Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 (01.06.2023)
«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.
Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.
Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ».
ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ: Το υπουργείο εξωτερικών κρατά ήπιους τόνους απο τον φόβο μήπως κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν μια πιο αποφασιστική στάση.
1.-Ο Μπελέρης είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το ελληνικό κράτος οφείλει να ενεργεί ώστε να απολαύει των δικαιωμάτων της σύμφωνα με όσα υέγραψε το αλβανικό κράτος.
2.-Είναι ευρέως γνωστό και διαδεδομένο, ακόμη και σε ανακοινώσεις της Ε.Ε. και του State Deprartment η διαπλοκή πολιτικής και δικαστικής εξουσίας στην Αλβανία και η μεγάλη υστέρηση της χώρας στην εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Χάρτης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θεωρεί τα σύνορα περιοριστικό όρο. Και τον χάρτη αυτό τον έχουν υπογράψει και η Ελλάδα και η Αλβανία.
3.-Η Αλβανία δεν υφίσταται χωρίς την κάλυψη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώτατο σημείο διεθνούς υπόληψης σε ό,τι αφορά τον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή κανόνων διεθνούς δικαίου. Ανέχονται και την σημερινή κατάσταση στην Αλβανία.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν η Ελλάδα διακηρύττει ότι συμπαρίσταται στην ευρωπαϊκή πορεία τού ναρκωκράτους, αδιαφορώντας χρόνια τώρα για την ελληνική μειονότητα τής Β. Ηπείρου, τι περιμένετε;

  2. Οι πλήρεις και σκληρές -στην κατάληξή της- δηλώσεις έγιναν .
    Τα υπόλοιπα που σίγουρα θα γίνουν δεν ανακοινώνονται από τον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ έμπειρο διπλωμάτη , ο οποίος μάλλον δεν είναι του ”δόγματος” των λαϊκιστών ”λέγε πολλά και κάνε λίγα” για να ευχαριστιούνται τα αφτιά των ”εθνικά υπερήφανων”.
    Πολλά τα χρόνια που ακούγαμε ”κουβέντες του αέρα” και δύσκολα θα συνηθίσουμε στο ”σοφόν το σαφές” στα εσωτερικά θέματα και στα εξωτερικά- δύσκολα- ,αλλά κάνε πράξεις αντί λόγια.
    Ας έχουμε εμπιστοσύνη και στον έμπειρο διπλωμάτη σημερινό ΥΠΕΞ κ. Κασκαρέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα