Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ζωγραφική ενός άγριου χοίρου, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός δυσπρόσιτου σπηλαίου της νήσου Σουλαουέζι της Ινδονησίας και η οποία χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια, ίσως και χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, είναι η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο και γενικότερα η αρχαιότερη αναπαραστατική ζωγραφιά σπηλαίου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Το 2019, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει σε άλλη τοποθεσία στο ίδιο νησί την αρχαιότερη έως τότε σπηλαιογραφία, ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών. Στο μέλλον, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ακόμη αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στο Σουλαουέζι.

Ζωγραφισμένη με σκουροκόκκινη ώχρα, η φυσικού μεγέθους ζωγραφιά στο σπήλαιο Λεάνγκ Τεντόνγκε σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού, μία ώρα περπάτημα από τον κοντινότερο δρόμο, φαίνεται να αποτελεί μέρος της διήγησης μίας ευρύτερης σκηνής, που περιλαμβάνει άλλους δύο χοίρους, εν μέρει μόνο διατηρημένους. Οι εν λόγω κοντοπόδαροι αγριόχοιροι, που επιβιώνουν ακόμη ως είδος, αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχο των κυνηγών στο νησί της Ινδονησίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όπως ανέφεραν μέλη της τοπικής απομονωμένης κοινότητας Μπούγκις, είναι η πρώτη φορά που μάτια Δυτικών είδαν την εικόνα με τα ζώα στο σπήλαιο. Αλλά και οι ντόπιοι δεν είχαν μάθει για την ύπαρξη του σπηλαίου έως το 2017, όταν ανακαλύφθηκε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι δημιουργοί της ζωγραφισμένης εικόνας είναι άγνωστοι. Είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- ότι η ζωγραφιά έγινε από τον Homo sapiens. Όπως είπε ο Ομπέρ, «οι άνθρωποι που τη ζωγράφισαν ήταν πλήρως σύγχρονοι, σαν κι εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε».

Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, δηλαδή μήκος σχεδόν ενάμισι μέτρου, ενώ κοντά της υπάρχουν τα χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών, από τα οποία οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξάγουν δείγματα αρχαίου DNA.

«Η ανακάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις ότι η πρώτη σύγχρονη τέχνη των σπηλαίων από τους ανθρώπους δεν εμφανίστηκε κατά την εποχή των πάγων στην Ευρώπη, όπως εδώ και καιρό εκτιμάτο, αλλά αρκετά πιο νωρίς», σημείωσε ο αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Η ζωγραφιά είναι η αρχαιότερη με μορφή ζώου παγκοσμίως, αλλά όχι η αρχαιότερη που έχει γίνει από άνθρωπο. Αυτή είναι ένα σχέδιο που βρέθηκε στη Νότια Αφρική και έχει ηλικία περίπου 73.000 ετών.

Είναι ασαφές πότε οι πρόγονοι του ανθρώπου έφθασαν στην Ινδονησία και στα άλλα νησιά της νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά τη μαζική «έξοδο» από την Αφρική, οι μετανάστες του παρελθόντος εκτιμάται ότι διέσχισαν αυτά τα νησιά με κάποιο τρόπο και έφθασαν στην Αυστραλία περίπου πριν 65.000 χρόνια.

ΦΩΤΟ: Maxime Aubert

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα