Αναδρομικά για πρώην βουλευτές: 160 θα πάρουν πάνω από 15 εκατ. ευρώ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Αναδρομικά θα πάρουν συνταξιούχοι βουλευτές (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Μποναμά» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει ότι το ποσό ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές- που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, σε περίπτωση που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη αύξηση συντάξεων και συνταξιούχους σήμερα βουλευτές. Στον ίδιο νόμο μόνο για τους βουλευτές- πρώην και νυν- δεν γινόταν αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, επισημαίνει η εφημερίδα. Στο μέλλον, μέχρι το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Το σχέδιο για την αποπληρωμή

Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.

Ενα άλλο πλάνο που εξετάζεται είναι να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται.

Πηγή: Αναδρομικά για πρώην βουλευτές: 160 θα πάρουν πάνω από 15 εκατ. ευρώ | iefimerida.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απυθμενη υποκρισια σχεδον ολων των πολιτικων κομματων να καταφερονται στους πρωην βουλευτες , που μερικοι προσεφεραν παρα πολλα στην Δημοκρατια και το κρατος και τωρα φτωχυναν επικινδυνα για το κυρος των αξιωματος τους . Δεν επρεπε να αρκεσθουν στην φραση κλισε ” δεν σχολιαζουμε αποφασεις της Δικαιοσυνης ” και να προσπαθησουν να αλλαξουν τον γονατογραμμενο νομο του καθηγητου κ. Κατρουγκαλου, που μπορουσε και επρεπε να προβλεψει να μη δικαιουνται αυτης της επιστροφης των αναδρομικων οι καταδικασθεντες ,η, οι εμπλακεντες σε δικαστικες υποθεσεις, που δεν τελεσιδικησαν;;;. Δεν γνωριζουν οι (300) της σημερινης Βουλης οτι ολοι σχεδον οι Ελληνες καθημερινως προσφευγουν σε Δικαστηρια, για επιστροφη των αδικαιολογητως αφαιρεθεντων αποδοχων τους την 7ετια της οικονομικης κρισεως;;;. Και γιατι να ”ξεμπροστιαζονται” οι πρωην βουλευτες και να γινονται περιγελως του κοσμακη και μερικοι ισως να κινδυνευσουν και για την ζωη τους;;;. Πρωτη φορα τετοιος λαικισμος σε ευρωπαικο κρατος απο τα αυτοαποκαλουμενα ευρωπαικα κομματα. ΝΤΡΟΠΗ γιατι συνιστουν το ισχυροτερο ελληνιστι ΜΠΟΥΛΙΓΚ εις βαρος υπεργηρων ανθρωπων και φαρμακερη φαρετρα για τους επιδοξους φιλοδικτατορικους. Δογμα του κρατους δικαιου. Ο,τι δικαιουσαι το διεκδικεις και δικαστικως και αν δικαιωθεις το απαιτεις, εστω και σε δοσεις,οπως γινεται με ολους τους Ελληνες σημερα. Αληθεια ,τελος, οι αρχηγοι των κομματων ,που κατακεραυνωσαν τους πρωην βουλευτες δεν υπολογιζουν οτι αυτοι διαθετουν απο λιγα ως πολλα κουκια στις επομενες εκλογες, που θα τους στερησουν την εξουσια ,η, την εισοδο τους στην Βουλη;;;. Μονο ετσι αποδεικνυουν οτι θα γινουν ”πολλω καρρονες” οι ασεβεις;;;

    • Είσαι κάποιος από τούς παρακάτω και τούς δικαιολογείς, απλώς συγγενής/φίλος, ή εντελώς μαλάκας;

  2. Αυτοί είναι οι 117 βουλευτές που ζητούν αναδρομικά. Όλα τα ονόματα

    Σάλο έχει προκαλέσει στους… ταπεινούς, απλούς πολίτες η υπόθεση των αναδρομικών που διεκδικούν περισσότεροι από 100 πρώην βουλευτές, ζητώντας να τους καταβληθεί η διαφορά από τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών, επικαλούμενοι απόφαση του Μισθοδικείου το 2006, με την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών, αλλά όχι και οι δικές τους, κάτι που όπως ισχυρίζονται θα έπρεπε να είχε γίνει, βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης για ισοδυναμία των τριών εξουσιών.

    Επειδή όμως το ρεπορτάζ δεν έχει νόημα αν δεν έχει ονόματα, αξίζει να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι πρώην βουλευτές που το 2011 είχαν υποβάλει προσφυγές για τη διεκδίκηση των αναδρομικών.
    Όλα τα ονόματα

    Από τη Νέα Δημοκρατία, προσφυγές είχαν υποβάλει οι:

    Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ.Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

    Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έκτοτε ορισμένοι εξ αυτών έχουν πάρει πίσω τις προσφυγές. Από τη ΝΔ, τις αξιώσεις τους έχουν αποσύρει, κατά δήλωσή τους, οι Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, Μιχάλης Μπεκίρης, Λεωνίδας Τζανής, Πέτρος Δούκας, Πέτρος Τατούλης, Α. Λιάσκος, Σταύρος Κελέτσης και Δημήτρης Γαλαμάτης.

    Από το ΠΑΣΟΚ, προσφυγές είχαν υποβάλει το 2011 οι:

    Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος , Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

    Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ορισμένοι εξ αυτών κατέθεσαν δύο προσφυγές, διεκδικώντας αναδρομικά για δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές τους θητείες!

    Επίσης, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν δικαιωθεί οι πρώην βουλευτές Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (ΝΔ), ενώ εκκρεμούν οι αγωγές των κληρονόμων τεσσάρων πρώην βουλευτών (Γ. Σκουλαρίκης, Α. Ντετιδάκης, Ε. Ανθοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ανεξάρτητου Ν. Παπαηλία). Αντίθετα, η χήρα του πρώην βουλευτή Σπ. Πλασκοβίτη έχει αποσυρθεί από τη διεκδίκηση των αναδρομικών.

    _____________________________________________________________________________

    Μνημείο αναλγησίας επαγγελματιών πολιτικών. Ας μένουν τα ονόματα εκεί να τα βλέπουμε. Αφού τούς ακριβοπληρώσαμε να καταστρέψουν την χώρα, τώρα θέλουν και μποναμά, αντί να μοιραστούν την τύχη των άλλων πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα