Ανάπτυξη-ρεκόρ κατέγραψε η οικονομία της Τουρκίας το δεύτερο τρίμηνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά τη δημοσίευση των θετικών στοιχείων η λίρα εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 0,3% έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου (8,29 λίρες ανά δολάριο). Φωτ. REUTERS 

Ανάπτυξη-ρεκόρ σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Τουρκίας, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δικαιώνουν την πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, που δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα υπερβεί σε ετήσια βάση το 20% και θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από το 1999.

Η τουρκική οικονομία των 729 δισ. δολαρίων αναμένεται πράγματι να σημειώσει εντυπωσιακά ανοδική πορεία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του G20. Εχει προηγηθεί η δραματική ύφεση που γνώρισε το περασμένο έτος και ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του G20, όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά 10,4%. Χθες, λίγες ώρες προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Προβλέπει τώρα πως το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για 5%. Αναθεωρεί, άλλωστε, την πρόβλεψή του για το 2022, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 3,6%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε για 3,5%.

Μετά τη δημοσίευση των θετικών στοιχείων η λίρα εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 0,3% έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου (8,29 λίρες ανά δολάριο).

Οσον αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2021, όλες οι ενδείξεις προμηνύουν τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάκαμψης, με τη βιομηχανική παραγωγή να βελτιώνεται για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καν Αγιάν, οικονομολόγος της Aktifbank στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή η οικονομική ανάπτυξη οφείλεται στη βιομηχανική παραγωγή που αυξάνεται εν μέσω ισχυρής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, αλλά και στις εκτεταμένες πιστώσεις». Πράγματι η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε ιδιαιτέρως προς το τέλος του δευτέρου τριμήνου, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος στη χώρα εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο στις 97,8 μονάδες από τις 92,6 στις οποίες βρισκόταν μόλις τον Μάιο.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει και πάλι το 19%, αν και εκτιμάται ότι στη διάρκεια του Αυγούστου υποχώρησε στο 18,75%. Μεταξύ παραγόντων της αγοράς επικρατεί, όμως, η πεποίθηση πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, μολονότι η ορθόδοξη νομισματική πολιτική υπαγορεύει την επιβολή περιοριστικής πολιτικής όταν σημειώνονται τέτοιες αυξήσεις τιμών.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα