσουν οι πανευφυείς Τούρκοι. Θα το αφήσουν, ίσως και με ολίγη Πελοπόννησο, να σαπίζει από μόνο του ως την έσχατη αποσύνθεση, με υπουργεία, λιμουζίνες, θλιβερούς ηλίθιους αξιωματούχους – να απολαμβάνουν οι Τούρκοι τη σύγκριση με το δικό τους «μεγαλείο».

https://www.kathimerini.gr

spot_img

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η κριτική (ακόμα και καλόπιστη), είναι πανεύκολη. Οι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ είναι το δύσκολο. Γενικώς από προτάσεις, έχουμε χορτάσει. Οι εφικτές & πραγματοποιήσιμες είναι το ζόρι.

    Το 1920 η Ελλάδα ήταν 7 μύρια και οι Τούρκοι 10. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Τώρα δημογραφικά και μόνο, είμαστε χαμένοι από χέρι. Τη στιγμή λοιπόν που αυτό το πρόβλημα θα χειροτερεύει (αυτό λένε οι προβλέψεις) και επίσης οικονομικά θα σερνόμαστε για χρόνια, το μόνο που μπορούμε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ να κάνουμε, είναι συμμαχίες.

    Αυτό βέβαια απαιτεί πολιτική βούληση και δουλειά. Πέρα από τις γνώσεις που ο Δένδιας πράγματι ίσως να μη διαθέτει. Σίγουρα όμως διαθέτει έμπειρα διπλωματικά στελέχη το ΥΠΕΞ. Ας τους αξιοποιήσει λοιπόν στο 110% (που λένε και οι Γιάνκηδες).

    Κολλημένο πουλητάρι κουμμούνι σαν τον Κοτζιά, σίγουρα δεν είναι πάντως.

  2. • «οι Τούρκοι είναι ογδόντα εκατομμύρια» :
    η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είναι πολυεθνικό/ανομοιογενές κράτος, η πολυεθνικότητα του οποίου κρύβεται υπό τον παντουρκισμό. Για να μετριαστούν και οι ανησυχίες της απλής αντιπαράθεσης πληθυσμών, δεν μετράει τόσο ο απόλυτος πληθυσμός μια χώρας, όσο η πληθυσμιακή πυκνότητα. Τουτέστιν η Ελλάδα περικλείει εντός της περί τους 82 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ αντίστοιχα η Τουρκία 105. Η πενταπλάσια έκταση της Τουρκίας αραιώνει τον μεγάλο της πληθυσμό. Οπότε δραστικά οι τούρκοι υπερέχουν έναντί μας περί 1/5 κατοίκους παραπάνω, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, οπότε δεν είναι δραματικά περισσότεροι. Σε υδροκεφαλισμό μεταξύ επαρχίας-πόλεων είμαστε παρόμοιοι με αυτούς, όσο και σε ωφέλεια γης, καθότι οι δυο χώρες έχουν ανάλογο ορεινό ανάγλυφο. Οπότε ας μην πανικοβαλόμαστε ως λαός, πληθυσμιακώς δεν είμαστε για τα μπάζα, σε σχέση με τους τούρκους.
    • «είναι εκσυγχρονισμένα πάνοπλοι» :
    Μας ευνοεί η γεωγραφία. Λόγω γεωγραφίας η σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας θα είναι κυρίως αεροναυτική. Στη σύγκρουση, ο αριθμός των στρατιωτικών μέσων δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, όσο η συγκέντρωση δύναμη πυρός (πυραυλικό/βληματικό δυναμικό), η εγγύς απόκρυψη, και η στρατιωτική πληροφόρηση.

    • Δεν χρειάζεται όντως να πανικοβάλλεται κανείς για την πληθυσμιακή διαφορά, αρκεί να είχαμε την οπλική υπεροχή.

      Την 28/10/1940 πόσοι ήσαν οι Έλληνες και πόσοι οι Ιταλοί και μάλιστα με πολύ καλύτερο οπλισμό;

      Πόσοι ήσαν/είναι(*) οι Ισραηλινοί και πόσοι οι Άραβες; Στον πόλεμο των 6 ημερών (1967) οι Ισραηλινοί ήσαν 2,5 εκατομμ. (και χωρίς συμμάχους!)(**), ενώ οι Άραβες 60 εκατομμ.

      (*) Το ήσαν έχει σημασία, διότι σήμερα οι Άραβες, με εξαίρεση την Συρία, τα έχουν καλά με το Ισραήλ. Ακόμη και η “δύσκαμπτη” Σ. Αραβία. Το Ιράν είναι σφοδρός εχθρός, αλλά αυτοί δεν είναι Άραβες.

      (**) Το τονίζω αυτό, διότι πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι είχαν σύμμαχο τις ΗΠΑ. Όχι, δεν τις είχαν, τις απέκτησαν μετά τον πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ είδαν πώς 2,5 εκατομμ. Ισραηλινών πήραν παραμάζωμα 60 εκατομμ. Αράβων και μάλιστα σε 5 για την ακρίβεια μέρες.

      Ο καλός οπλισμός και το ψυχικό σθένος έχουν σημασία. Δυστυχώς και τα δύο λείπουν από την σημερινή Ελλάδα, ειδικά το δεύτερο. Δεν έχομε ηγέτες να εμφυσήσουν το σθένος στον λαό, όπως είχε κάνει ο Μεταξάς. Αυτοί που έχομε είναι ψοφοδεείς καραγκιόζηδες, σε όλες τις παρατάξεις.

      • Αν βρουμε ποιο κομμα υποστηριζει και ψηφιζει ο κ. Γιανναράς -που εξετεθη ανεπανορθωτως με την καθημερινη ”αγιοποιηση” του κ. Τσιπρα το 2015 και επεκεινα μεχρι την Συμφωνια των Πρεσπων ,(επειδη δεν τον επαιρνε παραπανω) θα κερδισουμε το ”τζοκερ” του αιωνος .
        Φυσικα δεν ειναι ο μονος , αλλα ολοι -μα ολοι- γενικευουν την ευθυνη των παλαιων και νεων πολιτικων ,ειτε γιατι δεν θελουν να παραδεχθουν το ”θανασιμο” για την πατριδα λαθος τους στις εκλογες -κυριως του 2009 και του 2015 -, ειτε γιατι αναμενουν να ξαναψηφισουν τους ιδιους γιατι δεν δεχονται με τιποτε την Δεξια .
        Ειναι οι γνησιοι οπαδικοι απογονοι του μακαριτη Κουτσογεωργα , που εστειλε στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας την τρισκαταρατη Δεξια.
        Αρκετες φορες βεβαιως σαν τους Ιεχωβαδες καταφευγουν και σε διεξιωτερα κομματα, που υποσχονται να ”κανουν δυσκολη την ζωη ” της κυβερνωσας Κεντροδεξιας Ν.Δημοκρατιας, οπως τωρα την Ελληνικη Λυση .
        Μερικοι μαλιστα γινονται και Μεταξικοι, και καλως γιατι αυτος ο Μεταξας με το ΟΧΙ του το 1940 ξεπλυνε την ντροπη πολλων ναιναικων μετα το 1912-13 ,οπως ενας αλλος το 2008, για την προ 2ετιας Συμφωνια των Πρεσπων.

        • Τύπε ΣΑΝ, σου έχω νέα. Η μισή Ελλάδα είναι για την τσέπη και την παρτάρα τους, δίχως καμία ιδεολογική αναφορά. Εξαιρείται φυσικά η Αχαΐα και η Κρήτη, όπου υπάρχει προφανώς αντιδεξιό σύνδρομο μανιχαϊστικού τύπου με ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά.

          Οι υπόλοιποι (όπως και η μαντάμ που την έπεσε προχθές στον ακατονόμαστο μέσα στο αεροπλάνο), μετακινούνται από το ΟΧΙ στο ΝΑΙ και από τα δεξιά στα αριστερά, με περισσή ευκολία. Τρανό παράδειγμα μια θεία μου, η οποία ενώ ψήφιζε δεξιόστροφα από την εποχή της ΕΡΕ (πλησιάζει τα 80), ψήφισε χαλαρά Σύριζα το Γεν του 15, καθώς και ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

          Έπρεπε όμως να μας είχε πετάξει έξω από την ΕΕ ο σακάτης ο Γερμανός, να σου πω εγώ που πάνε μετά οι ντελαμαγκιέν χοροί στο Σύνταγμα.

          Κωλο-Ελληναρία, να πούμε.

          • Ευχαριστω για τις πληροφοριες ΤΥΠΕ -σε ανταποδοση και της οχι δοκιμης λεξεως ,με την οποιαν με προσφωνησατε (μη αντιγραφετε αλλους )-κυριε Μπανεντ Μεμπερ ,οσον αφορα στην” Ελληναρια ”, την οποιαν ζω και παρατηρω απο της εμφανισεως της προ 40ετιας.
            Και αλλοτε εγραψα οτι απο της γνωστης ΑΛΛΑΓΗΣ του 1981 μεγαλο μερος των Ελληνων , -κυριως στις κοιτιδες της Κρητη και Αχαια- οδηγειται στην καλπη με το κινητρο ”ποιος δινει τα περισσοτερα”, γιαυτο και το 31,5% του ΤσιπροΣυριζα -που εταξε της Παναγιας τα ματια, που λεμε-στις τελευταιες εκλογες .
            Ποια Μακεδονια και διαλυση της Παιδειας και της Δκαιοσυνης .
            Ολοι τους απο τοτε μετακινουνται ευκολωτερα υβριζοντας μαλιστα τους ευεργετες τους , γιατι ενω τους εταξαν το 2009 τα πολλα λεφτα που υπηρχαν εφεραν τα δυο Μνημονια , (για το τριτο δεν ομιλουν γιατι με αυτο ετρωγαν και επιναν ,χωρις να δινουν λογαριασμο στην αγαπημενη τους Αριστερα ,που τους καλυψε και ιδεολογικως ,επειδη πριν ορκισθει ο κ. Τσιπρας πηγε στο Σκοππευτηριο της Καισαριανης ).
            Οσο για την θεια σας -ζωη να εχει- ”την σκαπουλαρε” απο την Δεξια ,πολυ ενωριτερα αλλα τωρα το εδειξε για να σας ”πικαρει” για την αντιθετη αποψη σας .
            Εσεις περιμενετε τετοιοι ανθρωποι να εμβαθυνουν την σκεψη τους . Τώπε, τώπε ο παπαγαλος και αυτο αρκει για ολα οσα ακουνε.
            Δεν αποκλειεται μαλιστα αυτη και πολλοι αλλοι να εχουν δει τα χιλια καλα (διορισμους ,συνταξεις κλπ ολοι στις οικογενειες τους) κυριως απο το ΠΑΣΟΚ , το οποιο δεν ψηφισαν γιατι το ”ερμο” μικρυνε πολυ και δεν μπορουσε να κυβερνησει αυτοδυναμο .Λιγωστεψαν βλεπετε και τα λεφτα στον κορβανα. Να ειστε καλα.

          • “οδηγειται στην καλπη με το κινητρο ”ποιος δινει τα περισσοτερα””

            Αυτό, ΣΑΝ, είναι το κίνητρο όλων των Ελλήνων, κακά τα ψέμματα. Εσύ, σαν Θρακιώτης, ο οποίος εμμέσως έχεις στηρίξει πολλάκις τις τουρκικές θέσεις, μάλλον πρέπει να ξέρεις πόσοι είστε πουλημένοι στο διαβόητο Προξενείο Κομοτηνής. Αυτό, όμως, είναι λίγο χειρότερο από το άλλο. Είσαι, λοιπόν, ο τελευταίος που μπορεί να κρίνει τούς άλλους.

        • Όπως μάλλον θα γνωρίζεις, ο λατρεμένος σου Βούδας τής Ραφήνας, ισχυρίζεται ότι έκανε την διδακτορική του διατριβή πάνω στην πολιτική τού Ελευθερίου Βενιζέλου. Συνεπώς, πρέπει να γνώριζε καλά τούς λόγους, που ο τελευταίος, μετά από πέντε χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης κι εμ μέσω πολέμου, έκανε τις εκλογές τού Νοεμβρίου 1920. Αυτό το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποίησε επιτυχώς και ο Μαυρομανλής το 2009, για να ξεστρίψει, ώστε η βόμβα να σκάσει στα χέρια άλλου. Άλλωστε, είχε δηλώσει ότι αισθάνεται …. κουρασμένος και μάλιστα έκτοτε τον αποκαλούσαν “ο κουρασμένος”. 🙂 Συνεπώς, δεν υπήρξε “”θανασιμο” για την πατριδα λαθος” κανενός, τουλάχιστον το 2009, όπως δεν υπήρξε και το 1920. Οι άνθρωποι ήθελαν να την κοπανήσουν κι αυτό έκαναν.

          Θα επαναλάβω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δεξιά, τύπου π.χ. Fratelli d’Italia. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά μεταξύ αυτών των συμμοριών. Παίρνουν και δίνουν με μεταγραφές, όπως τις ποδοσφαιρικές ομάδες και μόνον αφελείς πιστεύουν ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για το καλό τής πατρίδος, ενώ οι “άλλοι” όχι.

          Απορία: “Αρκετες φορες βεβαιως σαν τους Ιεχωβαδες καταφευγουν και σε διεξιωτερα κομματα” Οι Ιεχωβάδες ψηφίζουν … δεξιά;

  3. Επί του πιεστηρίου.

    Μόλις τώρα ο Φλωρίδης στο Action, είπε ακριβώς που θα βρίσκεται η Ελλάδα και που η Τουρκία το 2060. Όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση του κράτους για το ασφαλιστικό, διαχρονικά.

    Αυτά που λένε οι “φιλελεύθεροι” δηλ όπως ο Καιρίδης, ο Στούπας τόσα χρόνια… παλιότερα ο Μασρίνος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο κλπ.

    Ήμουνα νιος και γέρασα. Όταν όμως το 65% είναι {γκουχ γκουχ}…. μη λέμε τα ίδια συνέχεια.

  4. Χαιρομαι που επιτελους ο φιλος κ. Επισκεπτης περιελαβε και τον εαυτο του -γενικευοντας ομως – σαυτους που ψηφιζουν οσους δινουν τα περισσοτερα ,κατι για το οποιο ειχε εκμανεί για τους συντοπιτες του Κρητικους -γειά σας πατριωτες Κρητικοι – σε αλλο σχολιο μου , επειδη μαλλον επιβεβαιωθηκε μετα την 2ημερη περιοδεια του κ. Τσιπρα στην Κρητη ,στην οποιαν δεν ακουσε ουτε λεξη για την Συμφωνια των Πρεσπων , που την ειχε ”μπαιρακι” του στις ομιλιες του.
    ΟΧΙ φιλε κ. Επισκεπτα στην Θρακη μου -ελαχιστοι ψηφιζουν (σιγουρα οχι εγω) με το σκεπτικο ”οποιος δωσει τα περσσοτερα” .
    Ισως γιατι ζουν στα συνορα και αγαπουν περισσοτερο την Πατριδα και βλεπουν ευκολωτερα την Αγιά Σοφιά και -κυριως- γιατι πιστευουν οτι δεν ζουμε για να τρωμε.

    • Τρίχες κατσαρές, ΣΑΝ, γιατί όλοι ξέρομε πού κατοικοεδρεύουν τα φερέφωνα τού τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Δεν μ’ αρέσει να γενικεύω, όπως κάνεις εσύ, ούτε να διχάζω τούς Έλληνες, όπως κάνεις εσύ -έτσι σάς έμαθαν να κάνετε στο Προξενείο-, αλλά έχω και μυαλό ενηλίκου, που δεν έχεις εσύ. Κι αυτό κάνει την διαφορά.

      Κατά τ’ άλλα, άσε αυτά τα παιδιάστικα “μου” και “μας” και απάντα όταν σε ρωτούν κάτι.

      Βλέπε σχόλιό μου 2.1.1.2 και μην κάνεις την παλαβή.

      • Πραγματικα ”τρωγεστε με τα ρουχα σας” και δεν εφαρμοζετε το αρχαιο ”εν θυμω μη λεγε ,μη πραττε”.
        ”Κινητρο ΟΛΩΝ των Ελληνων , κακα τα ψεμματα,ειναι οτι οδηγουνται στην καλπη με το ποιος δινει τα περισσοτερα”.
        Αυτο το γραψατε εσεις και δεν ειναι γενικευση;;;.
        Υ.Γ. Απο καιρο καταλαβα οτι σας εκνευριζει καθε αναφορα μου στον πρωην πρωθυπουργο κ. Κωστα Καραμανλη και στο Βουκουρεστι του το 2008 .
        Θα το αποφυγω ,αν ξανασυνομιλησουμε , γιατι το εμπεδωσατε πια και ”ζηλευετε” γιατι οχι μονον δεν το πετυχε αλλος ,αλλα ”παραδοθηκε ” κιολας αμαχητι το αγραβατωτο καμαρι της Ελλαδος , που λατρευεται στη Κρητη ,με ποσοστο 65% και ανω .
        Τι να κανουμε η Μακεδονια ειναι λατρεια για ολους τους Ελληνες -ιδιως τους Βορειοελλαδιτες και για αρκετους Κρητικους ,που πηγαν καβαλα στα αλογα τους στις συγκεντρωσεις γιαυτην την Μακεδονια και εναντιον της Συμφωνιας των Πρεσπων Αθηνων και Θεσ/νικης .
        Αυτοι σιγουρα δεν ζουνε για να τρωνε μονον ,ουτε ψηφιζουν αυτον που τους δινει τα περισσοτερα.
        Οι αλλοι επιμενουν στο λαθος τους και διχαζουν απο το 1941 ,καθως εγραψε και γραφει η Ιστορια μας .

        • Απορία: “Αρκετες φορες βεβαιως σαν τους Ιεχωβαδες καταφευγουν και σε διεξιωτερα κομματα” Οι Ιεχωβάδες ψηφίζουν … δεξιά;

          Τόσα πολλά λόγια, για ν’ αποφύγεις μιαν απάντηση; Τόσο αφόρητο σού είναι να αναλάβεις την ευθύνη των όσων γράφεις/λες; Ίχνος σοβαρότητας και ανδροπρέπειας δεν έχεις. Ίσιωσε το καλσόν σου και να θυμάσαι:

          “Όσα πιο πολύ πίνεις, τόσο περισσότερο μεθάς. Όσο πιο πολύ μιλάς, τόσο περισσότερες ανοησίες λες”. Κι εσύ μιλάς πολύ, πάρα πολύ.

          • Αληθεια μηπως γνωριζετε εσεις τι κομμα υποστηριζει και ψηφιζει ο κ. Γιανναρας , γιατι ετσι αρχισα το σχολιο μου και σαυτο κανενας δεν μου απαντησε;;;.
            Αποκλειεται παντως να ειναι Μεταξικος , γιατι τοτε σιγουρα δεν θα υπεστηριζε το ηγετη με κεφαλαια κ. Τσιπρα απο το 2014-2017 , χωρις μαλιστα να τον δει στις κυβερνητικες πραξεις του .
            Φυσικα τ’ωγραφε πως δεν ”χωνευε” παθολογικα τον ολιγιστο κ.ΓΑΠ και τον Καραμανλη τον μικρο , ισως -οπως και πολλοι αλλοι-γιατι δεν τον αξιοποιησε.
            Οταν κατηγορεις ολους εισαι αποδεκτος από ολους . Γνωστη συνταγη ,αλλα φαρισαικη συμπεριφορα.
            Υ.Γ Μερικοι σχολιαστες -ο εξης ενας- δεν γνωριζουν και δεν γραφουν πολλα ,αλλα ως κορακες γνωριζουν να κρωζουν τρις κρα, κρα,κρα. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα